Innovaatio-ekosysteemit ja arvoverkostot
Jatkuvan muutoksen maailmassa yritysten menestys ja kilpailukyky edellyttävät ennakointia sekä resilienssi- ja innovaatiokyvykkyyttä. Ennen kaikkea tarvitsemme uudenlaisia tapoja vastata globaaleihin haasteisiin. Jyväskylän elinkeinopalveluiden ekosysteemi- ja arvoverkostotyön tavoitteena on koota yhteen alueen yrityksiä, organisaatioita sekä oppi- ja tutkimuslaitoksia, jotka yhdessä synnyttävät uutta osaamista, innovaatioita ja liiketoimintaa sekä lisäävät koko Suomen kansainvälistä kilpailukykyä.
Innovaatioekosysteemit
Yhdessä tehtävä ekosysteemityö johtaa esimerkiksi tutkimus- ja yrityskentän yhteistyöhön, rohkeisiin kokeiluihin, tiedon ja osaamisen vahvistamiseen, uuteen liiketoimintaan ja rahoitusmahdollisuuksiin, uusiin työpaikkoihin ja globaalisti avautuviin oviin.
Jyväskylän elinkeinopalvelut orkestroi innovaatioekosysteemityötä liikunnan, terveyden edistämisen ja hyvinvoinnin sekä uudistuvan teollisuuden kärkialoilla. Ekosysteemien tehtävänä on yhdistää oikeat tahot ja tekijät, avata uusia mahdollisuuksia ja markkinoita sekä hankkia rahoitusta ekosysteemeistä nousevien ideoiden edistämiseen ja toteuttamiseen.
Ekosysteemityössä yhdistyvät tutkittu tieto ja osaaminen, käytännön ratkaisut ja verkostot paikallistasolta globaaleihin yhteyksiin. Tärkeimpänä innovaatioekosysteemityön tavoitteena on tukea yritysten uudistumista ja kasvua tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan avulla.
Yhdessä olemme enemmän. Ekosysteemit ovat aina useamman toimijan verkostoja, joita vahvistamalla ja rakentamalla tiiviisti yhdessä alueen toimijoiden kanssa voimme luoda kasvun mahdollisuuksia alueen ja koko Suomen elinkeinoelämälle.
- Tehokkaan keinon löytää omalle yritykselle relevantit verkostot ja toimijat
- Ikkunan toimialan ja julkisen sektorin muutostuuliin.
- Tavan kytkeytyä itselle relevanttiin tutkimustoimintaan ja rahoitusmekanismeihin omaa organisaatiota kuormittamatta.
- Väyliä kehittää omia tuotteita ja palveluita hyödyntäen oppi- ja tutkimuslaitosten TKI-palveluja, ekosysteemin toimijoiden tietoa ja kokemusta sekä julkisen sektorin palveluja.
- Mahdollisuuksia uusiin liiketoiminta-avauksiin uusien kumppaneiden kanssa.
Teemme ekosysteemityötä julkisen rahoituksen tukemana ja osana valtion Innovoivat kaupungit ja yhteisöt -ohjelmaa. Innovaatiotoimintaa edistetään Työ- ja elinkeinoministeriön ekosysteemisopimuksen puitteissa vuosina 2021-2027. Valtion ja yliopistokaupunkien välillä on sovittu lähivuosien strategisista kasvun kärjistä ja innovaatiotoiminnasta. Jyväskylän kaupungin strategisen tason painopisteet ovat liikunta, terveyden edistäminen ja hyvinvointi ja uudistuva teollisuus.
Ekosysteemisopimus tukee kaupungin innovaatiovetoista kasvua, kansainvälistymistä, kilpailukykyä, elinvoimaa ja työllisyyttä ja osaamista sekä Jyväskylän kansainvälistä mainetta. Päätavoitteenamme on vauhdittaa yksityisen sektorin TKI-investointeja ja löytää innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin.
Rahoitus: EU, valtio ja kaupungit rahoittavat yhdessä sopimusten toteuttamista. Ekosysteemien käynnistysvaihetta on rahoitettu vuodesina 2021-2022 kansallisella alueellisella kehittämisrahoituksella (AKKE-rahoitus) ja vuosina 2022-2025 työ jatkuu EAKR-rahoituksen avustamana. Sopimuksen mukaiselle ekosysteemityölle suunnataan EU:n kestävän kaupunkikehittämisen rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027 -ohjelmasta (pääasiassa EAKR-rahoitusta).
Innovoivat kaupungit ja yhteisöt ovat luomassa Suomesta maailman toimivinta kokeilu- ja innovaatioympäristöä vuoteen 2030 mennessä! Lue lisää Innokaupunkien toiminnasta.
Rahoituksen myöntäjä on Keski-Suomen liitto.
Uudistuvan teollisuuden ekosysteemi
Arvoverkostot
Kokoamme innovaatioekosysteemeissä arvoverkostoja, joissa rakennetaan yhdessä toimijoiden kanssa uusia kokonaistarjoamia esimerkiksi globaaleille markkinoille tai isoille korporaatioasiakkaille. Elinkeinopalvelut organisoi ja fasilitoi tätä arvoverkkotyötä sekä siihen liittyviä tapaamisia ja tapahtumia.
