Uudistuvan teollisuuden innovaatioverkosto
Uudistuvan teollisuuden innovaatioverkosto on teollisuuden yritysten ja korkeakoulujen muodostama yhteistyöverkosto, joka avaa ovet uudistumiseen ja kasvuun. Se on uutta luova alueen huippuosaamiseen pohjautuva synergiakeskittymä, joka tuo yhteen alan ihmiset ja osaamisen ja synnyttää yhteistyötä, jossa kaikki voittavat.
Maailman kilpailukykyisintä teollisuusympäristöä rakentamassa
Yhteiskunta ympärillä muuttuu nopeammin kuin koskaan ja vihreä siirtymä, digitalisaatio ja uudet teknologiat ovat jakamassa markkinoita perustavanlaatuisesti uusiksi. Tämän muutoksen äärellä uudistuminen ei ole vaihtoehto. Se on elinehto.
Verkoston tavoitteena on kiihdyttää teollisuuden yritysten kilpailukykyä, kansainvälistymistä ja innovaatiokyvykkyyttä paikallisesti ja kansallisesti. Keski-Suomen uudistuvan teollisuuden verkostossa liityt osaksi edelläkävijöiden joukkoa ja löydät oikeat kumppanit ja osaamisen menestymiseen. Rohkea ajattelu, maailmanluokan huippuosaaminen ja ennakkoluuloton yhteistyö tekevät meistä yhteisön, joka rakentaa kestävää huomista meille kaikille – yhdessä.
Tilaa teollisuuden innovaatioverkoston uutiskirje
Saat sähköpostiisi ajankohtaisimmat alueen teollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan uutiset ja tapahtumat! Kirje kootaan Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluiden, Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun kesken.
Uudistuvan teollisuuden verkosto tarjoaa konkreettisia työkaluja, tietoa ja osaamista liiketoiminnan uudistamiseen ja kasvun vauhdittamiseen. Se toimii lisähartioina liiketoiminnan kehittämisessä ja tarjoaa apua verkostoitumisessa, tutkimuksen ja datan hyödyntämisessä, osaamisen jakamisessa ja rahoituksen järjestämisessä.
Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluiden tapahtumakalenterista löydät kaikki alueen tapahtumat yrityksille.
Näihin pääset heti mukaan
Tutkimus- ja teknologiapalvelut
Kehitämme korkeakoulujen kanssa palveluita, joissa yhdistetään tieteellinen ja teknologinen huippuosaaminen yritysten kehittämistarpeisiin vaivattomasti ja luotettavasti. Yrityksenne ei tarvitse tehdä tutkimus- ja kehittämistyötä yksin. Tavoitteenamme on madaltaa kynnystä yrityksellenne täydentää osaamistanne korkeakoulujen tutkimus- ja testausosaamisella sekä laitteistoilla. Lue lisää.
Uudistuvasta teollisuudesta lisäarvoa (ADDVA)
Teollisuuden yrityksillä on tarve lisätä kansainvälistä materiaali- ja automaatiotekniikan osaamista. Korkeakouluilla on puolestaan halu kehittää materiaaliteknologian tutkimus- ja kehitysinfrastruktuuria kansainvälisesti vetovoimaiseksi kokonaisuudeksi. Yritykselläsi on mahdollisuus päästä mukaan kehittämään ja etsimään uusia kehitysmahdollisuuksia ADDVA-kokonaisuuteen liittyen. Tutustu aiheeseen ja käynnissä oleviin kehittämishankkeisiin Jamk:n sivuilla.
Vetylogistiikan verkosto
Vedyn hyödyntäminen liikennekäytössä on herättänyt laajasti kiinnostusta. Keski-Suomeen on rakentumassa arvoketju vedyn liikennemahdollisuuksiin ja erilaisiin vetylogistiikan tarpeisiin liittyen. Olemme aloittaneet työn vetyosaamisen keräämiseksi yhteen tutkimus- ja kehitysnäkökulmasta. Seuraavaksi kutsumme mukaan alueen yrityksiä. Tule mukaan työskentelyyn!
Lisätietoja: taija.lappetelainen@jyvaskyla.fi
Kasvua Natosta
Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut selvitti alkuvuodesta 2024 Keski-Suomen vahvuuksia Nato-jäsenyyden mukanaan tuomiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Selvityksen perusteella Jyväskylän vahvuuksiksi nostettiin sotilaan suorituskyky ja kriisinajan resilienssi arktisissa olosuhteissa. Nyt käynnissä on arvoverkoston kokoaminen ja toiminnan käynnistäminen. Nato-arvoverkoston kokoaminen tarjoaa yrityksille hienon mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja hyödyntää Nato-jäsenyyden tuomat laajat liiketoimintamahdollisuudet.
