Siirry suoraan sisältöön
Hero-Kaupunkikehitysalustat-Hippos

Jyväskylän uusi Hippos

Meidän yhteinen liikunnan ja hyvinvoinnin keskus

Jyväskylä on Suomen liikuntapääkaupunki – liikunta ja sen edistäminen on koko kaupungin asia. Uusi Hippos tarjoaa kaupunkilaisille ja seuroille upeat puitteet liikunnan harrastamiseen ja ammattimaiseen harjoitteluun. Alueen nykyiset liikuntatilat ovat vanhentuneet eikä niiden remontoiminen ole taloudellisesti kannattavaa.

Mikä tärkeintä, uuden Hippoksen myötä saadaan tilat ja harjoittelumahdollisuudet aikaisempaa useammalle lajille, liki kahdellekymmenelle. Liikuntavuorojen määrä kasvaa 50 %, sillä uudet liikuntatilat ovat nykyaikaiset ja muunneltavat. Samalla saamme lisää harrastusmahdollisuuksia kaikille käyttäjille. Lasten ja nuorten harrastaminen sekä seuratoiminta jatkuvat uusissa tiloissa kohtuulliseen hintaan.

Uuden liikuntakeskuksen, osaamiskeskuksen, jääareenan ja harjoitusjäiden lisäksi ulkoalueelle rakentuu elämyksellinen liikuntapuisto.

Hanketta viivästyttänyt, pitkä valitusprosessi on helmikuussa 2023 saatu päätökseen. Kaupungin ja Sepos Oy:n omistama yhtiö, Hippos Ky vie hanketta nyt eteenpäin. Valituksista aiheutunut viive on muuttanut hankkeen käynnistymisen edellytyksiä, joten erityisesti rahoitukseen ja toteutussuunnitelmiin liittyviä kokonaisuuksia on neuvoteltava uudelleen. Tavoitteena on saada hankkeelle käynnistyspäätös kevään 2023 aikana.

Lue myös: Hippos-hankkeesta ei annettu valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

 

Kansainvälisesti merkittävä ja ainutlaatuinen Hippos

Hippos on valmistuessaan paitsi kaupunkilaisten kohtaamispaikka, myös Pohjoismaiden merkittävin liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun, terveyden edistämisen sekä hyvinvoinnin ja tapahtumien keskus. Lisäksi se yhdistää liikunnan tutkimuksen ja teknologisen tuotekehityksen kansainvälisesti merkittäväksi kokonaisuudeksi.

Ympärivuotisten – ja liki ympärivuorokautisten – toimintojensa Hippoksesta tulee Jyväskylän valtakunnallinen ja kansainvälinen vetovoimatekijä.

07_LIIKUNTAKESKUS_rajattu

Mitä uudelle Hippokselle tulee?

  • Liikuntakeskus: mm. 2 000 hengen katsomolla varustettu sisäpeliareena, monitoimiurheilukentät, tilat yleisurheilulle, telinevoimistelu-, kamppailu-, ryhmäliikuntatilat, liikuntapäiväkoti ja kauppa
  • Osaamiskeskus: tutkimus-, opetus-, toimisto-, liike-, ravintola-, kahvila- ja kokoustilat sekä osa liikuntatiloista
  • Jääareena toteutetaan jäähallin peruskorjauksena ja laajennuksena, jolloin saadaan lähes 6 000 hengen urheilu- ja yli 7 000 hengen konserttikatsomo
  • Kolme harjoitusjääkenttää
  • Liikuntapuisto
  • Uudet pysäköintitilat

Osa uuden Hippoksen harjoitustiloista on suunniteltu helposti muunneltaviksi ja joustaviksi. Tämä mahdollistaa sen, että aikaisempaa laajempi joukko eri liikuntalajien harrastajia ja seuroja voi vuokrata ja hyödyntää tiloja.

Hippoksella on tilat mm. seuraaville lajeille

Group 453

Salibandy

Group 449

Futsal

Path 1084

Koripallo

Path 1085

Lentopallo

Path 1104

Squash

Group 446

Sulkapallo

Group 450

Padel

Path 1078

Pöytätennis

Group 448

Jääkiekko

Path 1139

Taitoluistelu

Path 1074

Kaukalopallo

Group 445

Telinevoimistelu

Group 456

Joukkuevoimistelu

Group 452

Ultimate

Group 455

Cheerleading

Path 1069

Kamppailulajit

Group 447

Yleisurheilu

Uusissa tiloissa mm.

JYU-logo

 

jamk_tunnus_sininen_nimella_suomi

 

liikuntapakaupunki_logo_suomi

 

Kihu_logo

 

Liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja

BSJKL_rally_Hippos_kuvitus1

Hippos tarjoaa kansainvälisesti korkeatasoiset puitteet alan tutkimukseen, teknologian tuotekehitykselle ja liiketoimintaan. Hippos on inspiroiva ympäristö myös alueen yritysten, oppilaitosten ja kaupungin väliselle tiiviille innovaatioyhteistyölle. 

Uusien tilojen myötä syntyvä toiminta työllistää arviolta noin 600 ihmistä suoraan ja välillisesti reilut 300. 

Group 347

Hyvinvointialan
yritykset 

Group 348

Tutkimus ja opetus

Group 349

Huippu-urheilu
ja valmennus

Jyväskylän kaupungin panostus hankkeeseen

Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 200 miljoonaa euroa. Kaupunki sijoittaa Hippoksen omistavaan yhtiöön 23 M€ ja tulee yhtiön yhdeksi osakkaaksi. Kaupunki sitoutuu ostamaan seuraavien 30 vuoden ajan 5 M€ liikuntavuoroja urheiluseuroille. Maksu on sidottu elinkustannusindeksiin. Lisäksi kaupunki on sitoutunut kustantamaan urheiluseurojen käyttöön tuleviin tiloihin liikuntairtaimistoa vuosittain enintään 1 M€.

Hippos Ky:n osakkaana kaupunki saa tuloja yhtiöstä ja kiinteistöveroista arvoilta yhteensä noin 3 M€ vuodessa. Hippos tuo vuosittain työpaikkoina ja verotuloina välillisiä tuloja noin 5 M€ edestä ja rakennusaikana jopa noin 10 M€.

Perustietoa uudesta Hippoksesta – usein kysytyt kysymykset

Ihmiset

Tilat

Kustannukset

Hippokseen liittyvät asiakirjat

Ajankohtaista

Kiinnostuitko Hippos-hankkeesta?

Voit jättää meille yhteydenottopyynnön täyttämällä oheisen lomakkeen!

Anne Sandelin

Anne Sandelin
elinkeinojohtaja 
+358 40 581 9958
anne.sandelin@jyvaskyla.fi

Nina Rautiainen

Nina Rautiainen
ohjelmapäällikkö, innovaatioekosysteemityö ja kasvuliiketoiminta
+358 50 413 7028
nina.rautiainen@jyvaskyla.fi 

ville_niskakangas

Ville Niskakangas
projektipäällikkö, Hippos-hanke
+358 40 487 2577
ville.niskakangas@jyvaskyla.fi