Medics24 terveydenhuollon revoluution eturintamassa

Mitä jos olisi olemassa palvelu, joka toisi terveydenhuoltopalvelut Suomen – ja vielä isommassa perspektiivissä koko maailman – haja-asutusalueille sekä kasvukeskuksiin? Jyväskyläläinen Medics24 on kehittänyt etälääkärikonseptin, jonka kautta lääkäriin voi ottaa yhteyden vaikkapa mökkilaiturilta tai kaupunkikeskustasta.
- Terveyspalveluiden ostamisen kuuluu olla yhtä helppoa kuin etäasioiminen verkkopankissa. Terveydenhuollon digitalisaatio on maailmanlaajuinen trendi, se ei kosketa pelkästään Suomea, taustoittaa toimitusjohtaja Tero Nyman.
- Toinen alan revoluutioista on siirtyminen sairauden hoidosta preventiiviseen terveydenhoitoon. Näihin kahteen trendiin vastaavassa etälääkäripalvelussamme on tällä hetkellä mukana yli 70 ammattilaista erikoislääkäreistä fysioterapeutteihin ja psykologeista sairaanhoitajiin.
Medics24 on ollut mukana kahdessa Business Jyväskylän yrityksille suunnatussa hankkeessa. Hyvinvoinnista elinvoimaa -hankkeen tavoitteena oli luoda uusia yhteistyömalleja sote-alalle sekä mahdollistaa uusia palveluinnovaatioita. Kohti älykästä yritysympäristöä (KÄY) -hankkeen tarkoituksena oli auttaa yrityksiä mukaan kansainvälisille markkinoille muodostamalla mukana olevista yrityksistä arvoverkkoja.
- Yksittäisenä toimijana emme pysty mullistamaan markkinoita yksin: David vastaan Goljat -tyyppinen ajattelu on mahdotonta. Sen sijaan sillä Davidilla pitää olla uusia menetelmiä “taisteluun” ja rinnalla kumppaneita. Tavoitteenamme on verkostoitua sekä pienten että isojen toimijoiden kanssa, joilla on intressinä kehittää terveydenhoitoalaa.
- Juuri tämän takia näen Jyväskylän kaupungin toiminnan erittäin positiivisena. Kaupunki on lähtenyt rohkeasti ja ketterästi sovittamaan yhteen uudentyyppisiä palveluita ja innovaatioita hankkeiden avulla. Pönöttämisen aikakausi on ohi ja kuntapuolikin siirtyy katsomaan asioita pienten yritysten näkövinkkelistä.
Jättiläisten rinnalla valinnanvapauskokeilussa
Nymanin mukaan Jyväskylän kaupungilla on erinomaista tuoretta ajattelua ja rohkeutta hypätä mukaan uuden kehittämiseen.
- Yksi kaupungin tärkeimmistä tehtävistä on muodostaa fasiliteetit liiketoiminnalle ja sen kehittämiselle. Tämä on Jyväskylässä aivan toiminnan ytimessä.
Uusiutumiskyvystä ja eteenpäin menemisestä kertoo myös sosiaali- ja terveysministeriön mahdollistama Jyväskylän kaupungin sekä Hankasalmen ja Uuraisten kuntien valinnanvapauskokeilu, joka kesti vuoden 2018 loppuun. Valinnanvapauskokeiluun hyväksyttiin mukaan neljä palveluntuottajaa: Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, Pihlajalinna Terveys Oy, Suomen Terveystalo Oy ja Medics24.
- Edustimme näiden kolmen jättiläisen rinnalla sitä pientä piskuista ja paikallista Davidia, Nyman naurahtaa, mutta vakavoituu.
- Lehtien palstoilla kirjoitetaan, että valinnanvapauskokeilu on pedattu isoille tekijöille, mutta se ei pidä paikkaansa. Sen lisäksi, että se toi meille päivittäin asiakkaita, saimme olla tekemässä myös hyvin arvokasta ruohonjuuritason kehitystyötä taustalla: jaoimme kokemuksiamme säännöllisissä palavereissa.
Nyman toteaa, että valinnanvapauskokeilun haasteena oli sen uutuus: kokeilu oli uutta niin yksityissektorille, kunnalle kuin sairaanhoitopiirille.
- Oppimisprosessi on ollut hyvin tärkeä, varsinkin kun mukana ovat olleet myös Sitra, sosiaali- ja terveysministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Online-lääkäripalvelujen lisäksi Medics24 avasi valinnanvapauskokeilua varten myös terveysasematoimipisteen Jyväskylän keskustaan Kalevankadulle.
Etävastaanottohuoneen voi sijoittaa mihin tahansa
Medics24 on rakentamassa kumppaneiden kanssa tilaelementtiä, jonka voi pystyttää vaikkapa ostoskeskuksiin, apteekkeihin, hoivakoteihin, työpaikoille tai haja-asutusalueiden taajamiin.
