Siirry suoraan sisältöön

Puolustusteknologia kehittyy kaupallisesti

Puolustusteknologia kehittyy kaupallisesti

Tykkimies ja pyöräilijä ovat kumpikin urheilijoita, kun asiaa katsotaan sensorien näkökulmasta, toteaa Polar Electro Oy:n vanhempi tutkija Reijo Kangas. Kangas puhui Jyväskylän elinkeinopalveluiden ja Business Finlandin huhtikuussa Jyväskylässä järjestämässä Defence and Digital Resilience -tapahtumassa toimintakyvystä ja sensoriteknologian kaksikäyttöisyydestä.

Kaksikäyttöteknologiasta on puhuttu viime vuosina valtavasti, ja suomalaissa yrityksissä onkin merkittävää osaamista, jota tarvitaan myös puolustusteollisuudessa. Puolustusteollisuuteen on aina liittynyt innovaatioita ja kehittämistä, mutta ne ovat nousseet uudella tavalla esiin Ukrainan sodan myötä. Keskeistä on se, että siviilistä tuleva teknologia muokkaa nyt voimakkaasti puolustusteknologiaa.

- Lähes kaikki puolustusteknologia kehittyy tällä hetkellä kaupallisesti. Kun puhutaan puolustuksesta ja innovaatioista on hyvä tajuta, ettei puhuta vain materiasta. Innovaatiot voivat yhtä hyvin liittyä myös vaikkapa koulutukseen tai organisaatiorakenteeseen. Innovaatio on puolustuskontekstissa jotain uutta, jolla on mahdollisuus kasvattaa suorituskykyä, totesi Suomen Puolustusvoimien Pääesikunnan insinöörieversti Timo Kokotti Defence and Digital Resilience -tapahtumassa pitämässään puheenvuorossa.

Suomen Puolustusvoimien Pääesikunnan insinöörieversti Timo KokottiSuomen Puolustusvoimien Pääesikunnan insinöörieversti Timo Kokotti puhui Jyväskylän Paviljongissa järjestetyssä Defence and Digital Resilience -tapahtumassa.

Polar Electron Reijo Kangas toteaa, että moni mieltää Polarin urheilukellojen valmistajaksi. Hän kuitenkin korostaa, että yritys valmistaa ennen kaikkea sensoreita, joiden avulla voidaan tulkita ihmisen fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Silloin ei juurikaan ole väliä, onko kyse hiihtäjästä, maratoonarista vai sotilaasta.

- Tykkimies ja pyöräilijä ovat sensorien näkökulmasta kumpikin urheilijoita. Toisella on välineenä pyörä, toisella tykki ja ammukset. Tuomme ihmisen tilannetietoisuuteen ikään kuin kuudennen aistin, joka kertoo siitä, miten ihminen tulisi ympäristössä tavoitteidensa näkökulmasta toimimaan, Kangas kertoo.

 Polar Electro Oy:n vanhempi tutkija Reijo KangasPolar Electro Oy:n vanhempi tutkija Reijo Kangas.

Sensorit antavat dataa esimerkiksi sykkeestä, sykevälivaihtelusta, ihon lämpötilasta ja ihon sähkönjohtavuudesta. Datan avulla saadaan tietoa rasituksesta ja levosta, voidaan mitata unen laatua, vireyttä, palatumista, stressiä ja emootioita sekä tulkita vaikkapa masennusta tai ahdistusta. Tulkinta tehdään raakadatan pohjalta. Raakadatasta laaditaan myös erilaisia tulkinta-algoritmeja liittyen esimerkiksi maksimaaliseen hapenottokykyyn, nesteen tarpeeseen tai tehon tuottoon.

Kangas kuvailee sensorien tekevän sotilaasta esikunnan virtuaaliympäristössä havaittavan ja ohjattavan toimintayksikön, sekä tarjoavan sotilaskomentajalle tilannetietoisuutta, jota aiemmin ei ole ollut saatavilla.

- Aiemmin yksittäinen sotilas on ollut tietyllä tavalla näkymätön, kun toimintakyvyn parametreja ei ole tiedetty. Sensorien avulla olisi mahdollista seurata esimerkiksi kuormituksen kertymää kehon lämpötilaa, nestevajetta ja kognitiivista päätöksentekokykyä. Näin synnytetään sotilaalle itselleen tilannetietoisuus siitä, millaiset edellytykset ja kuinka kauan hänellä on mahdollisuus jatkaa tavoitteen mukaista toimintaa vallitsevissa olosuhteissa.

Henkilön fyysisistä lähtökohdista riippuu, mitkä edellytykset sotilaalla on selviytyä tarvittavasta sotilaskoulutuksesta tai annetusta tehtävästä. Esimerkiksi vaativissa sotilastyötehtävissä riittämätön fyysinen kapasiteetti voi murentaa itseluottamuksen ja edelleen vaikeuttaa päätösten tekemistä. Myös psyykkisen stressin mittaamisen avulla saadaan lisätietoa siitä, miten korkea päätöksentekokuorma on, miten ahdistus vaikeuttaa fyysisen kapasiteetin käyttöä tai masennus varusmiespalveluksen suorittamista.

Sensorien avulla ihmiselle voidaan osoittaa hänen fyysinen ja psyykkinen kyvykkyytensä sekä tarpeet kehittää niitä vuorovaikutteisessa ympäristössä.

- Mittaamalla voimme antaa ihmiselle eväät kehittää itseään, tuoda henkistä ja fyysistä pääomaa ympäristöönsä sekä luoda siihen lisäarvoa omalla panoksellaan, Kangas toteaa.

Defence and Digital Resilience -tapahtuma Jyväskylän PaviljongissaDefence and Digital Resilience -tapahtuma keräsi Paviljonkiin lähes kaksisataa puolustuksesta ja digitaalisesta resilienssistä kiinnostunutta.

Nimetön (6000 x 1000 px) (12)

 

Tutustu muihin artikkeleihin