Siirry suoraan sisältöön

Comeback Jyväskylään

Comeback Jyväskylään

Eero Nukari 2– Kyllä Jyväskylää katsoo eri silmin, kun on asunut jonkin aikaa muualla, sanoo Howspacella työskentelevä paluumuuttaja Eero Nukari. Järkevät asumiskustannukset ja arjen sujuvuus painoivat kupissa, kun Nukarin perhe puntaroi paluumuuttoa Jyväskylään.

Lapsuutensa Säynätsalossa ja Muuratsalossa viettänyt verkko-oppimisen asiantuntija Eero Nukari on perin juurin jyväskyläläinen. Kouluvuosien jälkeen Nukari opiskeli tietojärjestelmätiedettä Jyväskylän yliopistossa ja työskenteli sen jälkeen yhteensä kahdeksan vuotta Opinsyksellä ja JAMKilla – kunnes lopulta kaipuu muutokseen sai pohtimaan vaihtoehtoja.

– Kun oli käytännössä aina asunut täällä, niin kieltämättä kaipasi myös jotain uudenlaisia asioita elämään, Nukari sanoo.

Toisen lapsen syntymä ja sitä kautta puolison perhevapaa tarjosivat Nukareille “aikalisän” ja mahdollisuuden elämänmuutokseen. Jyväskylän-koti myytiin, perhe muutti Helsinkiin ja Nukari aloitti kiinnostavassa työtehtävässä Työterveyslaitoksella.

– Alunperin kyseessä oli määräaikainen työ verkko-oppimisen parissa, josta sitten muodostuikin pidempi keikka, hän luonnehtii.

Helsinki vai Jyväskylä?

Nukarit viihtyivät Helsingissä hyvin, vaikka haasteitakin oli. Kun pari vuotta myöhemmin puolison töihinpaluu läheni, oli isojen päätösten aika: Helsinki vai Jyväskylä.

– Kyllä me kävimme ihan tosissaan pitkään vääntöä, kotiudutaanko Helsinkiin pysyvästi vai tehdäänkö comeback Jyväskylään. Viihdyimme tosi hyvin – kaikki se kaupunkikulttuurin tarjonta, palvelut ja esimerkiksi miten helppo on liikkua julkisilla, Nukari luettelee.

– Listasimme molempien paikkojen hyvät ja huonot puolet Exceliin. Pohdimme päätöstä tarkkaan.

Lista oli varsin tasapuolinen, mutta lopulta kaksi asiaa kallistivat perheen paluupäätökseen: asumiskustannukset ja päivähoitojärjestelyt.

– Helsingissä maksoimme alle 70 neliön vuokra-asunnosta noin 1600 euroa kuussa. Niillä alueilla, joista olimme kiinnostuneita ostamaan oman, perheasuntojen hinnat olivat karanneet käsistä. Kehyskuntiin muuttaminen ei tuntunut meille sopivalta ratkaisulta.

– Kun sitten nuoremman lapsen hoitopaikka järjestyi ihan eri päiväkodista kuin vanhemman, päivittäinen logistiikka olisi mennyt todella hankalaksi ja aikaavieväksi. Tulimme siihen tulokseen, että Jyväskylässä arjen pyörittäminen on varmasti helpompaa ja sujuvampaa, Nukari sanoo. Keski-Suomessa perhettä odottivat ystävien ja tukiverkostojen lisäksi esimerkiksi esikoiselle tuttu päiväkoti vanhojen päiväkotikamujen kera.

Työpaikkojen osalta paluumuutto sujui helposti. Nukarin puolisolla oli Jyväskylässä valmiiksi vakituinen työsuhde mihin palata. Työterveyslaitoksella etätyöskentelyyn suhtauduttiin hyvin myönteisesti ja Nukari jatkoikin sen palveluksessa vielä miltei pari vuotta. Hän matkusti junalla viikoittain pariksi päiväksi Helsinkiin ja työskenteli käytännössä muun ajan etänä.

