Siirry suoraan sisältöön
punnerrus ranta oranssi ja sininen_full

Liikunta ja hyvinvointi

Tervetuloa Suomen liikuntapääkaupunkiin! Jyväskylässä yhdistyvät pohjoismaisittain ainutlaatuisella tasolla liikunta- ja hyvinvointialan tutkimus, koulutus ja liiketoimintaosaaminen. Alan huipputason tutkimus- ja osaamiskeskittymän lisäksi Jyväskylässä toimii yli 1200 liikunta- ja hyvinvointialan yritystä. Näiden liiketoiminta perustuu joko tekoälyä ja robotiikkaa hyödyntäviin hyvinvointiratkaisuihin sekä teknologisiin innovaatioihin tai korkeatasoisiin valmennus- ja koulutuspalveluihin.

Alan yrityksiä Jyväskylässä

1200

Korkeatasoista liikunta-alan tutkimusta ja kansallisesti merkittäviä hankkeita

Jyväskylässä tehdään huipputason tutkimusta liikunnan ja hyvinvoinnin alalla laajasti aina arkiliikkumisen esteistä huippu-urheiluun ja suorituskyvyn optimointiin. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen on rankattu 8. parhaaksi liikunta-alan tutkimusyksiköksi maailmalla. Muita keskeisiä toimijoita ovat Huippu-urheilun instituutti KIHU, Jyväskylän ammattikorkeakoulun alainen kansallisia hankkeita koordinoiva ja monitieteistä liikuntatutkimusta tekevä Likes sekä urheilu-, liikunta- ja elämysliiketoiminnan alan yrityksille, seuroille ja lajiliitoille tutkimus- ja kehittämispalveluita tarjoava Sport Business by JAMK.

Jyväskylässä sijaitsee Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen monitieteinen aivotutkimuskeskus. Ikääntymiseen liittyvää erityisosaamista tarjoaa gerontologian tutkimusyksikkö Gerec. Lisäksi alueella toimii monialaisen kuntoutuksen koulutus-, tutkimus ja kehittämiskeskus Kuntoutusinstituutti ja Keski-Suomen asiantuntijoiden osaajakeskittymänä toimiva KEHO.

liikunta-ja-hyvinvointi-kihu

Liikunnasta ja hyvinvoinnista liiketoimintaa

Teknologiavetoisia yrityksiä

 • Firstbeat Technologies: kansainvälinen hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia.
 • Emfit: unen laadun parantamiseen tähtäävät teknologiset innovaatiot sekä vanhusten ja muistisairaiden hoidonturvalaitteet.
 • BiopSense: kehittää laitteistoa verinäytteiden analyysiin ja syövän seurantaan.
 • Evogenom: Geenitestit liikuntaan, hyvinvointiin ja painonhallintaan
 • Pinja: ohjelmistoratkaisuja terveydenhuollon tarpeisiin. 
 • Verso Vision: sairaalaympäristöön suunniteltu turvaratkaisu, joka ehkäisee ja vähentää potilaiden kaatumisia.
 • Onerva Hoiva: Onerva on kotihoidon ja palveluasumisen vieraskirja, joka on luettavissa kaikkialla.
 • IBM & JYU Disruptive Technologies Innovation Hub: Jyväskylän yliopiston koordinoima IBM-teknologioiden ympärille keskittynyt tutkimushanke. 
 • Polar: kehittää, valmistaa ja myy sykemittareita.

Palveluvetoisia yrityksiä

 • Fibion Oy: istumis- ja aktiivisuusanalyysit.
 • Salivirta & Partners: terveydenhuollon konsultointipalvelut
 • Medics24: etälääkäripalveluja tarjoava yritys
 • Impulssi: Personal Trainer koulutuspalveluita työnantajien ja nykyelämän tarpeisiin.
 • Humap: työhyvinvoinnin kehittäminen johtamisen näkökulmasta
 • Lewell: monipuolinen kunto- ja valmennuskeskus. 
 • Wellpro Impact Solutions: muisti- ja aivoterveyden sairastumisriskien seulonta

1400 liikunta- ja terveystieteen opiskelijaa

Jyväskylä tarjoaa ainutlaatuiset liikunta- ja hyvinvointialan koulutusmahdollisuudet ja tulevaisuuden asiantuntijoita organisaatioiden käyttöön. Jyväskylän yliopistossa on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, ja siellä voi opiskella myös hyvinvointiteknologian ja liikuntalääketieteen maisteriohjelmissa.

Gradian ja Kuortaneen urheiluopiston yhteistyö mahdollistaa mm. liikunnanohjauksen perustutkinnon ja  liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon suorittamisen Jyväskylässä. Huippu-urheilijat viihtyvät täällä, sillä sekä Jyväskylän Urheiluakatemia että Jyväskylän ammattikorkeakoulu kiinnittävät erityishuomiota ammatti-urheilijoiden valmentautumisen ja korkeakouluopintojen yhteensovittamiseen. 

hero-liikunta-ja-hyvinvointi

Ajankohtaista

Ota meihin yhteyttä!

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun pian yhteyttä.