Siirry suoraan sisältöön

Nordic Drones kasvaa rytinällä

Nordic Drones Oy on Suomen ensimmäinen ja johtava ammattikäyttöön tarkoitettujen dronejen valmistaja ja kouluttaja.
Nordic Drones Oy on Suomen ensimmäinen ja johtava ammattikäyttöön tarkoitettujen dronejen valmistaja ja kouluttaja.

Kun Pietari Sorri otti vastaan muuramelaisen Nordic Dronesin toimitusjohtajan pestin, ei miehellä ollut hajuakaan, millaiseen soppaan lusikka sujahti. 

Pietari Sorrilla on takana pitkä työura liikunta-, hotelli- ja tapahtumabisneksessä. Hyppy vieraalle toimialalle, vain nimeltä tutun teknologiayhtiön johtotehtäviin oli haastava. 

- Kun aloitin kesän 2020 jälkeen Nordic Dronesilla, vastassa olivat teknologia ja ihmiset, joiden osaamista en tuntenut. Sitten päälle iski korona. Niistä haastavampi oli ehdottomasti yrityksen teknologian ja droneilun oppiminen, Sorri sanoo.

Lisäksi samana vuonna droneja koskeva lainsäädäntö muuttui. Uusi EU-regulaatio heitti toimialan maailmaan vaikeimpaan “asetusviidakkoon”. Sorri pääsi johtamaan strategiaselvitystä, jonka ydin oli selvittää Nordic Dronesin kasvun mahdollisuudet muuttuneessa toimintaympäristössä.

- Totesimme, että uusi regulaatio ei koske viranomaiskenttää, vaan tarkastelee valtion ilmailua ja siviili-ilmailua erillään. Tunnistimme viranomaisten kasvavat tarpeet ja asiakaskunnan, johon kiinalainen verkkoon päivittävä teknologia ei tietoturvasyistä ole ratkaisu ja teimme tietoisen strategisen suuntauksen, että lähdemme suuntaamaan sinne.

Ukrainan kriisi lisäsi kysyntää

Strateginen päätös suunnata viranomaiskenttään kantoi ja toi kasvua koko pandemia-ajan, mutta räjäytti tilauslistat vuonna 2022. Ukrainan kriisi toi näyttävästi julkisuuteen dronet ja Sorri kuvaakin, että “tuntui että kaikki tietää mitä droneala on, jopa paremmin kuin mitä me itse”.

- Ukrainan sota tai sen nouseminen median kohteeksi konkretisoi asioita. Monella asiakassektorilla oli mietitty miehittämättömän ilmailun mahdollisuuksia. Nyt ne konkretisoituvat sekä tarpeina että myös toimialaan tulleina isoina hankintapuolen budjetteina. Tämä on tuonut meille selkeätä kasvua, Sorri sanoo.

Kasvu näkyy yrityksen toimitiloissa ja luvuissa: toimitilat pursuavat elektroniikkaa, dronen runkoja ja pakkauslaatikoita -sekä tilauksia. Paine laajentaa jo laajennettua toimitilaa roikkuu ilmassa, etenkin jos kasvu jatkuu luvuissa, jotka Sorri kertoo. 

- Yrityksen liikevaihto kasvoi liki kymmenkertaiseksi vuona 2022.

kuva2-nordic-drones-2022-sorri
Nordic Dronesin toimitusjohtaja Pietari Sorri kehuu Muuramen ja Jyväskylän korkeatasoista yrittäjähenkeä.

Nordic Drones ei myy droneja

Nordic Drones kehittää ja valmistaa miehittämättömiä ilmailujärjestelmiä eli droneja erityisesti teollisuuden ja viranomaisten tarpeisiin. Erikoisen Nordic Dronesin droneista tekee se, että yritys voi integroida melkein minkä tahansa sensorin, anturin tai hyötykuorman droneen, jonka paino on alle 2,5 kiloa.

- Vaikka drone-sana on firman nimessä, emme oikeastaan myy niitä. Me myymme suorituskykyä tai ratkaisuja, joita voidaan tehdä ilmasta käsin. Siviilipuolella asiakaskuntaa ovat esimerkiksi teollisuus, kaupunkimallintajat ja -kartoittajat, ja tarpeet ovat datan keräämistä taivaalta dronen ja sensoreiden avulla. Toinen suuri markkina löytyy esimerkiksi eri maiden puolustusvoimien, poliisiviranomaisten ja rajavartiostojen uav-tarpeista, Sorri sanoo.

Yksi yritykselle merkittävä asiakas vuosien takaa löytyy muutaman kymmenen kilometrin päässä Nordic Dronesin Muuramessa sijaitsevaa toimitilaa.

- Jyväskylän kaupunki ja sen uraauurtava kaavoitus- ja kaupunkisuunnittelutyö otti ehkä ensimmäisenä Pohjoismaissa dronet hyötykäyttöön. Yhteistyössä Jyväskylän kaupunki ja Nordic Drones kehittivät dronen avulla tehtävän maanmittausjärjestelmän sille tasolle, että siitä tuli ammattimainen työkalu. 

Sijainnista pelkkää plussa

Nordic Drones on muuramelainen yritys, jonka on perustanut Juhani Mikkola vuonna 2013. Yrityksen toiminta alkoi klassisen menestystarinan elkein Mikkolan autotallista. Tilat ovat kasvaneet merkittävästi, mutta muuramelaisuus pysyy. Sorri tuumaa syyksi kokoonpanon puolella hääräävän Mikkolan juuret, mutta lisää useamman yrityksen sijaintiin vaikuttavan seikan. 

- Muuramen sijainnista ja Jyväskylän seudusta on ehdottomasti hyötyä. Täällä on ammattikorkeakoulu, korkeatasoista ammatillista koulutusta ja yliopisto. Tämä nuorekas oppimishaluinen ja teknologiapohjainen kaupunki luo meille pohjan löytää osaajia, Sorri sanoo. 

Sorri kehuu myös Muuramen ja Jyväskylän korkeatasoista yrittäjähenkeä.  

- Viime vuosina on tuntunut vain kehittyvän ja saa uutta voimaa ja energiaa. Täällä on hyviä erilaisia sparrausohjelmia ja kasvuyritysten alustapaikkoja kehittyä ja kasvaa. Samalla yliopistot ja koulutukset tuottavat uutta tietoa ja uusia ihmisiä, joka osaltaan ruokkivat tätä kasvavaa yrittämisen kulttuuria.

Teksti: Anna-Kaisa Talvitie, Kasvu Open
Kuvat: Matias Ulfves, Kasvu Open 

Katso Kasvu Openin ja Business Jyväskylän yhteistyössä tuottama video Nordic Dronesista täältä. Video on osa keskisuomalaisia kasvutarinoita, joita nostamme esiin Kasvu Openin kanssa.

www.kasvuopen.fi 

Tutustu muihin artikkeleihin