Siirry suoraan sisältöön

Sujuvaa ja vaivatonta – Helppo Rekryssä hakijat ja yritykset kohtaavat toisensa

Sujuvaa ja vaivatonta – Helppo Rekryssä hakijat ja yritykset kohtaavat toisensa

Yrityksen omissa tiloissa järjestettävä Helppo Rekry -tapahtuma tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden tutustua potentiaalisiin työnhakijoihin. Hakijoille se tarjoaa puolestaan näkymän yrityksen arkeen ja työkulttuuriin sekä tilaisuuden aitoon keskusteluun. Monetra Keski-Suomi löysi Helppo Rekryn kautta taloonsa kolme uutta työntekijää.

Helppo Rekry on Jyväskylän kaupungin kaikenkokoisille yrityksille tarjoama matalan kynnyksen verkostoitumistilaisuus, joka järjestetään yrityksen omissa tiloissa. Ideana on, että työnantaja ja työnhakijat pääsevät kohtaamaan ja tutustumaan toisiinsa vapaamuotoisesti.  

– Kun yrityksellä on vähintään yksi työpaikka auki, rohkeasti vaan yhteyttä meihin, kannustaa Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluiden yrityskoordinaattori Ilkka Finnilä
– Varaamme yhdessä tapahtumalle sopivan ajankohdan. Yrityksen tehtäväksi jää suunnitella itselleen sopiva tapa esitellä työpaikkaa ja työmahdollisuuksia, me etsimme ja kutsumme profiiliin sopivat työnhakijat paikalle, hän kertoo.

Helppo järjestää

Monetra on julkistoimijoiden omistama konserni, joka tuottaa talouden ja hallinnon palveluja  esimerkiksi kaupungeille ja hyvinvointialueille. Keski-Suomessa Monetra työllistää noin 150 henkilöä. Toimisto sijaitsee viihtyisässä Kankaan Arkissa. 

Monetra Keski-Suomi on järjestänyt Helppo Rekry -tapahtuman tiloissaan jo kaksi kertaa. Monetralla HRD-päällikkönä työskentelevä Riikka Lahtinen oli itse toteuttamassa viimeisintä tilaisuutta. Hänelle on jäänyt hyvät kokemukset yhteistyöstä Jyväskylän kaupungin kanssa. 
– Yhteistyö kaupungin ja Ilkka Finnilän kanssa on ollut erittäin sujuvaa ja helppoa.

– Koska kaupunki etsi ja kutsui sopivat hakijat tilaisuuteen, meille suurin työ taisi olla kahvitarjoilun järjestäminen ja saapumisohjeiden laatiminen, hän nauraa.
Riikka_helpporekryMonetran HRD-päällikkö Riikka Lahtinen.

Yritys voi itse päättää, mitä tapahtuma sisältää. Monetran toteuttama Helppo Rekry oli noin kahden tunnin mittainen tilaisuus. Ensimmäinen tunti oli varattu yrityksen esittelylle ja työntekijätarinoille ja loppuaika keskustelulle ja tutustumiselle.
– Yritysesittelylle oli tarvetta, sillä Monetra ei välttämättä ole tuttu kaikille. Lisäksi kerroimme osallistujille rekrytointiprosessistamme ja sen ominaispiirteistä, mikä antaa hyvää lisätietoa heille, jotka päättävät hakea meille, Lahtinen kertoo.  

Palautteen perusteella kaikkein kiinnostavin osuus oli kuitenkin kolme aivan erilaista työntekijätarinaa työntekijöiden itsensä kertomina. 
 – Meillä on hyvin tyypillistä, että taloon tullaan erilaisilla taustoilla. Eikä ole harvinaista, että työtä myös vaihdetaan talon sisällä – uuteen työrooliin saa kasvaa työn kautta oppimalla, Lahtinen sanoo.

