Siirry suoraan sisältöön

Rohkeasti kohti uutta aikaa

Elinkeinojohtaja Anne Sandelin
Elinkeinojohtaja Anne Sandelin

Kaupunkien rooli on suuren murroksen edessä. Ne kaupungit menestyvät jatkossakin, jotka pystyvät uudistamaan toimintatapojaan ja luomaan erilaisia kumppanuuksia alueen yritysten ja organisaatioiden kesken, kirjoittaa Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Kaupunkien rooli on perinteisesti ollut lakisääteisten palvelujen tarjoaminen: tuotamme koulutus-, sosiaali- ja terveyspalveluja, rakennamme teitä, kouluja, suunnittelemme uusia asuinalueita ja myymme tontteja yrityksille ja yksityisille. Viimeisen 30 vuoden aikana kuntien tehtävien määrä on kaksinkertaistunut, joten tehtäväkenttä on laaja.

Tämä rooli on kuitenkin nyt muuttumassa – erityisesti mitä tulee yritysten liiketoiminnan tukemiseen. Kun sote-palvelut siirtyvät vuoden päästä uusille hyvinvointialueille, kaupunkien on mahdollista fokusoitua entistä paremmin alueensa elinvoimaan ja elinkeinoelämän tukemiseen, samalla myös kuntatalouden dynamiikkaa muuttuu merkittävästi.

Uudessa tilanteessa on etsittävä ketterämpiä tapoja ongelmien ratkomiseen ja erityisesti mahdollisuuksien hyödyntämiseen Jyväskylän elinvoiman ylläpitämisessä. Yksityisen sektorin toimijat voivat tuoda oman osaamisensa lisäksi toimintaan mukaan uudenlaisia rahoitusmalleja ja toteutusmuotoja, jotka mahdollistavat kasvavalle kaupungille myös tärkeiden investointien toteutumisen, esimerkkinä tästä on Hippos. Monitoimijainen yhteistyö auttaa lisäksi yhteisten hankkeiden rahoittamisessa innovatiivisella tavalla. Uusi rooli tarkoittaa, että suunnittelemme ja toteutamme aktiivisesti erilaisia yhteiskehittämishankkeita. Vauhditamme uusien palvelujen ja työpaikkojen syntymistä toimimalla alustana yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kehitysprojekteille.

Ne kaupungit menestyvät jatkossakin, jotka pystyvät uudistamaan omia toimintatapojaan ja luomaan erilaisia kumppanuuksia yritysten, oppilaitosten ja muiden organisaatioiden kesken. Kun kaupungilla ja yrityksillä on jaettu tavoite, jonka eteen yhdessä työskennellään, kaikki voittavat: alueet voimistuvat, ihmiset työllistyvät, yritykset kasvavat. Niin yritysten kuin ihmistenkin hyvinvointi lisääntyy.

Tarvitsemme sparraajia muutosprosessiin

Jyväskylän kaupunki kehittää palvelujaan yrityksille jatkuvasti yhä asiakaslähtöisempään suuntaan. Kuuntelemme tarkalla korvalla yritysten tarpeita. Haluamme varmistaa, että yrityksillä on käytössään riittävästi tukea kasvunsa edistämiseksi, oli kyse tiloista, rahoituksesta tai osaajista. Meille on tärkeää ymmärtää yritysten arkea ja haasteita sekä miten voimme yhdessä vastata globaaleihin haasteisiin ja vauhdittaa hiilineutraalia kasvua ja digiyhteiskuntaan siirtymistä.

Emme voi kuitenkaan synnyttää uudenlaista yhteistyötä yksin. Uteliaisuus ja halu asennemuutokseen ovat avainasemassa, mutta muutos vie myös aikaa ja energiaa. Tarvitsemme sparraajiksemme yrityksiä, jotka lisäävät ymmärrystämme ja auttavat meitä eteenpäin omassa muutosprosessissamme.

Olemme kokoamassa Advisory Boardia Business Jyväskylälle, jos se kiinnostaa tai sinulla ja yritykselläsi on yhteistyöidea, ota meihin yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Hyvää joulunodotusta ja menestystä vuodelle 2022!

Tutustu muihin artikkeleihin