Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän ydinkeskusta vilkastunut viime vuodesta

Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä Väinönkadulla
Jalankulkijoita ja pyöräilijöitä Väinönkadulla

vainonkatuJyväskylän kävelykatua eli Kauppakatua pitkin kulki tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana yli miljoona jalankulkijaa.

”Kauppakadulla kävelee päivittäin keskimäärin 10 000 jalankulkijaa eli reilunkokoisen musiikkifestivaalin verran väkeä keskimäärin joka päivä”, sanoo kaupungin elinkeinoyksikön projektipäällikkö Janne Viitamies.

Ensimmäisen vuosineljänneksen vilkkaimmat vuorokaudet olivat perjantait ja lauantait. Kulkijamäärä on perjantaisin ja lauantaisin noussut yli 15 000:n. Hiljaisimpina päivinä, sunnuntaisin, Kauppakatua kulkee keskimäärin noin 5 000 henkilöä.

Kulkijamäärä kasvoi arviolta noin 25 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Ydinkeskusta on vilkastunut viime vuodesta, jolloin pandemia ja sen aiheuttamat toimintarajoitukset hiljensivät julkisia paikkoja kaikkialla. 2010-luvun jälkipuolen keskimääräinen päivittäinen kävijämäärä saatetaan Viitamiehen arvion mukaan tavoittaa loppuvuodesta.

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikkö seuraa ydinkeskustan kävijämäärän muutoksia ja julkaisee tiedot jatkossa neljännesvuosittain.

”Elinkeinoyksikön tavoitteena on kertoa oikeaa tietoa yritysten sijoittumispäätösten taustalle. Minun käsitykseni mukaan Kompassi-risteys on yksi Suomen vilkkaimmista jalankulkupaikoista,” Janne Viitamies sanoo.

Tätä vuotta koskevat tiedot perustuvat Kauppakadun Kompassi-risteyksen kameralaskentaan. Laskenta on saatu aikaan yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa.

Järjestelmä ei ollut käytössä vielä edellisen vuoden alkupuolella, ja vertailu aiempaan ajanjaksoon perustuu ydinkeskustan kolmen kauppakeskuksen kävijämäärätietojen vertailevaan hyödyntämiseen.

Jyväskylän tavoitteena on, että ydinkeskustan kävijämäärän laskenta vakiintuu ja laajenee muihin kaupunkeihin, jotta kaupunkikehittämisen taustalle saataisiin jatkossa myös kaupunkien välistä vertailutietoa.

Ydinkeskustassa toimivien liikkeiden määrän osoittava vuosittainen elinvoimalaskenta julkaistaan toukokuussa. Jyväskylän ydinkeskustan vähittäiskauppojen määrä aleni jo ennen pandemiaa monta vuotta peräkkäin, mutta viime aikoina tilanne on piristynyt ja keskustassa on avattu useita yrityksiä.

Tutustu muihin artikkeleihin