Siirry suoraan sisältöön

Elomaticin konesuunnittelija Lejla Cardzic: “Rakastuin Suomeen ja opettelin itse kielen”

Lejla Cardzic ja Hanne
Lejla Cardzic ja Hanne

ElomaticBosnia-Hertsegovinasta kotoisin oleva Lejla Cardzic päätyi vaihto-opiskelun kautta konesuunnittelijaksi Elomatic Oy:lle Jyväskylään. Kansainvälinen osaaja vahvistaa yrityksen ammattitaitoa.

Kun vaihto-opiskelija Lejla Cardzic, 25, tuli neljä vuotta sitten Jyväskylään, hän rakastui. Nimittäin Suomeen.

“Sanoin heti, että tänne minä palaan vielä jotenkin”, Lejla Cardzic muistelee.

Konetekniikan insinööriksi opiskeleva Cardzic suoritti vaihto-opiskelunsa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa JAMKissa, jonka jälkeen palasi kotimaahansa Bosnia-Hertsegovinaan viimeistelemään opintonsa. Samalla hän odotti, että saisi oleskelu- ja työluvan Suomeen.

“Ajattelin, että tarvitsen pienen ihmeen, jotta pääsen Suomeen töihin. Kotimaani ei ole EU:ssa, mikä teki asiasta monimutkaista.”

Työllistymisen ihmeeksi osoittautui suomen kieli. Cardzic opetteli suomen kielen itsenäisesti: hän luki suomenkielisiä kirjoja sekä katsoi ja kuunteli tv-sarjoja ja musiikkia suomeksi.

Vaikka Cardzic tarvitsisi kieltä ensisijaisesti työllistyäkseen Suomessa, sen opettelu teki hänet myös onnelliseksi.

“Suomen kieli on runollisin ja kaunein kieli, mitä tiedän.”

Lopulta karttunut kielitaito loksautti entisen jyväskyläläisen professorin suun auki.

“Hän oli shokissa, kuinka hyvin puhuin suomea. Lähetin hänelle CV:ni, jonka hän ohjasi eteenpäin Elomaticille. Se, että innostukseni ja panostukseni nähtiin, merkitsi minulle paljon.”


Kielitaitoisille insinööreille riittää töitä

Nyt Lejla Cardzic on työskennellyt Elomaticilla kolme vuotta. Hän työskentelee konesuunnittelijana tiimissä, joka suunnittelee paperikoneita eri yrityksille, muun muassa Valmetille.

Elomatic Oy on konsultointi- ja suunnittelutoimisto, joka tarjoaa monipuolisesti palveluita teollisuusyrityksille sekä julkisen sektorin organisaatioille.

Yrityksellä on toimistoja ympäri maailmaa, kuten Puolassa, Kiinassa ja Intiassa.

“Meille insinöörien kielitaito on tärkeää. Se, että voimme esimerkiksi toimittaa suunnitelmien piirustukset asiakkaalle hänen omalla kielellään, vahvistaa meidän ammattitaitoa sekä lisää asiakkaan luottoa”, ryhmäpäällikkö Hanne Räikkönen avaa.

Teknisistä insinööreistä on myös alalla tällä hetkellä huutava pula, ja työtä olisi enemmän kuin tekijöitä.

“Jos on osaava tekijä, ei kansalaisuudella ole väliä”, Räikkönen sanoo.

Elomatic on tehnyt yhteistyötä jyväskyläläisten oppilaitosten, kuten JAMKin kanssa. Oppilaitoksen kautta yritys on saanut työharjoitteluun ulkomaalaisia oppilaita, joista osa on myöhemmin jäänyt yritykseen töihin.

Yhteistyöstä on siis ollut hyötyä.

“Se herättää heti huomion eri tavalla, kun ulkomaalaisella työnhakijalla on paikallinen suosittelija. Näinhän kävi Lejlakin kohdalla”, Räikkönen sanoo.


Suomalainen työkulttuuri viehättää – toimistossa tossut jalassa


Lejla Cardzic kokee nykyään Suomen omaksi kotimaakseen. Hän viihtyy hyvin työssään ja haaveilee siitä, että saisi tulevaisuudessa työpöydälleen vieläkin enemmän vastuullisia ja itsenäisiä työtehtäviä.

Suomalainen työkulttuuri poikkeaa Bosnia-Hertsegovinan työkulttuurista, mikä on yllättänyt positiivisesti. Töitä ei tarvitse stressata.

“Kukaan ei huuda, vaikka erehtyisin, vaan palautetta annetaan hienosti ja rehellisesti. Lisäksi töihin saa pukeutua vapaasti – töissä saa pitää jalassa tossuja!”

Vaikka Suomessa työelämässä pärjää pitkälle englannin kielellä, Cardzicin tärkein vinkki muille ulkomaalaisille työtä hakeville on tämä: opettele maan kieltä.

Kieltä ei tarvitse hallita sujuvasti ennen työsuhteen aloittamista. Käytännössä oppii kyllä.

“Pomoni Hanne on välillä myös hyvä suomen kielen opettaja”, Cardzic naurahtaa.


JAMK, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän kaupunki toteuttavat yhdessä Keski-Suomen TE-toimiston ja Keski-Suomen kauppakamarin kanssa HOKSAUTUS-hanketta. Hankkeen tarkoituksena on auttaa keskisuomalaisia yrityksiä palkkaamaan kansainvälisiä työntekijöitä. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Keski-Suomen ELY-keskus.

Lue lisää hankkeesta täältä.

Etsitkö kansainvälisiä osaajaa? Tutustu rekrypalveluihin: etsitalentti.fi 

Tutustu muihin artikkeleihin