- Konseptin nimi on Lähipiste. Se on kahteen tilaan jakautuva vastaanottohuone: toisessa tilassa on näytteenottotila ja toisessa puolestaan näyttöpääte, jolla asiakas saa videoyhteyden lääkäriin.
- Ideana on, että Lähipisteellä on läsnä koko ajan hoitaja. Hän ottaa asiakkaan vastaan, tekee alkukartoituksen, toimii näytteenottajana ja tarvittaessa avustaa videoyhteyden luomisessa. Lääkäri saa pilvipalvelun kautta verikokeiden tulokset välittömästi ja voi kirjoittaa e-reseptin, Nyman taustoittaa.
Innovaation myötä lääkärin tapaaminen ja näytteenotto on mahdollista missä tahansa. Lähipisteen konseptoinnin ja “fyysisen ilmentymän” luomisessa veturina on ollut Medics24:n yhteistyökumppani Yhtyneet Medix -laboratoriot. Tilaratkaisun valmistajana on kuopiolainen Picea Interior Oy.
Innovaation taustalla tuntien lääkärikäynti
Idea digitaalisen lääkäripalvelun luomiselle lähti Tero Nymanin henkilökohtaisesta kokemuksesta. Pojan saadessa silmätulehduksen oireita hän haki lapsen kotoa, ajoi lääkäriasemalle, etsi parkkipaikan, jonotti, tapasi lääkärin, vei silmätulehdusdiagnoosin saaneen lapsen kotiin ja palasi takaisin työpaikalle. Käynti lohkaisi neljän tuntia työpäivästä, mutta lääkärin vastaanotto kesti vain viisi minuuttia.
- Tuolloin työskentelimme Juha Tenhusen kanssa Gendai Insight Solutions Oy:ssä, jonka olimme perustaneet kolmen muun osakkaan kanssa. Teimme erilaisia tietojärjestelmiä, kuten ajanvaraus- ja videojärjestelmiä. Juhan tausta on pankki- ja vakuutusaloilla digitaalisten palveluprosessien muovaamisessa, minä puolestaan olen mediateknologian insinööri ja ominta alaani ovat digitaalinen järjestelmäpuoli sekä markkinointi.
Lääkärikäynti synnytti työyhteisössä idean videoyhteyden hyödyntämisestä terveyspalveluissa. Viitisen vuotta sitten markkina näytti hyvin erilaiselta: maailmalta löytyi muutama online-lääkäripalvelu, mutta mikään niistä ei ollut vielä lyönyt itseään läpi.
- Erityyppisiä toimijoita on putkahdellut vuosien mittaan toimialalle ja esimerkiksi Yhdysvalloissa ne ovat saaneet jo hyvin jalansijaa. Yksi erinomainen signaali on Afrikan kehittyvien maiden kasvava tarve etälääkäripalveluille. Potentiaali on huikea.
Digitaalisuus mahdollistaa preventiivisen terveydenhoidon
Medics24:n punaisena lankana on terveydenhoidon preventiivinen puoli digitaalisin apuvälinein. Toimitusjohtaja Nyman kuvailee, että Suomessa vastaava ennakoiva malli on omaksuttu esimerkiksi teollisuuteen jo vuosikymmeniä sitten.
- Ajatellaanpa vaikka suurta tuotantoyksikköä, jossa on isoja paperikoneita. Suomalainen insinöörikansa on harjoittanut laitteiden kunnossapitoa jo kolmekymmentä vuotta pieteetillä. Kun paperikoneiden riskitekijät tiedetään, niitä seurataan ja koneita huolletaan ennen kuin niihin tulee massiivisia vaurioita.
- Jostain syystä terveydenhuolto toimii päinvastoin: vauriot ovat jo päässeet tapahtumaan, kun henkilö hankkiutuu hoidon piiriin. Suomalainenhan käy keskimäärin vain 2,4 kertaa vuodessa lääkärissä. Online-lääkäripalvelumme laskee kynnystä hoitoon hakeutumiselle, kun yhteyden voi ottaa kotoa. Kehon toimintaa mittaavilla etäluettavilla laitteilla taas voidaan kiinnittää huomiota ongelmiin riittävän aikaisessa vaiheessa.
Medics24:n tavoitteena on jalkautua seuraavan viiden vuoden aikana useisiin maihin. Online-lääkärivastaanotosta ja Lähipiste-konseptista on tarkoitus rakentaa palveluvientituotteet sekä EU:n alueelle että sen ulkopuolelle.
- KÄY-hankkeen kautta olemme luoneet yhteyksiä Saksaan, ja toinen viime aikoina aktiivisesti tapetilla ollut taho on Lähi-Itä. Syrjäseutujen palveluiden saatavuuksien ongelmat eivät ole pelkästään Suomen ongelmia – ne ovat samanlaisia esimerkiksi Saksassa tai Afrikassa, Tero Nyman muistuttaa.
Hyvinvoinnista elinvoimaa -hanke ja KÄY-hanke ovat päättyneet.
Teksti: Katja Ruokamo
Kuvat: Kari Merikanto