Siirry suoraan sisältöön

Tulevaisuuden TKI-haasteita ratkotaan yhdessä

Tulevaisuuden TKI-haasteita ratkotaan yhdessä

Maailma muuttuu koko ajan monimutkaisemmaksi, ja kohtaamistamme haasteista tulee entistä moniulotteisempia, toteaa Valmetin Beyond Circularity -veturiohjelman vastuullinen johtaja Viivi Villa-Nuottajärvi.   

- Me tarvitsemme kumppaneita ratkomaan ongelmia kanssamme ja luomaan hyvinvointia Suomeen. Edes isot teknologiateollisuuden toimijat eivät tänä päivänä pärjää yksin.

Valmet on ollut tiiviisti mukana Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän elinkeinopalveluiden yhteisessä TKI-telakointi-hankkeessa, jossa yhdistetään tieteellistä ja teknologista osaamista yritysten kehittämistarpeisiin. Villa-Nuottajärvi kertoo tunnistavansa TKI-telakoinnissa yhteisesti jaetun huolen siitä, ettei pk-yritysten ole aina helppoa saada apua TKI-tarpeisiinsa.

- Ennen TKI-telakointia avun saaminen oli hyvin vaikeaa, jos ei tiennyt oikeita henkilöitä korkeakoulujen sisältä. Välillä oikean ihmisen etsimiseen meni niin kauan, että tilanne oli jo saattanut mennä ohi yrityksen osalta.  

Villa-Nuottajärvi kokeekin, että yksi TKI-telakoinnin konkreettisimmista hyödyistä on ymmärryksen kasvu korkeakoulujen sisällä ja sisäisen organisoinnin paraneminen.

- TKI-telakoinnin avulla on pystytty selvittämään, mikä on TKI-yhteistyön akilleenkantapää ja luomaan prosesseja, joilla yhteistyötä helpotetaan. Ilokseni olen myös kuullut, että hyvää kehitystä jatketaan ja TKI-telakoinnin aikaansaamia tuloksia hyödynnetään myös tulevaisuudessa. 

 

Ekosysteemiajattelu vaatii uusia toimintatapoja 

Valmet on oppinut viime vuosina paljon ekosysteemityöstä. Vuonna 2025 käynnistyi Valmetin Beyond Circularity -veturihankkeen neljäs vuosi. Tänä aikana hankkeessa on rahoitettu 36 tutkimus- ja tuotekehityshanketta, ja siinä on mukana yli 290 kumppania. Valmetin tavoitteena on, että ekosysteemipartnereiden on helppo hakeutua mukaan toimintaan, ja tunnistaa siinä itselleen sopivia liityntäpintoja. 

Villa-Nuottajärvi kokee, että veturihanke ja ekosysteemiajattelu ovat muuttaneet yhtiön TKI-kulttuuria merkittävästi. TKI-yhteistyötä muiden kanssa on toki tehty ennenkin, mutta ekosysteemeissä yhdessä suuren partneriverkoston kanssa tehtävä TKI-toiminta on Valmetille uusi tapa toimia. Ekosysteemien avulla tutkimus- ja tuotekehitysprosesseja on nopeutettu joidenkin projektien osalta, kun partneriverkoston terävimmät osaajat on saatu yhdistettyä saman pöydän ääreen. 

Ekosysteemityöskentely on vaatinut Valmetilta uusien toimintatapojen luomista. Yhtiössä on esimerkiksi huomattu, että jokaisessa ekosysteemiprojektissa on tärkeää olla aina oma projektipäällikkö Valmetin puolelta. Tällä varmistetaan, että ekosysteemissä tuotettu tieto saadaan hyödynnettyä tehokkaasti yhtiön omassa TKI-toiminnassa. Ekosysteemiprojekteja varten on luotu myös toimintatapoja esimerkiksi tilanteisiin, joissa ekosysteemipartneriverkostossa on mukana myös kilpailijan edustajia.   

Ekosysteemityön haasteena Villa-Nuottajärvi pitää sitä, että uusien teknologioiden ja innovaatioiden kaupallistuminen on hyvin tapauskohtaista. Hän kaipaakin jonkinlaisia tukiverkostoja tai palveluita, joihin tietyt ekosysteemipartnerit voisivat hakeutua jo yhteistyöprojektien aikana. 

- Aina projektien lopputulos ei hyödytä meidän teknologiakehitystämme, jolloin me emme tietenkään lähde sitä kaupallistamaan, mutta muille sillä voisi olla arvoa, Villa-Nuottajärvi havainnollistaa.

Vaikka TKI-telakointi tulee päätökseensä, jatkuu yhteistyön kehittäminen. Valmetin näkökulmasta Keski-Suomi näyttäytyy mielenkiintoisena alueena.  

- Alueella on paljon uusia, kehittyviä liiketoimintamahdollisuuksia ja teknologioita, laadukasta osaamista sekä hyvät mittaus- ja tutkimusympäristöt. Koen, että Keski-Suomessa partneroituminen eri organisaatioiden kesken on helppoa ja luonnollista. Itse henkilökohtaisesti pidän Keski-Suomesta ja erityisesti Jyväskylän seudusta. 

TKI telakointi hankelogot-1

Artikkeli on osa Tutkimus- ja teknologiapalveluiden kehittämishanketta, jonka tavoitteena on parantaa tutkimus- ja teknologiapalveluiden saavutettavuutta ja vauhdittaa keskisuomalaisten pk-yritysten TKI-investointeja parempien palveluiden avulla. Hanketta koordinoi Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut yhdessä Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa Keski-Suomen liiton myöntämän rahoituksen tukemana (EAKR, 2023–2025). Hanke tukee Jyväskylän innovaatioekosysteemityötä.  

Tutustu muihin artikkeleihin