Siirry suoraan sisältöön

Digiturvallisuusmessut 2025: Keski-Suomi tähtää kyberturvallisuuden yhteistyöverkoston vahvaan kasvuun

Digiturvallisuusmessut 2025: Keski-Suomi tähtää kyberturvallisuuden yhteistyöverkoston vahvaan kasvuun

Digiturvallisuusmessut kokosivat yhteen kyber- ja digiturvallisuuden huipputoimijat, yhteistyökumppanit, asiakkaat ja alan opiskelijat. Messuilla korostettiin tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden, niin julkisten organisaatioiden kuin yritystenkin välillä. 

Tietoturva ja kyberturvallisuus eivät ole vain teknisiä ongelmia, vaan keskeinen osa yrityksen riskienhallintaa ja siten ennen kaikkea yrityksen johdon vastuulla. 

- Tietoturva on liiketoiminnan jatkuvuuden ydin. Yrityksen johdon tehtävänä onkin pitää tietoturva kunnossa, totesi Digiturvallisuusmessuilla puhunut Telia Cygaten myyntijohtaja Pirkko Filtness. 

Pirkko Filtness
 Kyberturvallisuus on ennen kaikkea yrityksen johdon asia, korosti Digiturvallisuusmessuilla puhunut Telia Cygaten myyntijohtaja Pirkko Filtness.

Filtness nosti puheessaan esiin, että uudet uhat ovat uusia myös alan parhaille asiantuntijoille. Kun tietty haavoittuvuus paljastuu uutisissa, peli saattaa olla jo auttamatta menetetty. Kyberuhat kehittyvät jatkuvasti, eivätkä kyberturvaksi riitä automaattiset listaukset ja järjestelmät, vaan tarvitaan kokeneita asiantuntijoita. Yksittäisenä vinkkinä Filtness nosti esiin palomuurien lokitiedot:

- Lokit eivät ole vaan dataa, vaan aikakone, joka kertoo, mitä ympäristössäsi on todella tapahtunut. Ilman näkyvyyttä olet sokea. Kuinka monessa yrityksessä havahdutaan vasta, kun vahinko on jo tapahtunut? 

 Yrityksen johdon vastuuta korosti puheenvuorossaan myös kyberturvallisuusstrategi ja -analyytikko Aapo Cederberg Cyberwatch Finlandilta: 

- Helpoin tapa parantaa kyberturvallisuutta on laadukas johtaminen sekä työntekijöistä ja heidän osaamisestaan huolehtiminen. Kriisiaikoina johtamiskyvyn pitää kasvaa. 

 
Cederberg totesi, että ihminen on kaikkein keskeisin tekijä kyberturvallisuudessa. Kyberhyökkäykset onnistuvat, jos ihminen tekee tahattomasti tai tahallisesti virheitä. Cederberg keskittyi puheenvuorossaan Ukrainan sodasta saatuihin oppeihin kyberturvallisuudelle ja kriittisen infran suojaamiselle. Ukrainan sodalla onkin ollut merkittävä vaikutus eurooppalaiseen ja kansainväliseen kyberympäristöön.

8L9A1370 Perinteisestä sodasta voimme lukea uutisista joka päivä, mutta digitaalista sodankäyntiä ei voida seurata samalla tavalla, huomauttaa kyberturvallisuusstrategi ja -analyytikko Aapo Cederberg Cyberwatch Finlandilta.

- Aikanaan sanottiin, että sota alkaa ilmapommituksilla. Nyt voidaan sanoa, että sota alkaa kyberhyökkäyksillä.

Cederberg nosti esiin, että kybervoimasta puhuttaessa ihmisen kognitiivinen puoli nousee keskeiseksi. Moni ajattelee, ettei informaatiovaikuttaminen vaikuta suomalaisiin, sillä olemme hyvin koulutettuja, mutta pitkällä tähtäimellä vaikutuksia alkaa näkyä. 

- Kognitiivinen sodankäynti käyttää hyväksi ihmismielen haavoittavuuksia ja ajattelun vinoumia. Suomessa puhutaan henkisestä kriisinkestävyydestä.

Suomen Kyberosaamiskeskus (FICEC) nyt ja tulevaisuudesssa?

