Siirry suoraan sisältöön
Eteläportti_ilmakuva_hero

Uudistuva teollisuus

Keski-Suomi on vahva teollisuuden ja digitaalisten teknologioiden maakunta. Alueen johtavat teollisuusyritykset (metsä-, energia-, paperi-, puutuote- ja teknologiateollisuuden aloilta) tuovat merkittävän osan vientituloista. Uudistuva teollisuus on yksi alueen tärkeimmistä kärkialoista, jonka ytimessä ovat resurssiviisaat ja hiilineutraalit tuotanto- ja valmistusteknologiat, uudet materiaali- ja kiertotalousratkaisut, kyberturvallisten digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen, moderni tuotesuunnittelu ja -kehitys sekä robotiikka ja automatisaatio.  Keskeisiä teemoja ovat myös 3D-tulostus, tekoäly, esineiden internet, digitaaliset kaksoset ja virtuaaliset testausympäristöt sekä uuden ajan osaajat.

Jyväskylän elinkeinopalveluiden tavoitteena on vauhdittaa älykästä valmistamista ja vihreää ja digitaalista siirtymää sekä luoda edellytyksiä teollisuus 5.0:n toteutumiselle. Työ tapahtuu toimijoiden kohtauttamisella, rahoituksen kotiuttamisella ja verkostojen fasilitoinnilla, jolla luomme alueen eri toimijoiden, kuten korkeakoulujen, oppi- ja tutkimuslaitosten, julkisen sektorin toimijoiden ja yritysten kesken puitteet yhteiselle kehittämis- ja ratkaisutyölle.

Teollisuuden tilannekuva Keski-Suomessa

41% toimialan yrityksistä sijaitsee Jyväskylässä.
1315 toimialan yritystä
15700 työllistettyä toimialalla

Modernit teollisuusalueet uudistuvalle teollisuudelle

Jyväskylään rakentuu vuoteen 2030 mennessä Euroopan modernein valmistavan teollisuuden digitaalinen palvelukeskittymä, Eteläportti. Kaupungin eteläpuolelle sijoittuva alue tarjoaa toimintaympäristön noin 60 teollisuuden ja sitä läpileikkaavien alojen kasvuyritykselle, joilla on motivaatio pysyä digitalisaation, robotiikan, tekoälyn ja kiertotalouden aallonharjalla.

Jyväskylään on rakentumassa myös uusi teollisuusalue Lintukangas, jonka asemakaavoitus on käynnissä. Tontteja tulee myyntiin vuoden 2024 aikana.  Lintukankaalle tutkitaan parhaillaan uusia innovatiivisia energiaratkaisuja hukkalämmön hyödyntämiseen. 

Havainnekuva_Eteläportti-1

Alueen huippuosaaminen

Jyväskylän alueen teollisuuden uudistumista vauhdittaa alueen korkeakoulujen tutkimuslaitosten ja oppilaitosten huippuosaaminen. Keskeisimmät alueen tutkimus- ja kehitystoiminnan osaamisalueet ovat:

Kuva: Spinnova, Spinnovan Woodspinin tehdas

Kuva: Spinnova, kuvassa Woodspinin maailmanluokan kuitutehdas, joka sijaitsee Eteläportissa.

Ajankohtaista

Ota meihin yhteyttä!

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun pian yhteyttä.