Kuva: Nordic Drones (Patria)
Lisätietoja:
sanna.laakso@jyvaskyla.fi
Muut tutkimus- ja kehityspalvelut Keski-Suomessa
Keski-Suomen alueelta on saatavissa kattavasti erilaisia tutkimus-, kehitys ja innovaatiopalveluita. Palveluita voi hyödyntää esimerkiksi tuote- ja materiaalitestaamiseen, mittauksiin ja pilotointiin, palvelu- tai tuotekehityksen sekä validointiin. Tutkimus- ja kehitystyö tuottaa lisäarvoa yritysten liiketoiminnalle ja vauhdittaa elinkeinoelämän uudistumista ja kilpailukykyä. Lisätietoa aiheesta täältä.
Sustainable Industry X -yhteisö (SIXNET)
Olemme mukana SIXNET-verkostossa, joka kokoaa eri teollisuusalueiden toimijat yhteen ja edistää ylialueellista yhteistyötä. Yritysten tarpeet ovat kehittämistyön keskiössä. Verkoston yhtenä tavoitteena on auttaa yrityksiä löytämään paras osaaminen kehittämistyöhön.
Tutustu SIX Sustainable Industry X -yhteisön toimintaan täältä.
Yritystarinat ja verkoston ajankohtaiset uutiset
Vireon secures major grant to Jyväskylä Hydrogen Hub
Vireon secures major grant to Jyväskylä Hydrogen Hub
Mitä kuuluu, vety?
Vedyn ja vetytalouden ympärillä tapahtuu paljon myös Keski-Suomessa. Olemme tehneet määrätietoisesti työtä vedyn mahdollisuuksien edistämiseksi Jyväskylässä jo yli puolentoista vuoden ajan.
Menestyvän verkoston rakentaminen on marathon
Menestyvän verkoston rakentaminen edellyttää pitkäjänteisyyttä, yhteistä missiota ja verkoston johtamista.
GIA vauhdittaa teollisuusalueiden hiilineutraaliustavoitteita
Green Industrial Areas (GIA) kehittämishankkeessa luodaan yhteisiä standardeja teollisuusalueiden kestävyysratkaisujen edistämiseksi.
International Venture Academy tarjoaa startupeille oivalluksia kasvuun ja rahoituksen hakemiseen
International Venture Academy Bootcamp järjestetään 4.–7. kesäkuuta Jyväskylän Yritystehtaalla. Hae ohjelmaan!
Vety vetää yritykset yhteen
Keski-Suomella on erinomaiset edellytykset rakentaa vetytaloudesta uusi alueellinen kasvun veturi.
Kansainvälistymisväyliä auki Espanjaan - hae mukaan vierailuille
Haluatko laajentaa liiketoimintaasi Etelä-Eurooppaan? Jyväskylän elinkeinopalveluiden koordinoima Optimal Performance -verkosto järjestää yritysdelegaatiot Biskajaan ja Madridiin huhtikuussa 2024. Hae mukaan 12.2. mennessä.
Sensorimittauksella olosuhdedataa Eteläportin virtuaalialustalle
Eteläportissa testattiin sensoridatan keräämistä, hyödyntämistä ja visualisointia Eteläportin virtuaalialustalla.
Inspiroidu SIXPOD-podcastsarjan parissa
SIXPODS on podcastsarja, jonka avulla SIXNET-verkosto pyrkii osaltaan vastaamaan teollisuusyritysten digivihreään siirtymään liittyviin tietotarpeisiin. Kuuntele ja inspiroidu!
Kaikki jaksot löydät täältä.
Verkoston toiminnassa on ollut mukana jo
Teollisuuden uudistumisen painopisteet
Biokuitulaakso, kuitumateriaalien ja -teknologian mahdollisuudet
Kuitumateriaalien ja -teknologian laaja-alaistamista johtavat Keski-Suomessa Spinnova ja Metsä. Jyväskylässä on pitkä perinne kuituteollisuuden ja -teknologian kehittymiselle juontaen juurensa jo Valmetin 1950-luvulla aloittaman paperiteknologian kehittämiseen myöhemmin vahvasti VTT:n tukemana. Tänä päivänä Valmet on maailman johtava sellu-, paperi- ja energiateollisuuden teknologiatoimittaja, jolla on vahva läsnäolo Jyväskylässä kuten VTT:lläkin.
