Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän ydinkeskustan elinvoima kääntyi nousuun

Nainen kävelee kadulla
Nainen kävelee kadulla

BSJKL_art.54Jyväskylän ydinkeskustan elinvoimaisuus heikkeni pandemia-aikana monien muiden kaupunkien keskustaa jyrkemmin, mutta viimeksi kuluneen vuoden aikana on tapahtunut käänne parempaan.

Jyväskylän ydinkeskustan elinvoimanlisäys viime vuodesta tähän vuoteen on jopa suurten kaupunkien merkittävin.

Käänteen osoittaa vuosittain toistettava elinvoimalaskenta, jossa tarkastellaan kaupallisen ydinkeskustan liikehuoneistojen käyttöä.

”Jyväskylän ydinkeskustan elinvoimaluku parani viime vuodesta 3,1 prosenttia. Vain Kuopio pääsi lähelle samaa vuosimuutosta eli 2,1 prosenttiin. Tampereen ydinkeskustan elinvoima kasvoi 0,4 prosenttia, mutta muissa suurissa kaupunkikeskustoissa muutos oli negatiivinen tänäkin vuonna”, sanoo elinvoimatarkastelun laatinut keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms.

”Jyväskylän ydinkeskustan palvelutarjonnassa on toki vielä paljon parantamisen varaa, koska elinvoima heikentyi pitkään ja alemmas kuin muissa suurissa kaupungeissa”, Wilhelms sanoo.

Kaupunki on vastikään hyväksynyt uuden Vilkas ydinkeskusta -ohjelman, joka sisältää kymmeniä viihtyisyyttä, toiminnallisuutta ja saavutettavuutta lisääviä toimenpiteitä. Myös maksuttoman lauantaipysäköinnin kampanjointia on tarkoitus jatkaa tänä vuonna.

Jyväskylän ydinkeskustan myönteinen käänne perustuu kaupungin projektipäällikön Janne Viitamiehen mukaan erityisesti siihen, että keskustaan on tullut paljon lisää toimistoja.

”Toimistot ovat täyttäneet tyhjiä liikehuoneistoja”, Viitamies analysoi.

Kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden määrä on säilynyt ennallaan. Hyvinvointi- ja kauneusalan liikkeitä on tullut ydinkeskustaan lisää.

”Kaiken kaikkiaan Wilhelmsin elinvoimalaskenta vahvistaa sen myönteisen tunnelman muutoksen, jonka on voinut aistia tänä keväänä. Keskustan ravintolakanta uudistuu laadullisesti. Ihmiset ovat palanneet pandemian jälkeen kaupungille. Sen voi havaita jokainen”, Viitamies sanoo.

Jyväskylän ydinkeskustan kauppakeskuksissa ja kivijalkaliikehuoneistoissa sijaitsee yhteensä noin 150 kauppaa, 120 kahvilaa ja ravintolaa, 120 kauneus- ja hyvinvointipalveluiden liikettä, 100 muuta kaupallista palveluliikettä ja noin 30 avoimesti saavutettavissa olevaa toimistoa.

”Kasvumahdollisuuksia on, koska tyhjänä on edelleen melkein sata sellaista liikehuoneistoa, joiden sijainti on perinteisesti arvioiden erittäin hyvä. Kaupunki tekee työtä uusien toimijoiden saamiseksi ydinkeskustaan”, sanoo Viitamies.

Tutustu muihin artikkeleihin