Siirry suoraan sisältöön

Yökyläily Jyväskylässä johti elämänmuutokseen

Yökyläily Jyväskylässä johti elämänmuutokseen

Kun Espoossa asuneet Joni ja Maria Lappalainen päättivät muuttaa perheineen Jyväskylään, kummallakaan ei ollut kaupunkiin aikaisempaa suhdetta. “Älä mieti vaan tee” on heidän ohjeensa elämänmuutosta suunnitteleville.

“Entä jos muutettaisiin tänne?”

Ajatus Jyväskylään muuttamisesta syntyi pari vuotta sitten aamukävelyllä Päijänteen rantamaisemissa. Espoossa asuva Lappalaisten perhe oli matkalla pohjoiseen, ja he olivat pysähtyneet yöpymään ystävien luokse Jyväskylään.

Lähtöpäätöstä oli kyllä pyöritelty mielessä jo aikaisemmin, mutta tuolloin kohteena oli ollut Lappi.
– Se kuitenkin kariutui, ja päätimme sen sijaan remontoida Espoon-kotia elämäntilanteeseen sopivammaksi, Lappalaiset kertovat.

Kumpikaan ei ollut aikaisemmin asunut Jyväskylässä, mutta Jonille kaupunki oli tuttu Jyväskylän yliopiston eMBA-ohjelmasta, jonka koulutuspäivistä osa pidettiin täällä.

Merenrannalta järven rannalle

Ajoitus oli perhetilanteen näkökulmasta täydellinen. Maria oli hoitovapaalla kahden lapsen kanssa, Joni työskenteli kiinteistönhoitoalalla ja pystyi tekemään työtään Jyväskylästä käsin. Lapsilta ei katkennut päivähoito tai harrastukset, vaan muutto uudelle paikkakunnalle oli pikemminkin suuri seikkailu.

Kun päätös oli tehty, asiat etenivät nopeasti – “kuin elokuvissa”.
– Otettiin Jyväskylästä hotelliyö, käytiin katsomassa muutama asuntokohde, tehtiin tarjous ja kaupat. Oma koti Espoosta meni myös ensimmäisellä näytöllä, Joni muistelee.
– Saimme Jyväskylästä enemmän neliöitä ja isomman pihan pienemmällä rahalla.

Joni ja Maria Lappalainen 5
Maria ja Joni Lappalainen löysivät kodin Palokkajärven maisemista. – Olemme itse kotoisin pienistä kaupungeista, Maria Rovaniemeltä ja Joni Savonlinnasta. Halusimme pois pääkaupunkiseudun hektisyydestä. Jyväskylässä on lyhyemmät välimatkat, lapset voivat kulkea harrastuksiin itse – tai ainakin kuljetusmatkoissa puhutaan kilometreistä, ei kymmenistä kilometreistä. Muutenkin hitaampi ja yksinkertaisempi arki sopii meille. Myös luonto ja vesistöt ovat meille tärkeitä, he kertovat.

Neljä kuukautta muuttopäätöksestä perhe suuntasi auton kohti Jyväskylää. Tunteet nousivat pintaan, kun Espoon-koti sulkeutui viimeisen kerran.
– Ystävät pääkaupunkiseudulla varmasti ajattelivat, että me ollaan vähän hulluja, kun jätetään työt ja koti kivalla pientaloalueella. Mutta itse ajateltiin, että jos ei tehdä ratkaisua nyt, niin jossain vaiheessa kaduttaa. Espooseen pääsee kyllä aina takaisin, jos niin halutaan, Maria kertoo.

“Älä mieti vaan tee”

Muuttopäätöstä helpottivat Lappalaisten arvomaailma ja luontainen rohkeus. Molemmat ajattelevat, että jos mielessä on joku ajatus, tärkeintä on lähteä toteuttamaan sitä.
– Muuten ne jäävät ajatuksiksi, Maria sanoo.

– Pelkät ideat eivät kanna mihinkään, vaan asioita pitää kokeilla ja tehdä. Älä mieti liikaa, vaan tee. Kokeile rohkeasti. Sitä kautta tulee myös onnistumisia, Joni komppaa.

Jos asiat eivät suju, aina voi muuttaa pois.
– Paikka ei määritä millainen perhe me olemme tai millaista meidän elämä on, vaan me itse luodaan perhe sinne missä me ollaan. Tärkeintä on, että voimme olla läsnä lapsille ja toisillemme ja tehdään perheenä yhdessä asioita, Maria sanoittaa.

Joni ja Maria Lappalainen 4


Valtakunnallista duunia Jyväskylästä käsin

Kahdessa vuodessa arki on asettunut uomiinsa. Noin vuosi sitten Joni siirtyi toimitusjohtajaksi Kotirinkiin, joka on kotisiivoukseen ja -apuun erikoistunut mikrofrancising-yritys. Yrityksellä ei ole omia työntekijöitä, vaan kaikki toimivat itsenäisinä yrittäjinä.
– Liiketoimintamme ydin on ainutlaatuinen digitaalinen alusta, joka palvelee sekä yrittäjiä että asiakkaita. Sekä yrittäjät että asiakkaat ovat olleet siihen erittäin tyytyväisiä, Joni mainitsee.

– Laajennumme koko ajan valtakunnallisesti ja tulevaisuudessa myös Pohjoismaissa. Etsimme muun muassa tänne Jyväskylään uusia yrittäjiä, eikä vähiten siksi, että tarvitsisimme itsekin kotisiivouspalvelua, hän nauraa.

– Yrittäjän on helppo tulla mukaan Kotirinkiin, hän saa täyden tuen meiltä, Joni lupaa.

>> Lue lisää Kotiringistä.

Maria toimi viisi vuotta kotiäitinä ja sivutoimisena kevytyrittäjänä. Nyt hän vetää perustamaansa yritystä Duuniterkkaria. Marian lisäksi yrityksessä on mukana kolme muuta hyvinvointialan asiantuntijaa.
– Tarjoamme kokonaisvaltaista hyvinvoinnin edistämistä yrityksille, tiimeille ja yksilöille koko Suomen alueella. Palvelumme keskittyvät itsetuntemuksen, työkyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseen. Pienryhmät pidetään yleensä aina livetapaamisina, yksilövalmennusta tarjoamme myös etäyhteyksin, Maria kertoo.

>> Lue lisää Duuniterkkarin palveluista.

Molemmat laajentavat mielellään verkostoaan Jyväskylässä, joten heille voi rohkeasti laittaa kutsun vaikkapa Linkedinin kautta.

– Tai jos haluat jutella hyvinvoinnin teemoista tai lähteä kävelylle tai avantoon, saa olla yhteydessä, Maria vinkkaa.

->> Mistä syntyy lapsiperheiden sujuva arki? Lue Anna Röngän haastattelu.

 

Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Petteri Kivimäki

Tutustu muihin artikkeleihin