Siirry suoraan sisältöön

Kuntabarometri 2024: Jyväskylä nousi ykkössijalle yli 100 000 asukkaan kaupunkien vertailussa

Kuntabarometri 2024: Jyväskylä nousi ykkössijalle yli 100 000 asukkaan kaupunkien vertailussa

Alueen yrittäjät ovat jälleen antaneet palautetta kuntien elinkeinopolitiikasta vastaamalla Suomen Yrittäjien kuntabarometri-tutkimukseen. Jyväskylä sijoittui kuntabarometrin tuloksissa tänä vuonna elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanassa suurten, yli 100000 asukkaan kuntien sarjan ykköseksi kokonaisarvosanalla 3,10 jättäen Lahden (3,02), Tampereen (2,99) ja Kuopion (2,93) taakseen.

Yli 50 000 asukkaan sarjassa sijoitus parani hienosti edellisestä, vuoden 2022 kahdeksannesta sijasta. Kokonaisarvosana oli 3,10 asteikolla 1–5 (vuonna 2022 pisteet 2,90). Koko maan keskiarvo elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanasta oli 3,13.

Myös koko Keski-Suomen alueen tuloksissa on roima parannus kahden vuoden takaisesta. Sijoituksessa maakuntien välillä on kiritty sijalta yhdeksän jaetulle kolmannelle sijalle. Parhaiten Keski-Suomen kunnat ovat suoriutuneet yrityspalveluiden hoitamisessa, sijoitus niissä on Suomen paras.

Tutkimustuloksista kunnat saavat yrittäjiltä tärkeää palautetta toiminnastaan ja voivat sen avulla kehittää toimintaansa yrittäjälähtöisempään suuntaan.

  • Kuntabarometri on kaupungille tärkeä elinkeinopolitiikan kehittämisen työkalu. Ykkössija yli 100 000 asukkaan kaupunkien joukossa on erinomainen tulos, josta saamme olla ylpeitä. Tulokset antavat meille tärkeitä signaaleja siitä, mitä alueen yrittäjät ajattelevat toiminnastamme, missä ollaan jo oikealla suunnalla ja missä meillä on vielä kehitettävää. Tämän vuoden tulokset ovat hienot ja tällä tiellä aiomme jatkaa, sanoo Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg.

Jyväskylässä on onnistuttu erityisesti yrityspalveluissa

Parhaimmat arvosanat Jyväskylä sai osa-alueissa koulutus ja osaaminen 3,65 (vuoden 2022 tulos suluissa: 2,95), toisena oli kunnan yritys/teollisuusalueen puoleensavetävyys 3,37, kolmantena hienon nousun tehnyt yrityspalvelut 3,34 (2,82). Lisäksi hyvät arvosanat sai seuraavat kategoriat: kunnassa otetaan yritykset huomioon jo päätösten valmisteluvaiheessa 3,26, kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydelle 3,25 ja elinkeinopolitiikan asema kunnassa 3,24 (2,87).

  • Jyväskylä on ollut perinteisesti vetovoimainen kaupunki. Pitovoiman näkökulmasta meillä sen sijaan on ollut kehitettävää, ja sen vuoksi olen erittäin iloinen monesta parantuneesta arvosanasta, sanoo Jyväskylän kaupungin elinkeino- ja työllisyystoimialan johtaja Ari Tolonen.
  • Saamme vuoden 2025 alussa vahvan elinvoimatehtävän, kun suomalaiset kunnat saavat TE-palveluiden työkalut käyttöönsä. Työttömyyden hoidosta siirrytään työllisyyden edistämiseen. Jatkossa työllisyys-, koulutus- ja elinkeinopalvelut ovat kaupungin vastuulla. Tämä mahdollistaa entistä vahvemman vaikuttamisen Keski-Suomen elinvoimaan ja kilpailukykyyn. Palvelut saa jatkossa lähipalveluna omasta kunnasta, jossa tunnetaan oman alueen työmarkkinatilanne, paikalliset työnantajat ja työnhakijat. Näin ollen uskon yritysten palveluiden parantuvan meillä jatkossa entisestään, Tolonen lisää.

Jyväskylän kannattaa panostaa yrityslähtöisyyteen edelleen

Tärkeintä Keski-Suomen alueen yrittäjille oli vastausten mukaan se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti. Myös yrityspalveluja ja elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa pidettiin tärkeinä. Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta sekä verkostoituminen.- 

  • Jyväskylässä on ollut aina hyvä vuoropuhelu yritysten kanssa. Siitä kiitos paikallisille yrittäjäjärjestöille. Haluamme kaupunkiorganisaatiossa pysyä lähellä yritysten arkea ja kuulla säännöllisesti yrittäjien ajankohtaiset terveiset kentältä. Teemme muun muassa elinkeino- ja työllisyystoimialan johtajan kanssa aktiivisesti yritysvierailuja, jolloin saamme ajantasaista tietoa yritysten haasteista ja tilasta sekä yrittäjyyden merkityksestä kaupungin elinvoiman ja hyvinvoinnin kehittämiseksi. Yhteistyö yritysten ja yrittäjien kanssa kuuluu itsestään selvänä osana kaupunginjohtajan työhön, jotta tuntuma alueen yritysten tilanteeseen säilyy. Käymme vielä tutkimuksen tulokset läpi tarkasti yrittäjien ja yrittäjäjärjestöjen kanssa ja jatkamme hyvää vuoropuhelua toiminnan edelleen parantamiseksi, sanoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Kuntakohtaiset tulokset saatavilla verkosta

Kuntabarometrin vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistettiin 14.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Tulokset löytyvät kootusti osoitteesta https://www.yrittajat.fi/tutkimukset/kuntabarometri-2024/.

Kuvia median vapaassa käytössä

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä.

Taloustutkimus kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4. Siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Keski-Suomesta vastaajia saatiin 783.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
Jyväskylän kaupungin elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtaja Ari Tolonen, p. 040 556 7822

Tutustu muihin artikkeleihin