Siirry suoraan sisältöön

Jyväskylän vetovoima edelleen vahvaa – tuoreen tutkimuksen mukaan mielikuva Jyväskylästä on neljänneksi paras Suomessa

Jyväskylän vetovoima edelleen vahvaa – tuoreen tutkimuksen mukaan mielikuva Jyväskylästä on neljänneksi paras Suomessa

Ihmisiä keskustassaJyväskylä säilytti hyvän asemansa Taloustutkimus Oy:n toteuttamassa Muuttohalukkuus ja kaupunkien/kuntien imago -tutkimuksessa.

Kokonaismielikuva Jyväskylästä sai tutkimuksessa neljänneksi parhaan arvosanan ollen 7,55. Mukana tutkimuksessa oli 294 kuntaa. Kaksi vuotta sitten Jyväskylä sijoittui kokonaismielikuvalla mitattuna tutkimuksen kakkoseksi, mutta nyt tehdyssä tutkimuksessa tuloksen muutos oli marginaalinen ja siten asema pysyi käytännössä ennallaan vuoteen 2020 nähden.

Kun vastaajilta kysyttiin mahdollisia muuttokohteita, Jyväskylä on vuoden 2020 tavoin viidenneksi halutuin muuttokohde, jossa asumista voisi harkita 21 % vastaajista. Suosituin muuttokohde oli tänäkin vuonna Tampere. Toiseksi suosituin kaupunki on Helsinki, jossa voisi kuvitella asuvansa 31 % suomalaisista, ja kolmantena Turku 27 prosentilla. Lisäksi Jyväskylän edellä oli Espoo.

– Jyväskylän asema imagollisesti ja muuttokohteena on säilynyt viime vuosina vahvana. Vahvuuksiamme on monipuolinen opiskelutarjonta, hyvät palvelut sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Myönteistä on myös se, että yli 100 000 asukkaan kaupungeista Jyväskylää pidetään mielikuvissa kolmanneksi turvallisimpana kaupunkina asua ja elää, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.


Jyväskylä erityisesti nuorten suosiossa

Jyväskylä on erityisesti nuorten suosiossa. Jyväskylässä suurimmaksi vahvuudeksi nähdään hyvät ja monipuoliset opiskelumahdollisuudet. Kyselyyn vastanneista 15-24-vuotiaista jopa 34% voisi ajatella muuttavansa Jyväskylään. Kun tarkastellaan toiselle paikkakunnalle parhaillaan muuttoa harkitsevien vastauksia, Jyväskylään 15-24-vuotiaista haluaisi muuttaa 18% kyseisestä ikäryhmästä.

– Tämä on ilman muuta hieno uutinen. Jyväskylällä on vahvat perinteet koulutus- ja sivistyskaupunkina ja niistä pidämme tiukasti kiinni, kaupunginjohtaja Koivisto tiivistää.

Työllisyyteen liittyvät mielikuvat pudottavat Jyväskylän sijoitusta tutkimuksessa. Toisaalta Jyväskylää pidetään kehittyvänä talousalueena, joten tulevina vuosina myös työllisyyden uskotaan alueella parantuvan.

Tuloksista ilmenee, että päätöksiin muuttokohteesta vaikuttaa useimmin etäisyydet palveluiden äärelle, päivittäistavarakauppojen läheisyys, terveyspalvelut, omaan budjettiin sopivan asunnon saaminen sekä ajatus hyvinvoinnista uudella paikkakunnalla. Keskeisimpien kriteerien joukkoon mahtuvat lisäksi ostosmahdollisuudet, luonnonrauha, miellyttävä ilmapiiri, liikenneyhteydet sekä harrastusmahdollisuudet.

Taloustutkimus Oy:n tutkimuksessa oli tänä vuonna mukana kaikki Suomen kunnat. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä osana Suomi Tänään 2020 -tutkimusta. Kyselyyn vastasi 3603 iältään 15-79 -vuotiasta suomalaista helmikuussa 2022.

Tutustu muihin artikkeleihin