Siirry suoraan sisältöön
Herokuva-inhimillisen kasvun yritystarinat

Inhimillisen kasvun kaupunki - Yritystarinat

Meillä Jyväskylässä vallitsee yritysten kesken ainutlaatuinen Jyväskylän henki: inhimillisyyttä, yhdenvertaisuutta, luottamusta ja työn ja arjen tasapainoa vahvistavat kulttuuri. Nämä arvot ovat pohja monen yrityksen inhimilliselle kasvulle ja ihmisten hyvinvoinnille.

Mitä inhimillisen kasvun kaupunki käytännössä merkitsee?

Seitsemän jyväskyläläistä yrittäjää tai yrityselämän vaikuttajaa vastaa tähän kysymykseen. Aiheiksi nousevat arvot, luonto, luovuus, tukiverkostot, arvostus, resurssiviisaus ja verkostoituminen.

Maria Jalkanen - Foodin

“Lassen ja minun juuret ovat Jyväskylässä. Meille on tärkeää, että saamme kehittää kotiseutua ja tarjota työpaikkoja täällä asuville ihmisille. Jyväskylä on kaupunki, josta puhun aina ylpeydellä.

Vaikka yrityksemme on kasvanut joka vuosi isommaksi, toimintaamme ohjaa edelleen sama arvolupaus kuin kahdeksan vuotta sitten: jokaisen tuotteen tulee tehdä hyvää käyttäjälle, ympäristölle ja viljelijälle. Jos tuote ei synny arvojemme mukaisesti, silloin sen aika ei ole vielä. Joskus taas teemme asioita hitaammin tai pienemmällä mittakaavalla.

Arvot rakentavat polkumme, jota kuljemme eteenpäin juuri meille sopivassa tahdissa. Se ei ole helpoin eikä nopein tie. Mutta se on tie, joka tuo merkityksellisyyttä omaan elämään ja yrittämiseen.”

Maria Jalkanen 1080x1080
HP Siefen 1000

Hans-Peter Siefen - Nordic Business Forum

“Inhimillisen kasvun kaupunki merkitsee minulle mahdollisuutta elää luonnon ja erityisesti veden äärellä. Uin järvessä joka päivä, kesät ja talvet. Tämänkin aamun aloitin käymällä avannossa. Kroppa lähtee käyntiin ihan satasella ja mieli on heti virkeä.

Kesäisin veneilemme paljon perheen kanssa. Päijänne on yksi maailman hienoimmista järvistä. Vesiväylillä on täällä vähemmän liikennettä, joten rauhoittuminen ja työstä irti päästäminen on helpompaa kuin jossain muualla. Kaksi perheellemme erityistä paikkaa ovat Päijänteen luonnonsuojelualue Padasjoen korkeudella ja tämä Pohjois-Päijänteen alue.

Jyväskylä on tiivis kaupunki. Elämä on täällä sillä tavalla tehokasta ja helppoa, ettei siirtymiin kulu aikaa. Myös suurin osa työntekijöistämme asuu täällä. Yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta valmistuu koko ajan osaavia ja kunnianhimoisia ihmisiä. Jyväskylässä myös yrityksen on hyvä kasvaa.”

Mikko Mäkelä – Hiisi

“Meille on tyypillistä kokeileminen, luova hulluus ja huruilu. Ei ole syytä kieltää itseltämme mitään pöhköjäkään ideoita, vaan pikemminkin ruokkia niitä. Kasvu syntyy kokeilun ehdoilla. Haluamme tuoda esille, miten monimuotoinen olut on.

Jyväskylä tarjoaa hyvät puitteet luovuudelle ja yhteistyölle. Seudulla on aika paljon samanhenkisiä pieniä ja uutta kokeilevia yrityksiä. Olemme tehneet olutta esimerkiksi maitorahkaa, kotimaisia habaneroja, korvapuusteja ja koiruohoa käyttäen. Mäskiä on käytetty muffinsien ja saaristolaisleivän leivontaan, ja on sitä mennyt särjen syötiksi sekä hevosten vatsavaivoja helpottamaan. Suurin osa mäskistämme menee biokaasulaitokselle raaka-aineeksi, missä tankkaamme myös panimon pakua.

Pienpanimotoiminnassa arki sisältää eittämättä paljon siivoamista, mutta myös oluen laajan makukentän kanssa leikkimistä ja uusien konseptien kehittelyä. Kasvu syntyy päivittäisestä luovuudesta ja ideoista, joita on vaan lähdetty toteuttamaan. Toistaiseksi ideat eivät ole loppuneet kesken.”

Mikko Makela-1
Jose Ayala nelio

José Ayala – Savutuvan Apaja

“Päädyin aikoinaan vaihto-oppilaaksi Suomeen – Leppävirralle – vähän vahingossa. Suomessa on hyvät koulutusmahdollisuudet, joten parin vuoden päästä palasin. Pääsin opiskelemaan Jyväskylään, perustin perheen ja nyt minulla on täällä kaksi yritystä.