Helppo Rekry avaa näkymää yrityksen arkeen ja kulttuuriin

Helppo Rekry järjestetään yrityksen omissa tiloissa. Lahtinen mielestä tämä on erittäin hyvä, koska perinteisessä rekrytointiprosessissa organisaation on paljon vaikeampi välittää todellista työkulttuuria, jolla on kuitenkin iso rooli arjessa ja työn tekemisessä.
– Live-tapahtumassa työnhakija pääsee haistelemaan työpaikan tunnelmaa ja arvioimaan, voisiko yritys olla itselle sopiva. 

Lahtisen mukaan tavallisessa hakuprosessissa työnhakijat harvemmin soittavat kysyäkseen jotain heitä askarruttavaa asiaa. 
– Helppo Rekryssä hakija pääsee keskustelemaan vapaamuotoisesti yrityksen henkilökunnan kanssa ja uskaltaa ehkä kysyä asioita, joiden takia ei muuten tulisi soitettua. Aidon kohtaamisen kautta hakija saa hyvää lisätietoa yrityksestä, ja varsinainen hakuprosessi ei ehkä tunnu niin stressaavalta, Lahtinen pohtii. 
– Samalla työnhakija jää myös paremmin rekrytoivan henkilön mieleen.

toimisto_helpporekry2Monetran viihtyisät tilat sijaitsevat Kankaan Arkissa.

Lahtinen kertoo, että osaajapula vaivaa myös Monetraa. Hallintoalan tehtävät ovat mielenkiintoisia, mutta alaa ei ehkä mielletä kovin houkuttelevaksi. 
– Meillä on paljon sellaisia tehtäviä, mihin ei voi kouluttautua suoraan vaan työ opitaan tekemällä. Rekrytointia edistää, kun työnhakijat pääsevät omin silmin näkemään meidän arkista tekemisen meininkiä ja aistimaan kulttuuria, eli millainen työpaikka Monetra oikeasti on.

Kolme uutta työntekijää Helppo Rekrystä

Keväällä 2023 pidettyyn Helppo Rekryyn osallistui noin 30 työnhakijaa. Monetra Keski-Suomi päätyi lopulta palkkaamaan näistä kolme. 
– Yksi heistä aloitti meillä melko pian tapahtuman jälkeen, kaksi muuta hakivat meille hieman myöhemmin. Helppo Rekryyn osallistumisesta oli tässä kohtaa hyötyä, sillä tapahtuman ansiosta hakijat olivat jääneet meidän päässä mieleen.

Lahtisen mielestä Helppo Rekry kannattaa nähdä ennen kaikkea täydentävänä kanavana uusien työnhakijoiden tavoittamiseksi. Vaikka kohderyhmä on pieni, osallistujat ovat todennäköisesti aidosti kiinnostuneita. 
– Normaalissa hakemusprosessissa vahvoilla ovat aluksi ne, jotka osaavat kirjoittaa hyvän hakemuksen. Live-tapahtumissa taas esille pääsee hakijan persoona ja hän pystyy ehkä paremmin kertomaan itsestään ja osaamisestaan kuin paperilla. Henkilökohtaisesti arvostan sitä, kun rekrytointiprosessiin saadaan inhimillisyyttä ja aitoa kohtaamista, Lahtinen pohtii.

Hän suosittelee Helppo Rekryä yrityksille, joilla on aito – ja kenties myös säännöllinen tai jatkuva – tarve löytää tekijöitä, sillä verkostoitumistilaisuuteen osallistuneet saattavat hakea paikkaa yrityksestä vasta vähän myöhemmin.
– Lisäksi aloilla, joihin liittyy vanhentuneita mielikuvia, Helppo Rekry voi olla hyvä keino oikaista vääriä käsityksiä.

Lahtinen, joka on työskennellyt aikaisemmin työnhakuvalmentajana, haluaa valaa uskoa myös työnhakijoihin.
– Vaikka tilanne näyttäisi vaikealta, älä jää yksin kamppailemaan työnhaun kanssa. Hyödynnä Jyväskylän kaupungin, TE-toimiston ja ammattiliittojen tarjoamia palveluja ja kysy apua, hän tsemppaa.


>> Lue lisää Helppo Rekrystä tai jätä meille yhteydenottopyyntö.


Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Jyväskylän kaupunki ja Monetra

Tutustu muihin artikkeleihin