Arvoverkkotyössä kokoamme toimijoita (yritykset, julkiset organisaatiot, asiantuntijat, tutkijat) yhteisiin työpajoihin. Osaamisen yhdistäminen työpajoissa synnyttää arvoverkon, joka auttaa tunnistamaan ne tekijät, joiden avulla pk-yritykset voivat yhdessä toimien kasvattaa liiketoimintaansa myös kansainvälisesti.
Arvoverkoissa mukana olevat yritykset löytävät yhteistyöllään uusia tapoja tuottaa arvoa ja liiketoimintamalleja sekä alueellisesti, kansallisesti että kansainvälisesti. Työ perustuu osaamisen jakamiselle, ja mukana on usein oppi- ja tutkimuslaitosten edustajia. Arvoverkostoja voi syntyä esimerkiksi Jyväskylän kaupunkikehitysalustoille. Business Jyväskylän tehtävänä on mahdollistaa ja johtaa yritysryhmien arvoverkostojen muodostumista.
Arvoverkkotyössä korostuvat työskentelyn luottamuksellisuus ja pitkäjänteisyys toimijoiden kesken. Ratkaisuja kehitetään tiiviissä yhteistyössä yritysten ja muiden toimijoiden kesken. Työssä hyödynnetään myös digitaalisia työkaluja.
Arvoverkostojen toiminta muotoutuu verkoston teeman, tavoitteen ja toimijoiden tarpeiden mukaan. Yritysryhmät kokoontuvat teemojen mukaisiin työpajoihin, joissa yhteistyössä kehitetään muodostetun arvoverkoston tarjoamaa.
Arvoverkostotyöhön kuuluu sisällöllisesti ja laajuudeltaan erilaisia vaiheita, jotka vaihtelevat verkoston elinkaaren mukaan. Arvoverkkotyö voidaan jakaa neljään vaiheeseen, joita ovat:
1) Etsintä
2) Käynnistäminen
3) Kehittäminen
4) Toiminnan arviointi tai sen jatkuvuuden turvaaminen
Arvoverkostot tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ajatuksella ”1+1 on enemmän kuin 2”.
”Kun 10 ihmistä kohtaa ja käy kahdenkeskisiä keskusteluja, syntyy 45 uutta sosiaalista linkkiä. Jos kullakin toimijoista on 5 ajatusta, 45:ssä linkissä syntyy 1125 uutta ahaa-elämystä.” Tero Nyman, Medics24 Oy
Arvoverkostojen vahvuutena on eri osaamisalojen yhdistäminen uuden luomiseksi, joissa olennaista ovat asiakastarpeen tunnistaminen, toimialat ylittävä yhteistyö ja vahvasti mukana oleva digitalisaatio.
”Arvoverkon sisällä voimme jakaa ajatuksia yritysyhteistyön nykytilasta ja innovoida yhdessä muiden yritysten kanssa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, joita ilman arvoverkkoa olisi hankala tai jopa mahdotonta tunnistaa.” Arvoverkostotyön vaikuttavuustutkimukseen osallistunut yritys.
Mitä termeillä tarkoitetaan?
Arvoverkosto on kompleksinen kokonaisuus, joka pitää sisällään tuotteita, palveluja ja arvonmuodostusta arvoverkostossa toimivien organisaatioiden välillä, toisin kuin arvoketjussa.
Ekosysteemi on luonnollinen toiminnallinen kokonaisuus ja keskinäisriippuvuuden verkosto, joka rakentuu yritysten, yrittäjien, tutkimuksen, julkishallinnon sekä kolmannen sektorin toimijoiden. Ekosysteemit tuottavat samasta panoksesta enemmän kuin toimijat yksin. Ekosysteemeissä on mahdollista perustaa arvoverkkoja tilaisuuden tullen.
Kaupunkikehitysalusta on merkittävä kaupunkikehityshanke, joka mahdollistaa uudenlaiset rakenteelliset ja toiminnalliset kokeilut, joilla pyritään tuomaan lisäarvoa tietyllä alueella asuville tai toimiville jäsenille tai yhteisöille. Kaupunkikehitysalustalla syntyneet ideat ja innovaatiot voidaan monistaa toisille alueille kokeilujen onnistuessa. Kaupunkikehitysalustat tarjoavat alueellisia kiinnekohtia ekosysteemityölle.
Viimeisimmät uutiset aiheesta
Kuntabarometri 2024: Jyväskylä nousi ykkössijalle yli 100 000 asukkaan kaupunkien vertailussa
Keski-Suomen Nato-arvoverkoston vahvuudet arktisen suorituskyvyn osaamisessa
Vuoden 2024 Alvari-tunnustus Lauri Markkaselle, Yrittäjyyden edistäjä -tunnustus Timo Koivistolle
Ota yhteyttä
Ehdota uutta arvoverkostoa tai kysy ekosysteemityön mahdollisuuksista!
Nina Rautiainen
ohjelmapäällikkö, Hippos
Innovaatiot ja kasvuliiketoiminta
050 413 7028
nina.rautiainen@jyvaskyla.fi