Siirry suoraan sisältöön

Hippos-hanke etenee monella eri rintamalla

Hippos-hanke etenee monella eri rintamalla

Hippos_Areenakeskus-1Jyväskylään rakentuva liikunnan ja hyvinvoinnin keskus Hippos etenee monella eri rintamalla. Osaamiskeskuksen päävuokralaiset Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat allekirjoittaneet lopulliset vuokrasopimukset Hippokselle ja kaupunki päättää lähiaikoina omasta liikuntavuorosopimuksestaan. Kulttuuri- ja liikuntalautakunnassa sopimus on 15.6. ja kaupunginhallituksen käsittelyyn sen on tarkoitus edetä 21.6. Rakentamisen näkökulmasta tavoitteena on, että Hippos-hankkeen lopulliset rahoituspäätökset sekä rakennuslupa saadaan syksyn 2021 aikana, jolloin keskuksen rakentaminen voisi käynnistyä alkuvuonna 2022.

Hippos-hankkeen pääkäyttäjien sopimukset valmiina

Jyväskylän yliopiston vuokrasopimus liikuntatieteellisen märkä- ja kuivalaboratoriotiloista sekä opetus- ja toimitiloista Hippokselle on allekirjoitettu 3.6.2021. Jyväskylän yliopiston tilat kattavat työtiloja tutkijoille ja tilaa liikuntatieteellistä tutkimusta varten. Lisäksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön sijoittuminen Hippoksen osaamiskeskukseen on varmistunut.

- Hippoksen vuokratilanne näyttää erittäin hyvältä ja lähiviikkoina tehdään lisää vuokrasopimuksia. Niistä tiedotetaan erikseen, kun sopimukset on virallisesti allekirjoitettu, kertoo hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta.

- Tavoitteena on saada Hippos-hankkeen lopulliset rahoituspäätökset rahoittajilta sekä rakennuslupa syksyn 2021 aikana. Rakentaminen voisi käynnistyä alkuvuonna 2022. Tätä ennen tehdään jo valmistelevia johtosiirto- ja maanrakennustöitä sekä valmistaudutaan pesäpallostadionin siirtoon. Rakentaminen alkaa Hippoksen uudesta “sydämestä” Osaamiskeskuksesta ja rakentamisen on arvioitu kestävän noin 24 kuukautta, Halinen jatkaa.

Liikuntavuorosopimusta ja tilasuunnitelmaa esitellään seuroille 14.6. Seurafoorumissa

Kaupunginhallitus päättää Hippos-keskuksen ja kaupungin välisestä liikuntavuorosopimuksesta. Liikuntavuorosopimuksessa sovitaan Hippos-keskuksen käyttövuorojen aikatauluttamisen ja käyttömaksujen maksamisen periaatteista sekä kaupungin maksettavaksi tulevien käyttömaksujen määrästä vuositasolla. Lisäksi sovitaan kaupungin varaamien käyttövuorojen käytännön hoitamisesta. Liikuntapalvelut järjestää tilasuunnitelmista ja liikuntavuorosopimuksesta Seurafoorumin jyväskyläläisille liikunta- ja urheiluseuroille maanantaina 14.6. klo 17. Kutsu foorumiin on lähetetty liikuntapalvelujen seurakirjeessä, ja mukaan etäyhteyksin järjestettävään tilaisuuteen voi ilmoittautua 14.6. klo 12 mennessä osoitteeseen liikunta.info@jyvaskyla.fi, josta saa tilaisuuden kutsulinkin.

Kaupungin maksama käyttömaksu liikuntavuoroista on 5,0 M€ vuodessa sidottuna elinkustannusindeksiin. Kaupunki sitoutuu ostamaan käyttövuoroja 20 vuoden ajan. Mikäli kaupunginvaltuuston 23.11.2020 tekemä päätös sitoutua ostamaan käyttövuoroja 20 vuoden sijasta 30 vuoden ajan saa lainvoiman, liikuntavuoro-sopimuksen ehdot muuttuvat vastaamaan tätä päätöstä.
Kaupungin käyttövuorot jaetaan samoin periaattein kuin muutkin kaupungin hallitsemat liikuntatilat, kulttuuri- ja liikuntalautakunnan määrittelemien vuorojaon periaatteiden mukaisesti.

