Siirry suoraan sisältöön

Keski-Suomen Nato-arvoverkoston kokoaminen alkaa

Kuva: Nordic Drones Oy (Patria)
Kuva: Nordic Drones Oy (Patria)

Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut selvitti alkuvuodesta 2024 Keski-Suomen vahvuuksia Nato-jäsenyyden mukanaan tuomiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Selvityksen perusteella Jyväskylän vahvuuksiksi nostettiin sotilaan suorituskyky ja kriisinajan resilienssi arktisissa olosuhteissa. Nyt Jyväskylän kaupungin johdolla aloitetaan kokoamaan arvoverkostoa, jotta yritykset voivat löytää liiketoimintaa ja kasvua Naton-jäsenyyden mukanaan tuomista mahdollisuuksista.

Sotilaan suorituskyvyn teeman alle luetaan tarkemmin ihmisen fysiologia, välineet ja varusteet, ihmisen ja koneen välinen yhteistyö sekä käytettävyys ja muotoilu. Kriisinajan resilienssin teeman alle puolestaan nostettiin kriisinajan viestintä, huoltovarmuus talvisissa olosuhteissa ja kiertotalous sekä uudet polttoaineet huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisäksi teeman alla tunnistettiin tieto-, kyber- ja kokonaisturvallisuus, välineiden ja laitteiden suorituskyky arktisissa olosuhteissa ja kaksoiskäyttöisyys kriisinajan suorituskyvyn rakentamisen näkökulmasta.

Keski-Suomen erikoisosaaminen ja alueen toimijat täydentävät erinomaisesti myös valtakunnallista osaamisverkostoa

- Jyväskylän ja Keski-Suomen alueella on erinomaista osaamista juuri näissä vahvuuskärjissä. Jyväskylässä sijaitseva Puolustusvoimien keskittymä sekä myös vahva IT:n ja kyberturvallisuuden osaamiskeskittymä tuovat alueelle vetovoimaa ja osaamista. Siksi alan toimijoilla on hyvät mahdollisuudet löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomen verkostossa, sanoo Ari Tolonen, elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtaja Jyväskylän kaupungilta.

- Tarkoituksenamme on tuoda yrityksiä ja puolustusalan toimijoita yhteen löytämään uutta liiketoimintaa ja kasvua, sekä avata Naton verkostoja keskisuomalaisille pk-yrityksille. Puolustustoimialalle pääseminen on haastavaa, ja tähän yhteistyö verkostossa tuo apua. Nato-jäsenyyden myötä pääsemme viemään keskisuomalaista huippuosaamista maailmalle, kertoo ohjelmapäällikkö Sanna Laakso Jyväskylän kaupungin elinkeinopalveluista.

Jyväskylän kaupungin rooli on sekä tunnistaa näitä liiketoimintamahdollisuuksia, että koota yritysverkostoa yhteen. Työtä tehdään yhdessä asiantuntijoiden kanssa, ja Jyväskylän kaupungin kanssa yhteistyössä on KPMG Oy.

- Jyväskylän aloite Nato-arvoverkoston kokoamiseksi tarjoaa Keski-Suomen yrityksille hienon mahdollisuuden vahvistaa osaamistaan ja yhteistyössä hyödyntää Nato-jäsenyyden mukanaan tuomat laajat liiketoimintamahdollisuudet. Yhdistämällä arvoverkoston osaamista ja vahvuuksia voimme luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia, edistää innovaatioita ja varmistaa, että Keski-Suomen huippuosaaminen esimerkiksi edellä mainittujen kärkiteemojen aloilla saa kansainvälistä näkyvyyttä Nato-verkostoissa. Uskon, että yhteistyö avaa uusia kasvumahdollisuuksia osallistujille niin Suomessa kuin maailmalla, toteaa Kim Lehto, johtaja KPMG:n neuvontapalveluista.

Keski-Suomen Nato-arvoverkkotyöhön voit ilmoittautua mukaan täyttämällä lomakkeen tai laittamalla suoraan sähköpostia ohjelmapäällikkö Sanna Laaksolle sanna.laakso@jyvaskyla.fi tai projektiasiantuntija Taija Lappeteläiselle taija.lappetelainen@jyvaskyla.fi


Lisätiedot:
 
Ari Tolonen, elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialajohtaja, Jyväskylän kaupunki
+358 40 556 7822, ari.tolonen@jyvaskyla.fi

Sanna Laakso, ohjelmapäällikkö, ICT & kyberturvallisuus, Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut
+358 40 547 8299, sanna.laakso@jyvaskyla.fi

Arvoverkostotyö on osa Jyväskylän kansainvälinen kasvu -kehittämishanketta, jota Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut toteuttaa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa ja vahvistaa kansainvälistä kasvua tukevia verkostoja ja kehittää kansainvälistymisvalmiuksia alueen yrityksille. Hankkeen rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto (EAKR-rahoitus, 2023–2025).
 
Hanke tukee Jyväskylän kaupungin innovaatioekosysteemityötä, jota tehdään Työ- ja elinkeinoministeriön ekosysteemisopimuksen puitteissa vuosina 2021–2027 yhdessä alueen korkeakoulujen ja muiden kehittäjätahojen kanssa.

nato_arvoverkkotyon_logot1

 

Tutustu muihin artikkeleihin