Keski-Suomesta, kyberturvallisuudesta ja yhteistyöstä keskusteltiin vuoden 2025 Digiturvallisuusmessuilla osana Suomen kyberosaamiskeskus (FICEC) nyt ja tulevaisuudessa? -paneelikeskustelua. FICEC on yhteistyöverkosto, joka edistää Suomen kansallisen kyberturvallisuuskyvykkyyden kasvattamista. Keskustelua johti Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektipäällikkö ja FICECin kehittämishankkeen toimintaa korkeakoulun osalta luotsaava Antti Teppo, joka muistutti juonnossaan kuulijoita yhteistyön voimasta: “Stronger together - yhdessä olemme enemmän”.  

Paneelikeskusteluun osallistuivat Tero Kokkonen, Jamkin IT-instituutin johtaja, Martti Lehto, Jyväskylän yliopiston tutkimusjohtaja ja FICECin yhteistyökumppaniyrityksistä Kari Suominen, Fingridin ICT-johtaja, Jenni Siermala, Istekin Digitaalipalveluiden liiketoimintajohtaja sekä Sanna Laakso, Jyväskylän kaupungin ohjelmapäällikkö. Keskustelussa syvennyttiin digitalisaation tuomiin edellytyksiin ja vaatimuksiin. 

Digiturvallisuus2025-paneeli_DSC4468Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektipäällikkö Antti Teppo luotsasi Suomen kyberosaamiskeskus (FICEC) nyt ja tulevaisuudessa? -paneelikeskustelua.

- Tässä ajassa keskeistä on kyky oppia uutta, totesi paneelikeskustelussa Tero Kokkonen. Martti Lehto puolestaan korosti puheenvuorossaan tulevaisuuteen katsomista ja uuden tiedon roolia osana kyberturvallisuuteen liittyvän osaamisen kasvattamista.  

Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto ovat FICECin perustajajäseniä. Huhtikuussa 2025 korkeakoulut kertoivat yhteisellä tiedotteellaan tavoitteesta laajentaa FICEC-verkostoa entisestään.  

- Näen entistä tärkeämpänä toimijoiden ja yritysten kokoamisen yhteen, jotta voimme hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien osaamista, kertoo Sanna Laakso, Jyväskylän kaupungin ohjelmapäällikkö. Jyväskylän kaupunki on yksi FICECin uusista hankekumppaneista. 

FICEC-verkoston seuraava tavoite on kasvaa ja saada vuorovaikutus kukoistamaan, kerrottiin paneelikeskustelussa:

- Seuraava tavoite on kasvattaa verkostoa, lisätä vuoropuhelua verkoston jäsenten välillä, ja saada mukaan uusia osallistujia erilaisiin kyberturvallisuutta kasvattaviin hankkeisiin ja tapahtumiin. Osallistaminen ja verkoston laajentaminen on toiminnalle ydin kysymys, Kokkonen sanoo. 

Keski-Suomi kyberosaamisen keskittymänä 

FICEC-verkoston toiminta tähtää muun muassa: 

  • Korkeakoulujen ja työelämän yhteistyön lisäämiseen ja työelämän tarpeisiin vastaavan koulutuksen kehittämiseen. 
  • Eri toimijoiden kyberturvallisuusosaamisen tarpeisiin vastaavan uuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan aloittamiseen.  
  • Kyberturvallisuusosaamista lisäävän tiedon levittämiseen verkostossa ja kansallisesti. 

Lue lisää: ficec.fi 

Jyväskylän kaupunki kokoaa yhteen muun muassa: 

  • Tietoa ja verkostoja Jyväskylän kärkialoista, mukaan lukien kyberturvallisuus. 
  • ICT ja kyberalan tilanneraportit Jyväskylän alueelta. 
  • Ajankohtaisia tapahtumia ja tilaisuuksia alueella. 

Lue lisää: https://elinkeinopalvelut.jyvaskyla.fi/verkostot/karkialat/ict-ja-kyberturvallisuus 

FICEC on osa Kyberturvallisuuden osaamiskeskuksen kehittäminen -hanketta, joka on Euroopan unionin osarahoittama. Jamkin ja JYU:n toteuttamassa hankkeessa rakennetaan teollisuuden ja elinkeinoelämän tarpeisiin perustuvia kyberresilienssiä vahvistavia tutkimus- ja kehittämiskokonaisuuksia. Rahoitukseen osallistuvat aktiiviset hankekumppanit Deloitte, Fingrid, Istekki, Jyväskylän kaupunki, Keski-Suomen kauppakamari ja Women4Cyber Finland. 

Teksti: Anne Niskakangas & Lauha Puoliväli (Jamk)

Logot

 

Tutustu muihin artikkeleihin