Siirry suoraan sisältöön

Tori-sovellus ja brunssikassit pilotoivat uuden torin palveluja

Tori-sovellus ja brunssikassit pilotoivat uuden torin palveluja

Ida Vepsä (Onixia), Aino Heikkilä ja Juha Laakkonen (Memorandum Unlimited) sekä Kiia Kettunen ja Minka Paananen (Onixia).Viime marraskuun Tulevaisuuden tori -hackathonissa etsittiin ideoita ja uusia palveluja uuden torin kehittämiseksi. Ideoista tori-sovellus ja kahvila Tilkun brunssikassit ovat esillä Crazy Townin Showroomilla 13.3.2021 asti.


Uuden torin palveluja ja toiminnan suunnittelua on kehitetty viime syksystä asti avoimissa työpajoissa. Näiden lisäksi marraskuussa järjestetty Tulevaisuuden Tori -hackathon kokosi yhteen kymmenkunta tiimiä, joiden ideoista kaksi palkittiin ja kahta ideaa pilotoidaan helmi-maaliskuussa Crazy Townin Showroomilla.

Palkitut ideat ovat tori-sovellus ja vuokrattava Myyntikuutio. Memorandum Unlimitedin suunnittelema tori-sovellus on tarkoitettu torimyyjille ja asiakkaille. Osuuskunta Onixian vuokrattava Myyntikuutio vastaa puolestaan perinteisen torimyynnin tämän päivän tarpeisiin: pyörillä liikkuva perusvarusteltu torivaunu, jonka voi vuokrata matalalla kynnyksellä kaupungilta lyhytaikaiseen käyttöön omaa torimyyntiä varten.

Kysyntä ja tarjonta kohtaamaan

Tori-sovellusta kehittävän Memorandumin asiakaspäällikkö Juha Laakkonen kertoo, että appiin tulee sekä kävijöille että torimyyjille soveltuvia palveluja.

– Meidän kantavana ajatuksena on, että torikauppaan liittyvän kysyntä ja tarjonta pitäisi saada kohtaamaan jo ennen varsinaista torikäyntiä, hän sanoo.
– Demoversiossa asiakas voi esimerkiksi määritellä appiin tuotteita, joita hän on kiinnostunut torilta ostamaan, vaikkapa tuoreita kantarelleja. Vastaavasti torimyyjät voivat lisätä appiin tietoja, milloin ovat torilla ja mitä tuotteita heillä on myynnissä. Lopullisessa versiossa ostaja saa ilmoituksen, kun hänen toiveensa ja tarjonta osuvat kohdilleen, Laakkonen kuvailee.

Tämän lisäksi sovellukseen on rakennettu varausjärjestelmä, jonka kautta voi seurata myyntipaikkojen varaustilannetta ja varata oman toripaikan helposti tarpeen mukaan, esimerkiksi yhdeksi päiväksi.
– Toivomme tietysti palautetta appista, eli miten käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen se ihmisten mielestä on, Laakkonen lähettää terveisiä.

Memorandum tunnetaan mm. historiaan ja kulttuurin kytkeytyvistä sovelluksista kuten Discover Jyväskylästä ja Valon kaupungista. Myös uuteen tori-sovellukseen halutaan muutakin kuin myynnillistä sisältöä.
– Appin kautta käyttäjät voivat saada tietoa alueen tapahtumista ja historiasta esimerkiksi lisätyn todellisuuden muodossa, Laakkonen kertoo.

– Nyt demovaiheessa Crazy Townin Showroomilla voi nähdä aidon näköisen 3D-mallinnuksen Tove Janssonista, Laakkonen vinkkaa.

Yritykset kiinnostuneita uuden torin kehittämisestä

Tori-hackathonia olivat suunnittelemassa ja toteuttamassa kaupungin kanssa Kauppakeskus Forum, Keskimaa, Gofore ja Crazy Town.

Business Jyväskylän keskustan kehittämishankkeen projektipäällikkö Pirkko Flinkman on tyytyväinen malliin, jossa torin kehittämistä on tehty yhteistyössä organisaatioiden ja yritysten kanssa.
– Keskustan ja torin kehittäminen kiinnostavat eri tahoja. Työpajoissa ja hackathonissa oli mukana sekä opiskelijatiimejä että yrityksiä, mikä on hieno asia, Flinkman kiittelee.

Vaikka syksyn työpajat ja Tori-hackathon tuottivat monta hyvää ja toteuttamiskelpoista ideaa, yksi asia on edelleen ratkaisematta.
– Uuden torin toiminnan pyörittämiseen tarvitaan nykyaikainen managerointimalli, jonka kautta hoidetaan myös torin myyntiä ja markkinointia. Vaikka tori-sovellus vastaa osaltaan tähän ongelmaan, kokonaisuutta pitäisi kuitenkin kehittää keskitetysti, Flinkman pohtii.

Uudet tori-ideat esillä Crazy Townilla 13.3. asti

Koska Myyntikuutiota ei voida näin talviaikaan pilotoida, Crazy Townin Showroomilla on tutustuttavissa tori-sovelluksen lisäksi Onixian toinen palvelukonsepti eli kahvila Tilkun brunssikassi. Asiakkaat voivat tilata verkon kautta kassin perjantaihin klo 12:een mennessä ja noutaa sen Crazy Townin Showroomilta lauantaina 10–14 välillä. Palvelu on saatavilla neljänä viikonloppuna. Voit tutustua palveluun ja tilata kasseja täällä.

Brunssikassin lisäksi selvityksessä on vielä osuuskunta Devetan idea uuden, pakettiautomaatin kaltaisen jakelukanavan ja “jääkaapin” tarjoamisesta ResQ-hävikkiruokapalvelua käyttäville yrityksille ja asiakkaille.

Crazy Townin Showroom sijaitsee kävelykadun sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä.

Tori-appi käyttöön kesällä 2021

Tori-demo sisältyy Memorandumin Memora-appiin, joka on ladattavissa Android-puhelimille Google Play -kaupassa. Memora löytyy tällä hetkellä parhaiten hakusanalla ” Memorandum Unlimited”. Sovellusta päivitetään parhaillaan, ja jatkossa Tori ja Crazy Town löytyvät Memorasta omina paikkoinaan.

Tori-appi on tulossa nykyisen torin kauppiaiden ja kuluttajien käyttöön jo kesäkaudelle 2021.


Kuvassa Crazy Townin Showroomilla vasemmalta Ida Vepsä (Onixia), Aino Heikkilä ja Juha Laakkonen (Memorandum Unlimited) sekä Kiia Kettunen ja Minka Paananen (Onixia).

Tutustu muihin artikkeleihin