Kuitualan uudet mahdollisuudet vaativat investointeja ja yhteistyöhankkeita. Spinnovan teknologia mahdollistaa jo nyt erilaisten jätevirtojen, kuten nahkan ja maatalousjätteiden muuntamisen tekstiilikuiduksi. Tämän odotetaan lisäävän myös tekstiiliasiakkaiden kiinnostusta osallistua kuituihin liittyvään kehitystyöhön ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Kuituteknologiat eivät rajoitu vain tekstiilialaan vaan voivat laajasti olla sovellettavissa myös muilla aloilla. Esimerkkinä Jyväskylästä lähtöisin oleva Aisti, joka valmistaa puukuitupohjaisia akustiikkalevyjä.
Energiamurros
Ukrainan sota laukaisi Euroopassa energiakriisin, joka on omiaan vauhdittamaan jo käynnissä olevaa energiamurrosta. Energiasiirtymä on keskeisessä roolissa myös Jyväskylän kaupungin strategiassa.
Viime hallituksen päätös luopua asteittain turpeen käytöstä energianlähteenä vauhdittaa Keski-Suomen energiamurrosta, jota rahoitetaan EU:n JTF-rahoituksella.
Digitaaliset ratkaisut luovat myös merkittäviä tehostamisen mahdollisuuksia energiankäyttöön ja uusien ratkaisujen luomiseen kiertotaloudessa.
Jyväskylän kaupunki pyrkii aktiivisesti edistämään ja vauhdittamaan hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista esimerkiksi Eteläportin älykkäällä teollisuusalueella ja Lintukankaan uudella, vihreällä teollisuusalueella.
Jyväskylä on mukana Green Industrial Areas -hankkeessa, joka tähtää teollisuusalueiden ja yrityspuistojen vihreän siirtymän edistämiseen. Hankkeessa etsitään ratkaisuja siihen, miten teollisuusalueet voivat hyödyntää uusia teknologioita ja konkretisoidaan kiertotalouden ratkaisuja teollisuusalueilla. Green Industrial Areas -hanke on Itämeren alueen yhteishanke, jossa on mukana Jyväskylän kaupungin lisäksi Keski-Suomen liitto sekä edustajat Saksasta, Puolasta, Tanskasta, Latviasta, Liettuasta ja Ruotsista.
Energiajouston ja muiden energiatehokkuutta lisäävien sovellusten ja digitaalisten työkalujen käyttöönotto on kilpailuetu niin Jyväskylälle kuin yrityksille.
Teollisuuden toimintavarmuus
Liiketoiminnan sopeutumiskyky on ollut koetuksella viime vuosien toimintaympäristön muutosten vuoksi. Turvallisuusajattelun on laajennuttava huomioimaan muun muassa toimitusketjujen haavoittuvuus ja toimintakyky, huoltovarmuus, raaka-aineiden ja kriittisten komponenttien saatavuusongelmat, tietoturvariskit sekä yksilöresilienssin merkitys. Keskisuomalainen elinkeinoelämä on selvinnyt kriiseistä pääosin vahingoittumattomana, mutta tarve liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamiseen on tunnistettu.
Yritysten resilienssi vaatii yhteistyötä ja tiedonvaihtoa yli organisaatiorajojen sekä eri toimijoiden, toimialojen ja yhteiskunnan sektorien välistä yhteistoimintaa. Kokonaisturvallisuuden alla tavoitteena on vahvistaa digitaalisen siirtymän turvallista toteutumista lisäämällä kyberturvallisuuden kyvykkyyksiä ja tukea osaamiskeskittymien muodostamista. Suomen NATO-jäsenyys avaa myös ovia kotimaisille yrityksille niin kasvun kehittymisen kuin kokonaisturvallisuuden edistämisen näkökulmasta.
Jyväskylällä on vahva osaaminen ja edelläkävijyys kyberturvallisuudessa. Resilienssin lisääminen digitaalisiin palveluihin on kehittämisen ytimessä. Jyväskylä Security Technology (Jamk) kehittää ja tarjoaa palveluita kyberturvallisuuteen.
Kestävä valmistus
Uusia keinoja toimia kestävämmin ja vastuullisemmin kehitetään kovaa vauhtia. Muutosta kirittävät EU:n tiukentuvat vastuullisuus- ja kestävyysraportoinnin vaatimukset, mutta myös suurten teollisten toimijoiden yhä yksityiskohtaisemmat vastuullisuuden ja jäljitettävyyden tarpeet.
Jyväskylässä on vahvaa osaamista teollisuuden valmistuksen digitalisaatiossa, joka on keskeinen osa kestävää valmistusta. Alueen kärkiyritykset, kuten Valmet, Valtra, Flender (ent. Moventas), Tana ja DB Santasalo, hyödyntävät alueen korkeakoulujen huipputason tutkimus- ja kehitysosaamista monilla aloilla. Näitä ovat esimerkiksi tietojärjestelmät, data-analytiikka ja kyberturvallisuus. Keskeisiä osaamisalueita ovat myös 3D-teknologiat, ihmisen ja koneen rajapintateknologiat, simulointi, robotiikka ja automatisaatio sekä IoT.