Yritystoiminta vaatii joskus asiantuntijoiden ja verkoston apua. Joka paikassa missä olen asioinut, olen aina kohdannut aitoa halua auttaa. Esimerkiksi ELY-keskuksessa, Finnveralla tai Business Finlandilla ihmiset ovat todella ystävällisiä ja erittäin päteviä. Ideoitani ei ole koskaan torpattu, vaan aina on neuvottu, mitä suunnitelmassa pitää hioa tai mitä vielä puuttuu. Tuntuu, että Jyväskylässä ihmisillä on aikaa perehtyä asioihin ja pysähtyä kuuntelemaan yrittäjän tarpeita ja ajatuksia.

Kun aikoinaan ostimme Savutuvan Apajan liiketoiminnan, prosessi oli työläs ja kesti useamman vuoden. Oli kuitenkin mahtavaa huomata, miten silloinen kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja antoivat minulle aikaansa ja etsivät aidosti ratkaisuja, joilla kaupat saatiin tehtyä.

Täällä on helppo lähestyä ketä vaan ja mitä vaan. Jyväskylä todella on ihmisen kokoinen kaupunki.”

Kirsi Neuvonen – kuvataiteilija

“Minulle merkityksellisintä Jyväskylässä on ollut arvostuksen kokeminen. Muistan, kun vuonna 1984 nuorena taiteilijana saavuin tänne ja maalaiskunnan johtohenkilöt olivat vastaanottamassa minua Grafiikan pajalla. Kaupunkiin ei ollut tullut pitkään aikaan nuoria taiteilijoita, joten sitä osattiin arvostaa. Vuosikymmenten aikana tukea ja arvostusta on tullut monelta suunnalta.

Taiteilijan työ on julkinen ammatti ja vahvasti yhteiskunnallinen. En tee taidetta itselleni, vaan ihmisille. Palautteen saaminen asiakkailta on tärkeää. Perjantaisin Pajagalleriassani minulla on mahdollisuus keskustella asiakkaiden kanssa, ja ihmiset kertovat millaiseen hetkeen tai kohteeseen teosta hankitaan. Nämä tarinat antavat merkityksen omalle työlleni.

Olen opiskellut yrittäjän ja johtamisen erikoisammattitutkinnot. Minulle iso oivallus oli, ettei yrittäjyys muuta minua taiteilijana vaan voin sovittaa yrittäjyyden osaksi ammatti-identiteettiäni. Inhimillinen kasvu merkitsee minulle myös liiketoiminnan skaalautuvuutta: voin itse määritellä omaa elämäntilanteeseeni ja jaksamiseeni sopivan kokoluokan. Täällä Jyväskylässä se on ollut mahdollista.”

Kirsi Neuvonen 1080x1080
Raimo Tittonen

Raimo Tittonen – 1000 Lakes Distillery

“Meidän alalla uniikki, hyvä tarina on kilpailuetu. Ja se meillä on. Jyväskylän kaupungin perustajan tilalla Jääskelässä tehdään puhtaasta suomalaisesta vedestä maailman parasta vodkaa.

Meille on tärkeää elää resurssiviisaasti ja pienentää hiilijalanjälkeä. Kaikki raaka-aineet mitä voidaan, ostetaan läheltä. Naapuritilan hamppua ja pajua käytetään ginissä. Viskin sivuvirroista tislataan suunmyötäistä vodkaa. Mitään ei heitetä hukkaan vaan hyödynnetään. Mäski on erinomaista maanparannusainetta hampun ja vaikkapa tomaattien kasvattamiseen. Uusi lämpövoimala on jo rakenteilla ja seuraavaksi satsaamme aurinkoon.

Näillä kilometreillä olen jo oppinut, että aina ei kannata juosta ihan täysiä. Joskus voi peruuttaa, kääntyä tai jopa pysähtyä. Jyväskylässä kaikki on lähellä ja apua saa. Täällä osataan ja tehdään. Kun antaa jotain niin saa moninverroin takaisin. Tässä iässä tärkeää on vain se, että tekee.”

Markus Laurio – Paytrail

“Olen asunut elämästäni valtaosan, yli 40 vuotta, Jyväskylässä. Näin pitkän ajan kuluessa minulle on rakentunut varsin laaja verkosto.

Ajattelen, että jyväskyläläisille on luonteenomaista yhteistyön tekeminen ja verkostoituminen. Ihmiset tulevat tänne ensin opiskelemaan ja sitten tekemään töitä keskenään. Täällä ei tarvitse olla mahtisuvun vesa päästäkseen kaupunginjohtajan tai muiden avainhenkilöiden juttusille. Matalan kynnyksen verkostoituminen on tosi tärkeä osa meidän kulttuuria. Se synnyttää tunteen, että tulee kuulluksi ja on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Jyväskylässä on ainutlaatuista yhteisöllisyyttä ja halua kantaa vastuuta maakunnasta ja tästä kaupungista. Meillä on erinomainen startup-kulttuuri – yrityksiä perustetaan ja autetaan eteenpäin. He, joilla on mahdollisuus, investoivat alueen yrityksiin tai huolehtivat kaupungin perinteikkäistä arvokiinteistöistä. Kauko Sorjosen säätiön työtä jatkavat nyt uuden polven ihmiset.”

Markus Laurio nelio

Businessuutisia

Liity postituslistalle!

Saat tuoreimmat alueen uutiset, tapahtumat ja yritystarinat suoraan sähköpostiisi.