Siirry suoraan sisältöön

Suomen suosituin Liikku sijaitsee Jyväskylässä

Suomen suosituin Liikku sijaitsee Jyväskylässä

Kankaan Liikku
Vuonna 2016 Jyväskylän Kankaalla ovensa avannut kuntokeskus Liikku on kasvanut viidessä vuodessa ketjun suurimmaksi. Kankaan alueen rakentaminen on vauhdittanut kasvua, mutta tärkeä osa on myös yrityksen huolellisesti suunnitellulla liiketoimintakonseptilla.

Vuonna 2010 aloittanut Kuntokeskus Liikku on Johanna ja Heikki Riihijärven perustama yritys. Oulussa päämajaansa pitävällä ketjulla on tällä hetkellä 37 kuntokeskusta ympäri Suomen.
– Liikku oli Suomessa ensimmäisiä niin kutsuttuja budjettikuntosaleja, joiden kuukausimaksu ja jäsenyysehdot poikkesivat merkittävästi perinteisistä kuntokeskuksista, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi.
– Ensimmäiset viisi vuotta toimimme Oulun seudulla kolmen keskuksen voimin. Sitten uteliaisuus vei voiton ja lähdimme testaamaan konseptia myös Pohjois-Pohjanmaan ulkopuolelle – ensin Kajaaniin ja sitten Jyväskylään, hän kertoo.

Johanna_Riihijarvi

Liikun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi. 

Tarkkaan mietitty konsepti

Liikun konsepti on tarkkaan mietitty. Sen punainen lanka on treenin sujuvuus.

– Satsaamme paljon perusasioihin. Keskuksen tulee olla saavutettava jalan, pyörällä ja autolla. Treeni pitää pystyä yhdistämään myös esimerkiksi työmatkaan tai kauppareissuun. Aukioloajat ovat laajat, laitteiden pitää olla kunnossa, ilmanvaihto on todella tehokasta ja kaikki tila käytetään monipuolisiin kuntosalilaitteisiin, joten minnekään ei tarvitse jonottaa, Riihijärvi listaa.
– On kauhean tärkeää, että ympäristö inspiroi treenaamaan. Siksi kiinnitämme huomiota myös tilojen viihtyisyyteen ja sisustukseen, hän korostaa.

Riihijärven mukaan Liikku haluaa olla hinta-laatusuhteeltaan alueen paras kuntosali. Jäsenyysmaksu on edullinen ja sen voi irtisanoa kuukauden varoitusajalla.
– Automaatiota ja teknologiaa hyödynnetään kaikessa missä voidaan. Esimerkiksi jäseneksi liittyminen ja irtisanominen on tehty täysin automaattiseksi.

Aikaa itselle ja perheelle

Tarkkaan mietityn konseptin hyötyjä on sen monistettavuus: ketjun kasvattaminen on ollut suhteellisen vaivatonta. Nyt jo lähes 40 salin ketju pyörii alle 10 henkilön voimin. Vuonna 2016 pääomistajaksi ja taloudellista riskiä jakamaan tuli oululainen COR Group, mutta Riihijärvet toimivat edelleen yrityksen operatiivisena johtona.
– PItkälle hiottu konsepti on mahdollistanut alusta asti myös sen, että oma työpanoksemme on itse määriteltävissä. Oman ajankäyttönsä herrana oleminen on tuntunut hyvältä, Riihijärvi sanoo.
– Yritystä perustettaessa kolme lastamme olivat vielä pieniä. Halusimme, että aikaa jää perheelle ja esimerkiksi lasten harrastuksille.

Liikunnan ja hyvinvoinnin parissa on paljon pieniä yrittäjiä, jotka tekevät työtä rakkaudesta ja intohimosta alaan. Jos tekee kaikkensa tuodakseen hyvää oloa muille, on vaarana oma uupuminen.
– Jossain vaiheessa olisi hyvä pysähtyä miettimään, onko jotain mitä voi tehdä eri tavalla tai järkevämmin niin, ettei itse pala loppuun, Riihijärvi pohtii.

Sitkeä punnerrus palkittiin

Kun Liikku 2016 avattiin Kankaalle, siellä ei ollut käytännössä mitään.
– Alueen puuhamies Erkki Jaala uskoi, että Liikku olisi hyvä lähipalvelu tulevaisuuden Kankaalla. Tulimme paikan päälle katsomaan. Vaikka paperitehtaan tila oli ihan pommi, ihastuimme siihen: oli paljon ikkunoita, luonnonvaloa, kaksi kerrosta. Teimme valtavan ison remontin tiloihin, Riihijärvi muistelee.

Remontti onnistui hyvin, mutta alku oli takkuista. Oppirahoja kertyi, Riihijärvi myöntää.
– Meillä ei ollut minkäänlaista tunnettuutta Jyväskylässä. Meidän olisi pitänyt panostaa markkinointiin paljon enemmän, hän toteaa.

– Vaikka sijainti vaikutti ihanteelliselta, ulkopaikkakuntalaisina emme tajunneet, että alue oli ollut pitkään suljettuna eikä sinne osattu tulla. Se ei ollut minkään kulkureitin varrella. Ympäristö oli rakennustyömaata, ja jouduimme jatkuvasti tiedottamaan asiakkaita mitä kautta tällä viikolla pääsee sisään, hän naurahtaa.
– Ensimmäiset pari vuotta olivat haastavia. Sitten koitti se päivä, kun saavutettiin kriittinen jäsenmäärä, joka on kasvanut koko ajan muun muassa suosittelujen myötä.

Jyväskylässä keskimääräistä aktiivisempia liikkujia

Nyt Kankaan Liikussa on 11000–15 000 käyntiä kuukaudessa. Se on sekä tilana että käyttäjämäärältään ketjun suurin sali. Asiakastyytyväisyys on korkealla tasolla.
– Data kertoo, että meillä on paljon asiakkaita lähialueelta. Vaikka jäsenistömme on hyvin heterogeenista sekä iän että harrastuneisuuden suhteen, Jyväskylässä kävijöiden keski-ikä on hieman muuta maata nuorempaa ja salilla käynti aktiivisempaa, Riihijärvi kertoo.

Vanhan paperitehtaan siipi, missä Liikku sijaitsee, tullaan jonain päivänä purkamaan. Tarkkaa ajankohtaa ei vielä tiedetä.
– Neuvottelemme joka tapauksessa aktiivisesti kaupungin kanssa korvaavista tiloista. Haluamme olla Kankaalla jatkossakin, Riihijärvi korostaa.

Myöskään toisen keskuksen perustaminen Jyväskylään ei ole mahdoton ajatus.
– Muutamaa paikkaa olemme käyneetkin katsomassa. Kyllä tänne vielä toinenkin Liikku mahtuisi.

Kuntokeskus Liikku

  • Perustettu 2010 Oulussa
  • Pääomistaja 2016 alkaen oululainen COR Group
  • Tällä hetkellä 37 salia ja noin 45 000 jäsentä. Vuoteen 2024 mennessä tavoitteena on 60 salia ja 70 000 – 80 000 jäsentä.
  • Jyväskylän Liikku sijaitsee Kankaalla vanhan paperitehtaan tiloissa

 

Onko yrityksesi kiinnostunut sijoittumaan Jyväskylään? Lue lisää sijoittumispalveluistamme. 

Tutustu muihin artikkeleihin