Siirry suoraan sisältöön

Yli puoli miljoonaa jalankulkijaa ylitti toukokuussa Kompassi-risteyksen

Nainen ja lapsi kävelykadulla
Nainen ja lapsi kävelykadulla

Kavelykatu16Jyväskylän Kauppakadulla kulki toukokuun aikana yli puoli miljoonaa jalankulkijaa. Kauppakatu on Suomen vilkkaimpia kävelykatuja.

Vuorokausikohtainen keskiarvo asettuu yli 16 500 jalankulkijaan. Jo huhtikuu oli ydinkeskustassa vilkas, mutta toukokuussa kaupungilla käynti lisääntyi edelleen. Kauppakadun ja Asemakadun välisen Kompassi-risteyksen kautta käveltiin toukokuussa tarkalleen 512 465 kertaa.

”Kaksi toukokuun aktiivisinta vuorokautta olivat perjantait 13.5. ja 6.5. Molempina päivinä Kauppakatua pitkin mentiin yli 22 000 kertaa”, kertoo kaupungin elinkeinoyksikön projektipäällikkö Janne Viitamies.

Jyväskylän kaupunki seuraa Kauppakadun kulkijamäärää nykyään säännöllisesti. Tietoa käytetään hyväksi, kun kaupunki palvelee sijaintipaikkaa hakevia kauppoja, kahviloita ja kuluttajapalveluliikkeitä.

”Sijoittumista harkitsevat yritykset ovat kiinnostuneet tärkeimpien katujen ja liikekorttelien vilkkaudesta. Elinkeinoyksikön tehtävänä on palvella tiedontuotannolla sekä sijoittuvia yrityksiä että liikehuoneistojen omistajia”, Viitamies sanoo.

Muissa Suomen kaupungeissa ei ole vielä samanlaista konenäköön perustuvaa datapohjaista ydinkeskustan vilkkauslaskentaa kuin Jyväskylässä on.

”Siksi emme vielä kykene yhteismitalliseen vertailuun kaupunkien välillä, mutta oman kokemukseni perusteella sanoisin, että Jyväskylän Kauppakatu on Suomen vilkkaimpia kävelykatuja. Suuri käyntisuosio on vahvuus, jonka varaan keskustan kehittäminen voi rakentua”, Viitamies sanoo.

Myös ydinkeskustan kauppakeskukset seuraavat tarkasti kävijämääräänsä. Tietoja käytetään markkinoinnissa ja vuokralaishankinnassa. Tänä keväänä kauppakeskuksista on raportoitu jo lähes pandemiaa edeltäneitä asiakasmääriä.

Viime talvena yleisesti koettu tunne Jyväskylän ydinkeskustan vireytymisestä sai vahvistusta toukokuussa, kun valtakunnallinen Elävät kaupunkikeskustat ry julkisti Suomen kaupunkikeskustojen elinvoimalaskennan tulokset.

Laskennan perusteella Jyväskylän keskustassa on tätä nykyä 10 prosenttia vähemmän tyhjiä liikehuoneistoja kuin vuosi sitten. Tulokset osoittavat myös, että Jyväskylän myönteinen käänne on ollut merkittävämpi kuin muissa suurissa kaupungeissa. Ydinkeskustaan on tullut paljon uusia toimistoja ja uusia ravintoloita toimintansa lopettaneiden ravintoloiden tilalle.

 

Tutustu muihin artikkeleihin