Siirry suoraan sisältöön

Nato-hankinnat ovat mahdollisuus myös pk-yrityksille

Nato-hankinnat ovat mahdollisuus myös pk-yrityksille

Nato-jäsenyys tuo keskisuomalaisille yrityksille kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia. Jyväskylän kaupunki on aloittanut arvoverkostotyön, jonka tavoitteena on edistää yritysten yhteistyötä. Suomalaisen Varjon teknologialla koulutetaan jo yhdysvaltalaisia hävittäjä- ja helikopterilentäjiä. Varjon esimerkki rohkaisee myös keskisuomalaisyrityksiä.

Suomen Nato-jäsenyys avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia paitsi puolustusalan toimijoille myös muille keskisuomalaisille yrityksille. Jyväskylän kaupungilla on käynnissä arvoverkostotyö, jonka tavoitteena on synnyttää yhteistyökuvioita eri alan yritysten ja toimijoiden välillä. Nato-hankinnat ovat mahdollisuus myös pk-yrityksille.

- Suomen liityttyä puolustusliitto Natoon Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut lähti pikaisesti miettimään, mitä lisäarvoa jäsenyys voisi tuoda Keski-Suomelle, kertoo ohjelmapäällikkö Sanna Laakso.

Keväällä 2024 valmistuneen selvityksen mukaan maakunnan erityisosaaminen linkittyy kahden osaamiskärjen ympärille. 

- Meillä on monipuolista erityisosaamista liittyen sotilaan suorituskykyyn. Toisaalta olemme tottuneita haastaviin talviolosuhteisiin, ja vahvuutemme on huoltovarmuuden ylläpitäminen sekä sellaisten tarvikkeiden ja välineiden valmistaminen, jotka kestävät ääriolosuhteita, Laakso kertoo.

Laakson mukaan maakunnassa on jo puolustustoimijoiden keskittymä, ja yhdessä uusien avausten ja innovaatioiden kanssa Keski-Suomesta tulee vahva toimija. Jyväskylän kaupungin käynnistämä arvoverkostotyö tähtääkin siihen, että yritykset löytävät toisensa. 

- Kokoonnumme säännöllisesti ja etsimme yhteistyön mahdollisuuksia. Työ on herättänyt hyvin kiinnostusta, ja toivotamme myös uusia toimijoita tervetulleeksi verkostoon, sanoo Laakso.

Verkostotyön kautta yritykset voivat oppia toinen toisiltaan ja saada vertaistukea esimerkiksi kansainvälistymiseen, jos se on yritykselle uusi askel.

- Elinkeinopalveluissa selvitämme reittejä Naton toimintoihin. Samalla katsomme polkuja myös muiden puolustusalan toimijoiden tarjouskilpailuihin, Laakso mainitsee.

Puolustusbudjettien kasvu luo näkymiä

Virtuaali- ja tehostetun todellisuuden laitteita ja ohjelmistoja kehittävän helsinkiläisen Varjon asiakkaita ovat maailman suurimmat ilmailu- ja puolustusteollisuuden toimijat. Varjon laseilla koulutetaan muun muassa Yhdysvaltojen puolustusvoimien helikopteri- ja hävittäjälentäjiä. Varjolla on Nato-yhteistyöstä kokemusta, josta myös keskisuomalaiset yritykset voivat ottaa oppia.

- Ensimmäinen asiakasryhmämme oli autoteollisuus, mutta hyvin nopeasti kävi ilmi, että myös ilmailu- ja puolustusteollisuus olivat kiinnostuneet korkean resoluution kuvanlaadusta sekä kustannustehokkaista ja luotettavista ratkaisuista, jotka yhdistävät virtuaalista ja todellista kuvaa, kertoo Euroopan puolustusalan myynnistä vastaava Lasse Tuominen.

Varjon kansainvälistymistä on nopeuttanut se, että yrityksen VR-laitteet ovat kaupallisia tuotteita, minkä vuoksi ne eivät vaadi samanlaisia vientilupia tai sertifikaatteja kuin puolustusalan välineet ja niin sanotut kaksikäyttötuotteet, jotka soveltuvat siviilikäytön lisäksi sotilaallisiin tarkoituksiin. Lisäksi Varjon teknologiaa toimitetaan useimmiten osana koulutus- ja simulaatioalan kokonaisratkaisua, joten yritys myy laitteet järjestelmäintegroijille.

Tuomisen mukaan Suomen Nato-jäsenyys on selvästi auttanut Varjoa pääsemään keskusteluihin muiden Nato-jäsenmaiden kanssa.

- Puolustusbudjetit ovat kasvussa kaikkialla, joten liiketoimintamahdollisuudet ovat lisääntymässä. Lisäksi Suomi on saanut hyvin rahoitusta kaksikäyttötuotteiden kehittämiseen viime vuosina.

Tuomisen mukaan Suomessa on hyvät verkostot, jotka voivat auttaa yrityksiä pääsemään mukaan puolustushankintoihin ja näitä verkostoja kannattaa hyödyntää.

- Kannattaa tutustua esimerkiksi kaksikäyttöratkaisuja kehittäville startupeille tarkoitettuun DIANA-kiihdyttämöön. Myös Suomen puolustusvoimat voi olla yritysten tukena ja kertoa hyvistä innovaatioista eteenpäin, Tuominen toteaa.

Jutun pääkuva: Varjo

Rahoittajien logot yhdessä

Arvoverkostotyö on osa Jyväskylän kansainvälinen kasvu -kehittämishanketta, jota Jyväskylän kaupungin elinkeinopalvelut toteuttaa. Hankkeen tavoitteena on rakentaa ja vahvistaa kansainvälistä kasvua tukevia verkostoja ja kehittää kansainvälistymisvalmiuksia alueen yrityksille. Hankkeen rahoituksen on myöntänyt Keski-Suomen liitto (EAKR-rahoitus, 2023–2025).

Tutustu muihin artikkeleihin