Muutoksen keskellä tulevaisuuden yritykset joutuvat kiinnittämään huomiota entisestään ihmiskeskeisyyteen, kestävyyteen ja resilienssiin, joita Teollisuus 5.0 tuo pöytään. Myös osaamiseen ja osaajiin liittyvät haasteet näkyvät kestävän valmistuksen teemassa. Inhimillisen kasvun kaupungissa pyrimme erityisesti hyödyntämään tutkimuksen ja uuden teknologian mahdollistamat ratkaisut tuomalla ihmisen ja osaamisen osaksi yhtälöä.
Kestävä valmistus edellyttää muovipohjaisten materiaalien korvaamista, missä biomateriaaleilla ja edistyneillä pinnoitusmenetelmillä tulee olemaan keskeinen rooli. Keski-Suomesta löytyy pinnoituksen huippuosaamista ja kehittyneiden pinnoitusratkaisujen hyödyntämistä alueella johtavat yritykset kuten Valmet ja Metsä. Biomateriaalien monipuolinen käyttö, nanoteknologian ja pinnoituksen kehitys sekä biomateriaalien käsittelyosaaminen ovat keskeisiä innovaatioita, joita eri teollisuudenalat tarvitsevat kestävän kehityksen edistämiseksi.
Ota meihin yhteyttä!
Ota yhteyttä Timoon tai laita viestiä viereisen lomakkeen kautta!
Timo Harju
ohjelmapäällikkö, Uudistuva teollisuus ekosysteemi
050 595 9198
timo.harju@jyvaskyla.fi
Taustaa
Valmistava teollisuus on Keski-Suomen kivijalka ja johtavat teollisuusyritykset tuovat merkittävän osan alueen vientituloista. Jyväskylässä toimivat mm. Valmet, Tana, DB Santasalo ja Flender (ent. Moventas Gears). Jyväskylään rakentuu vuoteen 2030 mennessä Euroopan modernein valmistavan teollisuuden digitaalinen palvelukeskittymä, Eteläportti. Kaupungin eteläpuolelle sijoittuva alue tarjoaa toimintaympäristön noin 60:lle teollisuuden ja sitä läpileikkaavien alojen kasvuyritykselle.
Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluiden tavoitteena on tunnistaa alueen teollisuusyritysten kehittämistarpeita, kärkiyritysten intressejä ja tuoda tutkimus-, kehitys- ja innovaatioverkostojen toimijoita yhteisen kehittämisen äärelle. Tavoitteena on edistää teollisuuden uudistumista ja TKI-toimintaa sekä jalkauttaa yrityksiin digitalisaation ja viimeisimmän tutkimuksen mahdollistamia ratkaisuja ja kotiuttaa uudistumista vauhdittavaa rahoitusta.
Toimialan vauhdilla etenevä murros luo entistä suuremman tarpeen innovatiivisille ratkaisuille, verkostoille, datan hyödyntämiselle, erilaisille yhteistyö- ja testausalustoille sekä uuden ajan osaajille.
Uudistuvan teollisuuden innovaatioekosysteemiverkoston kehittäminen on osa Jyväskylän kaupungin innovaatioekosysteemityötä. Teemme ekosysteemityötä julkisen rahoituksen tukemana (EAKR-rahoitus) ja Työ- ja elinkeinoministeriön ekosysteemisopimuksen puitteissa vuosina 2021-2027 yhdessä alueen korkeakoulujen ja muiden kehittäjätahojen kanssa. Rahoituksen myöntäjä on Keski-Suomen liitto.
Jyväskylä on solminut Työ- ja elinkeinoministeriön kanssa innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021-2027. Valtion ja yliopistokaupunkien välisissä sopimuksissa sovitaan lähivuosien strategisista kasvun kärjistä ja innovaatiotoiminnasta. Jyväskylän ekosysteemisopimuksen strategisen tason painopisteet ovat: liikunta, terveyden edistäminen ja hyvinvointi ja uudistuva teollisuus. Ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kansainvälistymistä, kilpailukykyä ja elinvoimaa sekä työllisyyttä ja osaamista. Sen avulla myös vahvistetaan Jyväskylän mainetta kansainvälisesti vetovoimaisena korkean osaamisen koulutuskaupunkina ja tutkimuksen keskuksena. Sopimuksella edistetään Suomen hallituksen asettaman tavoitteen TKI-panostusten nostamisesta 2,7 prosentista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Rahoittajana toimii Keski-Suomen liitto. Lue lisää sopimuksesta ja sen alaisista hankkeista täältä.