Yritys: hae EAKR-kehittämisavustusta Yrityksesi liiketoiminnan kehittämiseen
Keskisuomalaiset yritykset voivat saada kehityshankkeilleen jopa 50 % tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hyvin valmisteltuna rahoituksen hakuprosessi sujuu yleensä jouhevasti ja maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Euroopan aluekehitysrahaston tarkoitus on tukea alueellista elinvoimaa, kilpailukykyä ja työllisyyttä. Uuden seitsemänvuotisen ohjelmakauden haut starttaavat alkuvuodesta 2022.
Kehittämishankkeilla haetaan ratkaisuja erityisesti hiilineutraaliuden ja digitalisaation edistämiseen sekä vauhtia pk-yritysten kasvuun, kansainvälistymiseen ja innovaatiotoimintaan.
Jyväskylän kaupungin EU-asiantuntija Iiris Asunmaa kannustaa pk-yrityksiä tutustumaan rahoitusmahdollisuuksiin ja pohtimaan omia kehittymistarpeitaan. Ennen rahoituksen hakemista kannattaa kysyä lisätietoja Keski-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijoilta hyvin matalalla kynnyksellä.
– Kannattaa ottaa yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijoihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja selvittää, millaiset edellytykset rahoituksen saamisessa on juuri omalle hankkeelle. Samalla voi keskustella, millaisia asioita hakemuksessa kannattaa huomioida, jotta todennäköisyys rahoituksen saamiseksi olisi mahdollisimman korkea, hän vinkkaa.
Painopisteinä vihreä siirtymä ja digitalisaatio
Uudella rahoituskaudella painotetaan innovaatiotoiminnan lisäksi erityisesti hiilineutraaliuden edistämistä ja digitalisaatiota tukevia kehityshankkeita. Rahoitus voi olla jopa 50 % kehityshankkeen kokonaisarvosta. Pienin myönnettävä avustus on pääasiassa 10 000 euroa. Tuki maksetaan aina jälkikäteen 1–2 osassa hankkeen koosta ja kestosta riippuen.
– Haku- ja raportointiprosesseilla on yritysten keskuudessa suotta raskas ja monimutkainen maine, ja alan termistö voi tuntua ensikertalaisesta hankalalta. Tiivis yhteydenpito ELY-keskukseen ennen hakemuksen jättämistä helpottaa kuitenkin hakua ja samalla tulee ennakoitua myös raportointiin liittyvät näkökulmat. Hyvä uutinen on, että kun prosessin käy kerran läpi, seuraava rahoituksen haku sujuu entistä helpommin, Asunmaa sanoo.
“Kynnys avainhenkilön palkkaamiseen laski”
Tämän allekirjoittaa myös sarjayrittäjä ja Woolmanin toimitusjohtaja Juha Harju. Vuonna 2017 perustettu, verkkokaupparatkaisuihin erikoistunut Woolman on saanut EAKR-rahoitusta kaksi kertaa. Hankkeiden kokonaiskustannukset ovat olleet 100 000–250 000 euroa ja molempiin yritys sai 50 % rahoitustukea.
– Meidän kohdallamme EAKR-rahoitus esimerkiksi madalsi kynnystä avainhenkilön palkkaamiseen.
– Ennen hakemista kannattaa perehtyä hyvin haun ehtoihin, missä on määritelty tarkasti mihin rahoitusta voi käyttää. On hyvä ymmärtää, että toimenpiteet pitää linkittyä kustannuksiin joko palkkakustannuksina tai ostoina, Harju sanoo.
Woolmanin toimitusjohtaja Juha Harju arvioi, että rahoituksen hakeminen kannattaa, jos se laskee hankkeen käynnistämisen kynnystä. – Ja kunhan on etukäteen miettinyt, että hanke on oikeasti rahoitettavissa ja on tehnyt hyvän kassalaskelman omavastuun kattamiseksi, hän täsmentää.
– Esimerkiksi matkakulujen raportointi on todella tarkkaa, joten helpommalla pääsee, kun hankkeeseen ei sisällytä matkakuluja. Sen sijaan perusostopalvelujen ja palkkakustannusten raportointi on sujuvaa.
Asunmaan tavoin Harju suosittelee yhteydenottoa ELY-keskuksen asiantuntijoihin.
– Sieltä saa hyvää sparrausta täyttääkö hanke rahoituskriteerit ja kannattaako hakemusta lähteä työstämään pidemmälle.
Hakemukseen käytetty aika maksaa itsensä takaisin
Erityisesti uusien liiketoimintojen kehittämisessä rahoitustuki laskee investoinnin kynnystä ja mahdollistaa uuden osaamisen hankkimisen.
– Jopa 50 %:n rahoitusosuus luo merkittävää kilpailuetua, jos sen turvin voi palkata vaikkapa avainhenkilön vuotta aikaisemmin kuin mitä oli alunperin suunnitellut. Kannattaa muistaa, että uuden henkilön osaamisesta hyötyy hankkeen lisäksi myös koko yritys, Harju sanoo.
– Rahoitus on hyvä työkalu, mutta yrityksellä itsellään on oltava myös resursseja – rahaa ja ihmisiä – vähintään se toinen 50 % budjetista koko prosessin ajalle, tyypillisesti vuodesta puoleentoista. Koska rahoitustuki maksetaan aina jälkikäteen, hyvin suunniteltu liiketoimintamalli ja kassavirtalaskelma auttavat varmistamaan, että yritys pystyy viemään hankkeen maaliin, Harju huomauttaa.
Tietyillä käytännön ratkaisuilla voi tehdä myös raportointivaiheesta itselleen helpompaa.
– Kun sopii etukäteen tilitoimiston kanssa kustannusten erittelemisestä, ne löytyvät kirjanpidosta helposti raportointia varten.
Vaikka hakuprosessi voi tuntua etukäteen hankalalta, Harju muistuttaa, että muutaman päivän työllä on mahdollista saavuttaa hankkeen koosta riippuen esimerkiksi kymmenien tuhansien eurojen hyöty.
– Ja jos ei pysty käyttämään omaa aikaa, niin löytyy ulkopuolisia asiantuntijoita, jotka auttavat hakemuksen tekemisessä.
Kiinnostuitko?
Pk-yritysten rahoitusneuvonta palvelee numerossa 029 5024800 (ma-pe klo 9-15).
Lue lisää EAKR-rahoituksesta ELY-keskuksen sivuilta.