- Seuroille ja liikunnan harrastajille muutos on positiivinen ja heille se näkyy ennen kaikkea uusina ja laajentuneina liikuntatiloina. Monikäyttöiset tilat lisäävät liikuntavuoroja yli puolella nykyiseen tilanteeseen verrattuna, kertoo Jyväskylän kaupungin liikuntajohtaja Anna-Leena Sahindal.

Liikuntavuorosopimuksen toteutumista ohjaa perustettava ohjausryhmä, joka koostuu kiinteistönomistajan, kaupungin ja operaattorin edustajista. Ohjausryhmä päättää toimikausittaisesta käyttövuorosuunnitelmasta. Toiminnallinen johtoryhmä seuraa ja sopii käytännön operatiivisista toimenpiteistä. Toiminnallisessa johtoryhmässä on kaupungin ja operaattorin edustajat. Hippos-yhtiön osakkaana kaupunki saa tuloja yhtiöstä ja kiinteistöveroista arvoilta yhteensä noin 3 M€ vuodessa. Hippos tuo vuosittain työpaikkoina ja verotuloina välillisiä tuloja noin 5 M€ edestä ja rakennusaikana jopa noin 10 M€.

Monikäyttöiset tilat lisäävät liikuntavuoroja yli puolella nykyiseen tilanteeseen verrattuna

Hippos-räjäytysaksonometria_tekstein

Hippos-keskus muodostuu liikuntakeskuksesta, osaamiskeskuksesta ja jääurheilukeskuksesta.
Liikuntakeskuksessa on kamppailulajisaleja ja molskitilaa, yleisurheilualue ratoineen sekä hyppy- ja heittoalueineen, telinevoimistelutila monikäyttösaleineen, monitoimisali ja tiloja pöytätennikselle, salibandylle, futsalille ja squashille. Liikuntakeskukseen tulee myös kaupallinen Padel-keskus ja yli 400 m sisäjuoksurata.

Liikuntakeskuksen Mid-Areenalla voidaan järjestää kotimaisia ja kansainvälisiä tapahtumia, kisoja ja erityisesti palloilulajien otteluita yli 1800 katsojalle. Monikäyttötila mahdollistaa kaikkien niiden lajien harjoittelun, jotka vaativat korkeutta sekä kisatapahtumissa myös katsomotiloja. Kaikkiin käyttövuoroihin kuuluu oheislämmittely- ja palautumistilat ja tarvittavat pukuhuoneet vuoron yhteydessä.  

Liikuntakeskukseen tulee myös tutkimustiloja, liikuntapäiväkoti ja tilaa kaupalliselle toiminnalle. Liikuntakeskusta käytetään myös liikunnan, terveydenedistämisen ja hyvinvoinnin TKI-toimintaan. Kaupungin käyttöön tulevien liikuntatilojen määrä kasvaakin yli 50% nykyiseen Hippokseen verrattuna. 

Osaamiskeskuksessa on toimistotilojen lisäksi yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkimus- ja laboratoriotiloja, opetustiloja sekä pääosa Hippoksen kaupallisista palveluista kuten kahvila- ja ravintolatilat ja kuntosali.

Jääurheilukeskus muodostuu uudistettavan kilpajäähallin ympärille. Kilpa- ja tapahtuma-areenan ympärille tulee kolme harjoitusjäätä, joista yksi on suunniteltu erityisesti taito- ja muodostelmaluisteluun ja vammaisurheilun käyttöön. Kilpajäähallin laajennuksella saavutetaan noin 5500 hengen katsojamäärä jääurheilussa ja yli 6000 hengen konsertti- ja tapahtumatoiminnassa. Kilpajäähalli tulee pääosin jääkiekon ja operaattorin kaupalliseen käyttöön.  

- Hippos-keskuksen uudet tilat ja liikuntavuorosopimuksen takaamat liikuntavuorot lisäävät liikkumisen mahdollisuuksia ja takaavat kaupunkilaisille turvalliset, terveet ja toimivat tilat. Uusia tiloja voidaan myös käyttää aikaisempaa monipuolisemmin ja tällöin saadaan enemmän harrastamisen mahdollisuuksia useammille seuroille, Sahindal summaa.

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki
Anne Sandelin, elinkeinojohtaja, p. 040 581 9958
Anna-Leena Sahindal, liikuntajohtaja, p. 050 324 9314
Eino Leisimo, sivistyspalvelujen toimialajohtaja p. 050 584 8987

Tutustu muihin artikkeleihin