Siirry suoraan sisältöön
Hero-Kärkialat-ICT ja kyberturvallisuus1

ICT ja kyberturvallisuus

Digitalisaation harjalla nouseva ICT- ja kyberturvallisuussektori on yksi Jyväskylän nopeimmin kasvavista toimialoista. Alan yritysten huippuosaaminen keskittyy erityisesti sähköiseen liiketoimintaan, mobiili- ja turvallisuusteknologiaan sekä IoT-ympäristön ratkaisuihin. 

Seudulla toimii tällä hetkellä noin 500 yritystä, jotka työllistävät noin 6000 henkilöä. Liiketoiminnan yhteenlaskettu volyymi on noin miljardi euroa vuodessa. 

Jyväskylässä sijaitsee myös merkittävä julkis-ICT:n keskittymä: Kelan ICT-palvelukeskus, Valtorin päätoimipiste sekä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus. Viranomaistoiminnan laajuus on tuonut Jyväskylään työpaikkojen lisäksi myös aktiivista yhteistyötä, uusia yrityksiä ja uutta liiketoimintaa.

Informaatioteknologian ja kyberturvallisuusosaamisen kehittämisessä Jyväskylän yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on keskeinen rooli. Alan edelläkävijänä Jyväskylä on profiloitunut viime vuosina vahvasti uusien digitaalisten palvelujen, kokeilujen ja pilotointien testiympäristöksi niin julkisen kuin yksityisen sektorin organisaatioissa. 

ICT ja kyberturvallisuus linkittyvät monin tavoin ympäröivään yhteiskuntaan ja alueemme muihin kärkialoihin, kuten hyvinvointiin ja uudistuvaan teollisuuteen. Digitalisaatio on myös yksi merkittävimmistä tavoista tuottaa kestävää kehitystä.

Kasvussa: peliteollisuus ja hyvinvointi-ICT

Jyväskylälle on luontaista tiivis ja tuloksellinen yhteistyö tutkimusorganisaatioiden ja yritysten välillä. Egaming ja eSports tuovat jo nyt kasvua Jyväskylän seudulle sekä monitieteisen tutkimustoiminnan että liiketoiminnan näkökulmasta. Suomalaisesta peliyrityksistä noin 10 % on keskittynyt Jyväskylään. 

Myös hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävät ICT-ratkaisut nousevat yhä keskeisempään asemaan alueen yritysten liiketoiminnassa. Nämä syntyvät usein alueen vankasta tutkimus- ja koulutusosaamisesta, joita edustavat esim. Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Uusia tuotteita ja palveluja ovat kehittäneet esimerkiksi Emfit, Pinja ja Procemex

Pelialan ekosysteemin rakentamiseen keskittynyt Expa on tärkeässä tukiroolissa, kun puhutaan pelialan kasvumahdollisuuksista Keski-Suomessa. Tärkeitä ovat myös muut yrittäjyyttä tukevat palveluorganisaatiot, kuten Jyväskylän Yritystehdas, Keski-Suomen Yritysidea sekä Jyväskylä Entrepreneur Society (JES)

Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun monipuolinen koulutustarjonta sekä monitieteinen tutkimusyhteistyö ovat avainasemassa yritysten osaajien kasvattamisessa. Expan operoima Digi & Game Center Tourulassa muodostaa luontaisen hubin yritysten ja opiskelijoiden kohtaamiselle, sillä esimerkiksi moni JAMKin koulutukseen liittyvä opintojakso toteutetaan DGC:n tiloissa. DGC:n monipuoliset tilat, teknologiat ja osaaminen mahdollistavat myös monia uusia hankkeita ja muita yhteistöitä alueen, toimialan ja siihen liittyvän koulutuksen kehittämiseksi.

Jyväskylässä toimiva Peliosuuskunta Expa on julkaissut katsauksen Keski-Suomen pelialan nykytilanteeseen ja lähitulevaisuuden näkymiin. Raportti ennustaa merkittävää kasvua alueen yrityksille.

Tutkimus ja koulutus

ICT- ja kyberturvallisuusalaa voi opiskella Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnassa sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Molemmat tarjoavat monipuolisia suuntautumisvaihtoehtoja alan opiskelijoille. 

Tutkimusta tehdään monitieteisesti sekä Jyväskylän yliopistossa että ammattikorkeakoulussa. Alan tutkimuksessa korostuu soveltava digitalisaatio, joka keskittyy yhä enemmän teknologian sijaan ihmisen ja palvelujen vuorovaikutukseen, mobiilipalveluiden käytettävyyteen, tietoturvallisuuteen, simulointitutkimukseen sekä laskennallisten tieteiden yhdistämiseen tietotekniikkaan (esim. konenäköratkaisut). 

Jyväskylässä on verkkohyökkäyksien tunnistamiseen, niiden estämiseen ja niistä toipumiseen liittyvää maailmanlaajuista huippuosaamista. JAMKin alaisuudessa toimiva, kyberturvallisuuden tutkimukseen ja palveluihin erikoistunut JYVSECTEC on laatinut yritysten käyttöön FINCSC-sertifikaatin tietojen turvaamiseen ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamiseen. JYVSECTECissä sijaitsee myös RGCE-kehitysympäristö (Real Global Cyber Environment), jossa organisaatiot pystyvät harjoittelemaan ja kehittämään omaa kyberturvallisuuttaan. Turvallisuusteknologian sovelluksia hyödyntää luonnollisesti viranomaissektori, mutta yhä useammin myös yritykset kehittävät näillä joko oman toimintansa tai tuotteidensa ja palvelujensa turvallisuutta.

Ota asiantuntija avuksesi!

Tarjoamme palveluita yritysten neuvontaan, kansainvälistymiseen ja liiketoiminnan laajentamiseen. Lisäksi tarjoamme apua yrityksille tontti- ja maankäyttöasioissa. Sijoittumispalvelut auttaa Keski-Suomen ulkopuolelta liiketoimintaansa Jyväskylään laajentavia yrityksiä käynnistämään toiminnan onnistuneesti kaupungissa.

business documents on office table with smart phone and laptop computer and graph financial with social network diagram and three colleagues discussing data in the background

Osaajat toivat Goforen Jyväskylään

Ajankohtaista

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun pian yhteyttä.

MicrosoftTeams-image (8)

Timo Harju

Ohjelmapäällikkö, Uudistuva teollisuus -ekosysteemi
+358 50 595 9198
timo.harju@jyvaskyla.fi