Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi väliarvionsa ekosysteemityöstä
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut väliarvion valtion ja yliopistokaupunkien innovaatiotoimintaa vahvistavista ekosysteemisopimuksista. Väliarviossa todetaan sopimusten tuottaneen huomattavaa lisäarvoa muun muassa yritysten, korkeakoulujen ja kaupunkien välisen yhteistyön syventämiseen sekä kaupunkien roolin vahvistumiseen.
Vaikka ekosysteemit keskittyvät kaupunkikohtaisesti omiin vahvuuksiinsa, edistävät ne yhteisesti laajempia kansallisia muutostavoitteita vähähiilisyyden, digitaalisen teknologian hyödyntämisen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osalta. Jyväskylässä sopimusta on toteutettu vuosina 2022–2025 noin 6,3 miljoonan euron suuruisella EAKR-rahoitteisella hankeportfoliolla, jossa ekosysteemiliitännäisiä hankkeita on ollut 14. Osa hankkeista tulee päätökseen vuoden 2025 aikana.
Sopimusten toteutumista on kuvailtu raportissa muun muassa kaupunkien kypsyysvaiheen ja sopimuksen tavoitteiden laajuuden avulla (kuva alla). Jyväskylän profilointi MDI:n ja VTT:t asiantuntijavoimin toteuttamassa väliarviossa osoittaa kunnianhimoista ja vaikuttavaa systeemistä otetta kehittämiseen.
- Kuudentoista kaupungin sarjassa Jyväskylällä vaikuttaa olevan kansallisesti arvioituna vahva ote TKI-yhteistyön virittämisessä yritysten ja korkeakoulujen välillä, ohjelmapäällikkö Nina Rautiainen kommentoi.
Kuva: Työ- ja elinkeinoministeriön Kaupunkien innovaatioekosysteemit -raportti
Väliarviossa todetaan, että suurimmassa osassa kaupunkeja ekosysteemisopimusinstrumentti on löytänyt ”oman tilansa” ja roolinsa. Jyväskylässä ekosysteemisopimus on auttanut fokusoimaan kehittämistyötä ja vahvistamaan kaupungin roolia innovaatiotoiminnassa. Sopimus on niin ikään syventänyt yhteistyötä paikallisten toimijoiden välillä ja luonnut edellytyksiä laajemmalle vaikuttavuudelle. Ekosysteemityömme ytimessä ja tärkeimpänä kohderyhmänä ovat olleet kasvuhaluiset ja kansainvälistymään pyrkivät pk-yritykset. Olemme pystyneet tarjoamaan korvaamatonta lisäarvoa ekosysteemityöhön osallistuneille yrityksille etenkin uusille markkinoille pääsyyn sekä TKI-yhteistyön vauhdittamiseen korkeakoulujen kanssa. Jyväskylä on kyennyt luomaan myös ainutlaatuisia yhteyksiä sijoittajayhteisöihin, kuten VC- ja enkelisijoittajiin. Jyväskylän imago myös miellyttää yrityksiä: nousimme toiseksi Suomen suurimpien kaupunkien joukossa kansallisessa imagotutkimuksessa. Vuoden takaisesta sijoitus nousi kolme sijaa.
- Yrityslähtöisyyttä ja laajaa yhteistyötä on tarpeen vahvistaa jatkossakin, jotta voimme yltää entistä korkeampiin tavoitteisiin ja laajempaan vaikuttavuuteen, elinkeinojohtaja Anne Sandelin toteaa.
Rahoitusrakenne vaatii koordinaatiota
Arviossa todetaan kuitenkin, että sopimusten rahoitusrakenne (EAKR) on koettu hallinnollisesti raskaaksi, jäykäksi ja liian hitaaksi malliksi TKI-toiminnan vahvistamisessa. Rahoitusrakenne ja toimintamalli vaativat paljon koordinaatiota ja hallintotyötä. Kansallisten TKI-tavoitteiden saavuttaminen vaatii kehitystyötä alueiden ja organisaatioiden sisällä. Jyväskylän ekosysteemityössä on tunnistettu, että päättyvien hankkeiden jälkeistä jatkumoa pitäisi pystyä suunnittelemaan hyvissä ajoin etukäteen, jotta rahoitus ja kasvua tukeva kehitystyö saisi jatkua saumattomasti ekosysteemisopimuskauden ajan. Tämä pitkän tähtäimen päähän näkeminen ja nopeatempoinen TKI-kehittäminen toimintaympäristön muutoksiin reagoiden eivät aina arkityössä kohtaa.
Työ- ja elinkeinoministeriö suosittelee arviossaan, että ekosysteemisopimusten toteutuksessa panostetaan loppukaudella erityisesti korkean tavoitetason kokonaisuuksiin ja TKI-kumppanuuksien vahvistamiseen erityisesti kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Kumppanuuksien sekä koti- ja ulkomaisten TKI-investointien houkuttelua Suomeen on vahvistettava rahoituksen avulla.
- Jyväskylän ekosysteemityössä on saatu alulle esimerkiksi vety- ja biokuitu-teemaiset TKI-toimijoiden arvoverkot, joista tavoitellaan tulevaisuuden investointeja Keski-Suomeen, ohjelmapäällikkö Timo Harju visioi.
- Jokaisella alueella on omia erityisiä vahvuuksia, ja Suomen kokoisessa maassa on tärkeää tehdä myös vahvaa kansallista yhteistyötä, jotta kykenemme kasvamaan isommin. Yhdessä pystymme parhaiten hakemaan kasvua myös kansainvälisiltä markkinoilta. Ajankohtaisena esimerkkinä Suomessa tehdään puolustustoimialaan liittyvää ekosysteemityötä useassa kaupungissa. Myös Jyväskylän ekosysteemityössä on käynnissä tähän liittyvä liittyvä arvoverkostotyö, jolla tavoitellaan kasvua Keski-Suomeen, ja jatkammekin kansallista yhteistyön kehittämistä myös loppusopimuskaudella, ohjelmapäällikkö Sanna Laakso jatkaa.
Työ- ja elinkeinoministeriön väliarvioinnin pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä. Julkaisemme itse tammi-helmikuun vaihteessa ekosysteemityöstämme kertovan vaikuttavuusraportin. Jos tahdot saada raportin luettavaksesi, voit jo nyt tilata sen laittamalla sähköpostia osoitteiseen nina.rautiainen@jyvaskyla.fi.