Tiimiakatemiasta virtaa liikeideoihin
Kesällä 2024 Kankaan Keidas, Kankaan Sauna ja Matkaparkki tarjoavat palveluja, unohtumattomia kohtaamisia ja viihdettä kaupunkilaisille ja tapahtumavieraille. Palveluja järjestävät nuoret ovat saaneet ituja ideoihin muun muassa Jamkin Tiimiakatemiasta.
Kankaan Keitaan ja Kankaan Saunan toiminnasta kesän 2024 aikana vastaavat Elisa Sihvonen ja Eevi Sihvonen vitsailevat olevansa kuin aviopari: heillä on sama sukunimi, mutta he eivät ole toisilleen sukua.
- Sama sukunimi on hauska sattuma. Ystävystyimme opiskellessamme Tiimiakatemiassa samalla vuosikurssilla, he kertovat.
Eevi teki viime talvena keikkatöitä Kankaan Saunalla sen omistajan Petri Pietikäisen palveluksessa. Pietikäinen pohti tammikuussa, mistä hän löytäisi sopivat henkilöt pyörittämään kesäkahvilaa. Kenties Tiimiakatemiasta?
- Esitin idean Elisalle talvella hiihtolenkillä, koska hänellä oli kokemusta kahvilayrittäjyydestä. Ja vappuna sitten vietimme Kankaan Keitaan avajaisia. Kesäkahvilamme on avoinna elokuun loppuun saakka, Eevi kertoo.
Kahvilan ohessa Eevi ja Elisa huolehtivat kahden saunan toiminnasta ja asiakaspalvelusta. Miljöö huokuu alueen historiaa, sillä yli 100-vuotiaassa tiilirakennuksessa on aikoinaan toiminut Kankaan tehtaiden hevostalli.
- Olemme saaneet Kankaan Saunan omistajalta vapaat kädet ideoida kahvilan toimintaa ja pop up -tapahtumia. Kankaan Keidas on eräänlainen rento olohuone, jossa voi pistäytyä oluella tai kahvilla. Tarjolla on livemusiikki-iltoja ja siellä voivat niin yritykset kuin yksityiset järjestää erilaisia juhlia. Lisäksi pidämme vaihtuvaa taidenäyttelyä ja liputamme muutenkin kaikenlaisen kulttuurin puolesta, Elisa kertoo.
Keitaan sisätiloissa on 60 asiakaspaikkaa, terassilla 50. Kahvila on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Keidas tarjoilee muun muassa espressopohjaisia kahveja, juomia A-oikeuksilla sekä makeita ja suolaisia pikkuherkkuja.
- Sunnuntaisin järjestämme vilttikirppiksiä, jonne voi tulla myymään tavaroitaan oma viltti myyntipaikkanaan ilman maksua, Eevi kertoo.
Idea, josta kaksi yritystä hyötyy
Kankaan Keitaan edustalla on iso asfalttiparkkikenttä, jolla ei tällä hetkellä ole käyttöä Liikku-kuntokeskuksen muutettua toisiin tiloihin. Tiimiakatemian opiskelijat Lassi Louhelainen, Oskari Vertala ja Severi Peura lähtivät ideoimaan pienimuotoista leirintäaluetta MM-rallien osakilpailun ajaksi.
”Jyväskylän kaupungin ja tiimiakatemialaisten apu on helpottanut Matkaparkin suunnittelussa”, kertovat tiimiyrittäjät Oskari Vertala ja Lassi Louhelainen. Kuvasta puuttuu tiimin kolmas jäsen Severi Peura.
- Idea oli ilmeisesti hyvä, koska Kankaan projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen pyysi meitä aloittamaan toiminnan jo viikkoa aikaisemmin Kuninkuusravien vuoksi, Vertala naurahtaa.
Matkaparkiksi nimetty leirintäalue on tarkoitettu asuntoautoille ja -vaunuille, telttapaikkoja ei ole tarjolla. Jyväskylän kaupunki helpottaa tiimiyrittäjien työtä tuomalla paikalle aitaelementit ja bajamajat.
