Jyväskylän kaupunki selvittää uuden kulttuurikeskuksen rakentamista Lyseon kortteliin
Korjattavien tilojen kustannuslaskennan rinnalle on lähdetty laatimaan vaihtoehtoa, jossa nykyisistä tiloista luovuttaisiin ja tilalle rakennettaisiin uudet yhteiset tilat Lyseon kortteliin. Vaihtoehtoisen mallin alustavia suunnitelmia tullaan kevään aikana käsittelemään kaupungin päätöksenteossa.
Uudisrakennus on edullisempi ratkaisu - edellyttää kuitenkin nykyisen pääkirjaston tiloista luopumista
Alkuvaiheen tarkastelussa näyttää siltä, että uuden tilan rakentaminen tulisi edullisemmaksi kuin erillisten tilojen korjaaminen. Uuden rakennuksen kustannuksiksi on arvoitu 36,2 miljoonaa euroa kun kolmen nykyisen rakennuksen korjaaminen kustantaisi kaupungille 44,5 miljoonaa euroa.
Investointikustannusten lisäksi yhteisillä toimitiloilla olisi mahdollista saada tehokkuutta toimintaan.
- Nykyisissä tiloissa kaikilla kolmella yksiköllä on omia tukipalveluitaan asiakaspalvelusta valvontaan. Yhteisissä tiloissa tehtäviä voitaisiin yhdistää ja henkilöstön yhteiskäytöllä esimerkiksi aukioloaikoja laajentaa. Yhteisten tilojen vuokrakustannus olisi myös edullisempi kuin nykyisessä tilamallissa. Kirjaston ja museoiden tekemän arvion mukaan toimintaa yhdistelemällä voitaisiin vuositasolla saavuttaa jopa miljoonan euron säästöt nykytilanteeseen nähden, sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo kuvaa.
Säästöjä voitaisiin saavuttaa vain, jos nykyiset pääkirjaston tilat pystyttäisiin myymään. Tämä onkin kevään selvitystyön keskeisin kysymys.
- Alustavaa vuoropuhelua kiinteistösijoittajien kanssa on aiheesta käyty ja kiinnostusta kohteeseen on. Jos kiinteistö saadaan myytyä, arvioitu kustannussäästö peruskorjattavien tilojen ja uudisrakennuksen välillä on mahdollista saavuttaa, keskustan kehittämisen projektipäällikkö Janne Viitamies kuvaa.
Mahdollinen kulttuurikeskus vilkastuttaisi ydinkeskustaa
Asiaa on valmisteltu tiiviisti Tilapalvelun, kirjaston ja museoiden johdon kanssa. Yksiköissä vaihtoehto nähdään kiinnostavana ja sen uskotaan myös lisäävän asiakasvirtoja.
- Lyseon päärakennus on jo aiemmin päätetty peruskorjata kansalaisopiston käyttöön. Mikäli sen ympärille rakentuisi myös kirjaston ja museoiden tilat, puhuttaisiin laajasta kulttuurikokonaisuudesta, joka toisi asiakasvirtaa aivan kaupungin ydinkeskustaan. Kulttuurin kokonaisuus toisi siten vilkkautta laajemminkin keskusta-alueelle ja loisi uudenlaisen kasvuakselin Lutakosta Harjulle, Janne Viitamies visioi.
Alustavaa vertailua on tehty myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin, joissa on viime vuosina toteutettu vastaavia hankkeita. Esimerkiksi kirjastotiloissa se on tarkoittanut merkittäviä toiminnallisia muutoksia, joissa perinteisen lainaustoiminnan rinnalle on muodostunut erilaisia kohtaamispaikkoja ja harrastustiloja. Museoiden resurssit yhdistämällä toimintakonsepti laajenisi entisestään ja mahdollistaisi myös nykyistä laajemmat aukioloajat yksiköihin.
- Näemme suunnittelussa paljon mahdollisuuksia, mutta tässä vaiheessa pitää muistaa, että kyse on vasta alustavasta suunnitelmasta, johon liittyy paljon kysymysmerkkejä. Keskustelu on kuitenkin syytä käydä nyt, kun mietitään, mitä kaavoitusvaiheessa olevaan Lyseon kortteliin lopulta sijoittuu, toimialajohtaja Eino Leisimo toteaa.
Uudisrakennus tai vaihtoehtoiset korjaushankkeet valmistuvat vuosikymmenen vaihteessa
Kokonaisuutta esiteltiin 22.4.2024 kaupunginhallitukselle iltakouluasiana. Iltakoulussa todettiin, että asiaa lähdetään pohtimaan tarkemmin kulttuuri- ja liikuntalautakunnan ja kaupungin Tilapalvelun kanssa. Vuoropuhelua tullaan tiivistämään myös markkinatoimijoiden kanssa, jotta saadaan tietoa siitä, onko markkinoilla kiinnostusta nykyisten kaupunginkirjaston tilojen ostamiseen.
Mikäli kaupunginkirjaston tilojen myyntiä on mahdollista edistää ja kulttuuri- ja liikuntalautakunta suhtautuu hankkeeseen myönteisesti, periaatepäätös kulttuurikeskuksen tarkemmasta ja yksityiskohtaisemmasta suunnittelusta on mahdollista tehdä kaupunginhallituksessa vielä ennen kesälomia.
Sitovat toimeenpanopäätökset tullaan tekemään tarkemman suunnittelun pohjalta vuosina 2025–2027. Mikäli kulttuurikeskus päätetään lopulta rakentaa, se voisi valmistua vuonna 2029. Mikäli päätetään korjata nykyisiä tiloja, niissä edetään vaiheittain vuosikymmenen vaihdetta kohti mentäessä.
Lisätietoja:
- Sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 050 584 8987
- Keskustan kehittämisen projektipäällikkö Janne Viitamies, Jyväskylän elinkeinopalvelut, p. 050 477 1511
- Tilapalvelun johtaja Tuomas Kuronen, p. 050 514 6221