Pendelöiden paikalliseen kasvuyritykseen

Säännöllinen pendelöinti tuotti lopulta myös kiinnostavan uramuutoksen. Samalla “pyjamavuorolla” Helsinkiin matkusti usein myös Howspacen toimitusjohtaja Ilkka Mäkitalo. Howspacen työkalu oli Nukarille työn kautta tuttu, ja ravintolavaunun aamukahvikeskustelujen lomassa myös organisaatio alkoi tulla tutuksi.

– Oli kiinnostavaa huomata, että Jyväskylässä on alkanut syntyä Howspacen kaltaisia maailmanluokan firmoja, Nukari sanoo.

Hän siirtyi Howspacelle tammikuussa 2020.
– Kaipasin päivittäistä työyhteisöä ja ehdinkin siitä hetken nauttia ennen kuin koronarajoitukset astuivat voimaan.

– Howspacella oli kutkuttavan hyvä tilanne, kasvua ja imua valtavasti eikä se mitenkään vähentynyt koronan myötä, päinvastoin. Digitaalisten työkalujen ja fasilitoinnin merkitys on noussut entisestään.

Nukari kuvailee itseään teknologian, bisneksen ja oppimisen keskiössä toimivaksi IT-pedagogiksi, joka auttaa asiakkaita onnistumaan uuden työkalun käyttöönotossa.

– Kysymys on toki siitä, millainen prosessi tukee asiakkaan tavoitteita, kun puhutaan vuorovaikutteisesta kehittämisestä ja osallistavasta oppimisesta. Autan asiakkaita suunnittelemaan parhaan prosessin ja perehdytän miten Howspacea käytetään sen toteuttamiseksi, Nukari kuvailee työtään.

Eero Nukari 1

Luonto ja liikunta Jyväskylän valtteja

Nukari myöntää, että Jyväskylä näyttää erilaiselta paluumuuttajan silmin. Kaupunki tuntuu pienemmältä kuin täältä lähtiessä.

– Toisaalta katson nyt aivan eri tavalla esimerkiksi Jyväskylän lähiluonto- ja liikuntamahdollisuuksia. On Jyväsjärveä, Tuomiojärveä, metsiä ja liikuntapaikkoja, joissa ei tarvitse jonottaa mahtuakseen pukuhuoneeseen.

– Jyväskylää brändätään erityisesti huippu-urheilun kautta. Asukasviihtyvyyden näkökulmasta näen paljon strategisia mahdollisuuksia lähiluonnossa. Kaikki on täällä lähellä. Luonto ja liikuntamahdollisuudet ovat upeat, Nukari hehkuttaa.

– Vahva opiskelijaskene tuo myös oman vivahteensa Jyväskylään. Kaupungin kokoon nähden täällä on paljon eläväistä tarjontaa ja kulttuuria myös kehitetään koko ajan eteenpäin, hän kiittelee.

Excel-harjoitus kristallisoi arjen arvot

Nukari suosittelee “Excel-harjoitusta” muillekin paluumuuttoa miettiville.
– Plussien ja miinusten listaaminen ja miten ne käytännön elämässä toteutuvat auttaa kristallisoimaan, mitkä asiat elämässä on itselle tärkeitä.

– Toinen on sitten se, että miettii elämää aikaikkunoina tai näkyminä. Päätöksiä ei tarvitse tehdä loppuelämäksi. Meidän aikaikkuna on tällä hetkellä arki neljän hengen lapsiperheenä ja mikä tässä kohtaa on meille perheenä paras ratkaisu.

– Vaikka nyt jätimmekin “isommat piirit”, Helsingissä pystyy aina piipahtamaan turistina tai työn merkeissä.

Nukari sanoo nauttivansa siitä, ettei ihan joka viikko tarvitse matkustaa 5.30-junalla Helsinkiin.
– Howspacen kautta näkee myös mitä kaikkea digitalisaatio voi tarjota. Maailma on tullut entistä lähemmäksi Jyväskylää.

Harkitsetko paluumuuttoa Jyväskylään? Katso lisätietoja osoitteesta paluumuutto.fi tai liity Facebookissa Jyväskylän Parvi -ryhmään!

Tutustu muihin artikkeleihin