Pysäköintipaikat asuntoautoille ja -vaunuille on suunniteltava tarkoin. Suurikin alue kutistuu yllättävän nopeasti, kun suunnitelmaa piirretään.
- Kun yhdelle pysäköijälle varataan noin 6 x 10 metrin alue ja neljän metrin turva-alue seuraavaan pysäköijään, alue on nopeasti täynnä. Matkaparkkiin mahtuu noin 20 asuntovaunua tai -autoa, Vertala sanoo.
Tiimiyrittäjillä on käyttölupa alueelle 24.7.–5.8. Kuninkuusravit järjestetään 26.–28.7. ja Secto Rally Finland 31.7.–4.8. Aikaa on siis myös alueen rakentamiseen ja purkamiseen.
- Kankaan Keidas tarjoaa Matkaparkin asiakkaille palvelujaan, kuten aamupalaa sekä mahdollisuuden saunoa ja peseytyä. Yhteistyö hyödyttää molempia. Me pystymme lupaamaan palveluja leirinnän yhteyteen, Kankaan Keidas puolestaan saa uusia asiakkaita, Louhelainen miettii.
- Toteutamme Matkaparkin markkinoinnin verkossa. Ajatuksena on, että paikat myydään jo ennen tapahtumia verkkosivuston kautta, Vertala sanoo.
”Osa alueen teollista historiaa”
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemia siirtyi Lutakon Turbiinitalosta Humanistisen ammattikorkeakoulun entisiin tiloihin Kankaalle tammikuussa 2021 – keskellä korona-aikaa. Tiimiakatemian tilat sijaitsevat vanhan paperitehtaan saneeratuissa tiloissa rakennuksen kolmannessa kerroksessa, jota on kutsuttu myös lintuvintiksi. Samassa talossa ovat myös Ammattiopisto Gradian luovien alojen tilat.
- Meille oli tarjolla pari muutakin tilavaihtoehtoa, mutta Kankaan alueessa on jotain samaa kuin Lutakossa: vahva jälki Suomen teollisesta historiasta. Tiimiakatemialaiset ovat päässeet jo hyvin hyödyntämään miljöötä muun muassa järjestämällä tapahtumia Kankaan Saunalla, kertoo Tiimiakatemian päävalmentaja Anu Manner.
”Pidän siitä, että Kankaan alueen kehittämisessä on oivallettu taiteen ja yhteisöllisyyden merkitys”, Tiimiakatemian päävalmentaja Anu Manner toteaa.
Manner näkee, että Kankaalla on hyvät mahdollisuudet kehittyä laadukkaaksi asuin- ja työpaikkakeskittymäksi. Alue on lähellä keskustaa, mutta ”sopivasti piilossa”. Lisäksi taiteen vahva rooli tuo kaupunkiympäristöön kiehtovan ulottuvuuden.
- Vuonna 2026 valmistuva Tourujoen kunnostus on tärkeä steppi kehityksessä. Jyväskylässä on eteenpäin menemisen meininki, kun monia alueita kehitetään aktiivisesti. Me pääsemme näkemään alueen kehitystä, kun vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan, Manner miettii.
Tiimiakatemia valmistaa tradenomi (amk) -tutkintoon. Koulutuksessa on vahva käytännön painotus, sillä yrittäjyyttä opiskellaan osuuskuntamuotoisen tiimiyrityksen kautta. Tiimiakatemiassa on noin 125 opiskelijaa.
- Opiskelijoiden sijaan puhumme tiimiyrittäjistä. Olemme tehneet näin tietoisesti, sillä haluamme eroon ”koululaisajattelusta”. Meillä jokainen rakentaa tulevaisuuttaan itse, mutta samalla yhdessä muiden kanssa. Keskusteluilla ja yhteisöllisyydellä on täällä vahva merkitys. Unohduksissa ollutta yhteisöllisyyttä uudelleen esiin nostava Kankaan alue sopii hyvin myös meidän ajatteluumme, Manner sanoo.