Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän nuori ja osallistava Kangas on Vuoden kaupunginosa

Jyväskylän nuori ja osallistava Kangas on Vuoden kaupunginosa

Jyväskylän Kangas on valittu Vuoden kaupunginosaksi. Suomen Kotiseutuliiton järjestämän kilpailun teemana on tänä vuonna kiertotalous.

Kankaan kaupunginosassa yhdistyvät kestävä, kunnianhimoinen kaupunkisuunnittelu ja aktiivinen, yhteisöllinen, kierto- ja jakamistaloutta käytännössä toteuttava asukastoiminta. Vanhan tehdasalueen ympärille rakentuvassa kaupunginosassa sekä asutaan että käydään töissä. Alueen rakentaminen jatkuu vielä vuosikymmeniä, ja suunnitelmien mukaan asukasmäärä kasvaa nykyisestä 1300:sta noin 5 500:aan.

- Jyväskylän kaupunki on otettu tunnustuksesta. Kangas on meille ilman muuta yksi merkittävimmistä kaupunkikehityshankkeista. Kankaasta on tietoisesti rakennettu aluetta, jossa toteutuu kaupunkisuunnittelun tuoreimmat oivallukset sekä tulevaisuuden älykäs ja kestävä rakentaminen. On hienoa, että kaupunkisuunnittelussa tekemämme työ noteerataan myös valtakunnallisesti, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto iloitsee.

Kankaan alueella on aktiivista yhteisötoimintaa mm. asukasyhdistyksen ja asukkaiden kerhojen toiminnan kautta. Asukastalo Piippurannan Klubi tuo yhteen alueen asukkaita erilaisen toiminnan kautta vauvasta vaariin. Klubin toiminta rakentuu osallistumisen, osallisuuden, kulttuurin, liikunnan, sivistyksen ja erilaisten tapahtumien ympärille. Talolta voi myös vuokrata tiloja perhe- ja yksityistilaisuuksiin.

Yhteisiä marjapensaita, omenapuita ja auto

- Kangas on nuori kaupunginosa, joka on erittäin viihtyisä, yhteisöllinen ja moderni paikka asua. Me Kankaan asukasyhdistyksessä olemme jo vuosien ajan pyrkineet edistämään Kankaan kehitystä asukkaiden toivomaan suuntaan, olleet mukana vaalimassa alueen yhteisöllisyyttä ja kehittämässä alueen omaa identiteettiä, vahvistaa Jali Asp, joka on toiminut Kankaan asukasyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2023–2024.

Kangas sijaitsee palveluiden näkökulmasta keskeisellä paikalla. Palvelutarjontaa täydentää kirjastoauto. Kiertotaloutta edistäviä toimintatapoja kaupunginosassa on runsaasti.

Nainen ja lapsi kastelemassa istutuksiaKankaalta löytyy vuokrattavia viljelylaatikoita.

Rakennusten yhteispihat ovat yhteisiä kaikille kaupunginosan asukkaille. Alueella on yhteisiä marjapensaita ja omenapuita, palstaviljelyä ja viljelylaatikoita. Myös yhteiskäyttöauto löytyy. Kierrätystapahtumia sekä kirppu- ja vaihtotoreja järjestetään säännöllisesti. Jätehuolto on hoidettu yhteiskeräyspistein, joissa pystyy lajittelemaan kaikki perustalousjätteet. Hävikkiruokaa myyviä ravintoloita alueella on useampia.

Kankaan alueella toimii erilaisia kierrätysmateriaalia hyödyntäviä työpajoja yhteistyössä ammattiopisto Gradian kanssa. Kaupunginosassa on myös rakennettu mm. aitoja ja taidetta kierrätysmateriaaleista.

Käytetyistä autonrenkaista valmistettu Norsu-taideteosAutonrenkaista valmistettu Norsu-taideteos vastaanottaa Kankaalle saapujat

- Tämä palkinto on tunnustus sille työlle, mitä me kaikki kankaalaiset olemme yhdessä saaneet aikaan. Kiitos tästä hyvästä työstä kuuluu ehdottomasti kaikille kankaalaisille, alueen yrityksille ja yhteisöille sekä Kankaan Palvelulle, Jali Asp toteaa.

Perinne ja tulevaisuus yhdistyvät Kankaan alueella

Ympäristönäkökulmat on huomioitu alueen suunnittelussa ja rakentamisessa monin tavoin. Tästä esimerkkejä ovat pyrkimys rakennusmateriaalien hiilineutraaliuteen, alueelta louhitun maa-aineksen käyttö meluaitojen rakentamisessa, keskitetty pysäköinti parkkitaloissa, sähköntuotanto osin aurinkopaneelein, talojen energiatehokkuus sekä sähkön- ja vedensäästö, hulevesien puhdistaminen kasvillisuuden avulla, jätehuollon syväkeräyspisteet ja Tourujoen ennallistamishanke.

hulevesikanava_hanna-kaisa_hamalainenHulevesikanava Kankaalla

Kankaan kaupunginosa näyttäytyy tulevaisuuden kaupunginosana, jossa perinne ja tulevaisuus yhdistyvät kantavalla ja ihmisen hiilijalanjälkeä pienentävällä tavalla, alueella asuvat ihmiset huomioiden.

- Yhtä merkityksellistä ja kauas katsovaa, ihmiset huomioon ottavaa kaupunginosatoimintaa voi rakentaa perinteisillä arvoilla, huomioiden talkoohenki, yhteisöllisyys ja ympäristö ja niiden merkityksellisyys nykyajan ihmiselle – luoden samalla katse kestävään ja valoisaan tulevaisuuteen, todetaan Kotiseutuliiton valintaperusteissa.

Tourujoki kunnostetaan tulevina vuosina

Pyöräilybaana ja Tourujoen luonnonsuojelualue tarjoavat hyvät puitteet liikkumiseen ja virkistäytymiseen Kankaan alueella.

Alueen ainutlaatuisuutta ja houkuttelevuutta tulee tulevina vuosina lisäämään Tourujoen kunnostamishanke, jossa joki kunnostetaan ja palautetaan mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan.

- Kunnostushanke lisää entisestään Kankaan alueen viihtyisyyttä ja korostaa niitä arvoja, joita Kankaan kehittämiselle on asetettu, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.


Vuoden kaupunginosa -palkinto

Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotikaupunginosan viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa sekä kestävän elämäntavan edistämisessä.

Kilpailussa haetaan kaupunginosaa, jossa on kulloisenkin teeman toteutumisen lisäksi toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja mahdollisuuksia yrittää.

Kuka tahansa saattaa ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa. Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat ja tekee esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan. Voittaja julkistetaan Flooran päivänä, 13. toukokuuta.

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea. Aiemmat palkitut on luetteloitu kilpailun sivulla.


Lisätietoja:

Hanna-Kaisa Siimes, Suomen Kotiseutuliiton kaupunkijaoston puheenjohtaja
hksiimes@gmail.com
puh. +358 50 589 8790

Marika Punamäki, Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö
marika.punamaki@kotiseutuliitto.fi 

www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot-ja-kilpailut/vuoden-kaupunginosa/

https://www.kotiseutuliitto.fi/kaupunginosien-yhteiskaytossa-saattaa-olla-auto-tyokaluja-vene-kylatila-kokonainen-piha-tai-yksittainen-marjapensas

Tutustu muihin artikkeleihin