Siirry suoraan sisältöön

Yliopiston DI-koulutus houkutteli Atostekin Jyväskylään

Yliopiston DI-koulutus houkutteli Atostekin Jyväskylään

Kun tamperelainen it-yritys Atostek halusi sijoittua Jyväskylään Kielon tiloihin Mattilanniemeen, neliömäärältään sopivia tiloja ei ollut tarjolla. Jyväskylän kaupungin sijoittumispalveluiden, Jyväskylän yliopiston ja Kielo Office Solutionsin aktiivisella yhteistyöllä Atostekille järjestyi kuitenkin paras mahdollinen tilaratkaisu.

Atostek on Tampereella reilut 20 vuotta sitten perustettu, noin 100 henkilön it-alan yritys, joka avasi toimipisteen Jyväskylään lokakuussa. Atostekin toiveena oli sijoittua Kielon Mattilanniemen kiinteistöön yliopiston välittömään läheisyyteen, mutta neliömäärältään sopivaa kokonaisuutta ei ollut heti tarjolla.

– Jyväskylän hyvät yhteistyöverkostot olivat tässä ratkaiseva asia, kertoo Tanja Rönn Jyväskylän kaupungin sijoittumispalveluista. 

Hän otti yhteyttä kiinteistössä vuokralla olevan Jyväskylän yliopiston tilapalveluiden päällikköön, jonka kanssa neuvoteltiin mahdollisuudesta saada pieni osa yliopiston tiloista Atostekin käyttöön.

– Yliopisto tuli tässä hienosti vastaan ja luovutti tilojaan, ja Kielo mahdollisti muutoksen ja muokkasi tilat Atostekille sopivaksi. Erinomaisella yhteistyöllä saimme tilatarpeen ratkaistua uudelle toimipisteelle, ja sijoittuminen Jyväskylään toivotulle paikalle onnistui, Rönn kiittelee.

Atostek Jyväskylä yhteiskuva 2Nuutti Rantanen (Atostek), Tommi Mikkonen (Jyväskylän yliopisto), Minna Hämäläinen (Kielo Office Solutions), Tanja Rönn (Jyväskylän kaupungin sijoittumispalvelut) ja Antti Sauvamäki (Atostek) skoolasivat hyvälle yhteistyölle.

Vaikka Jyväskylän yliopiston tilapalvelupäällikkö Timo Piispanen yllättyi yhteydenotosta, ajoitus oli hänen mukaansa oikein sopiva.

– Tietysti pyritään aina auttamaan, varsinkin kun nykyään on tarvetta tehostaa myös meidän omaa tilankäyttöämme, hän sanoo.

Yliopisto luovutti Atostekille noin 200 m2:n kokoisen siivun. Operaatio ei ollut Piispasen mukaan mitenkään työläs, sillä tila oli ollut vajaakäytöllä jo jonkin aikaa.

– Korvaavat työpisteet järjestyivät saman rakennuksen 3. kerroksesta meidän muista tiloista, hän kertoo.

Aina lähellä oppilaitoksia

Myös Atostekin Jyväskylän-yksikköä vetävä ohjelmistoarkkitehti Antti Sauvamäki on tyytyväinen ratkaisuun.

 – Tämä tila tuntuu oikein hyvältä ja tässä on myös kasvunvaraa, hän kiittelee.

Atostek on 100 %:n henkilöstön ja toimivan johdon omistama. Tämä näkyy Sauvamäen mukaan esimerkiksi siinä, että kasvua rakennetaan pitkäjänteisesti ja harkiten. Ensimmäiset 20 vuotta Atostek toimi Tampereen Hervannasta käsin. Toimipiste Espoon Otaniemeen avattiin 2019 ja kolmas Jyväskylään 2023. 

Jyväskylään rantautumista oli toki mietitty jo pidempään.

– Kun kuulimme DI-koulutuksen alkamisesta, niin se ratkaisi asian. Päätettiin, että nyt mennään, Sauvamäki sanoo.

DI-koulutus oli myös tärkein syy sijoittua juuri Mattilanniemeen – samoille kulmille, missä koulutuksen lähiopetus valtaosin järjestetään.

– Strategiamme on sijaita lähellä oppilaitoksia, ja tämä toteutuu jokaisessa kaupungissa missä olemme, Sauvamäki kertoo.

Atostek kasvattaa omat osaajat

Atostekin rekrytointistrategiassa opiskelijoilla on aina ollut iso rooli. 

– Suurin osa työntekijöistämme on tullut suoraan koulun penkiltä – ensin harjoitteluun ja tekemään opinnäytetyötä, Sauvamäki kertoo.

– Valmistumista vauhdittaaksemme maksamme opiskelijoille palkkaa opinnäytetyön tekemisestä noin kahden kuukauden ajan. Meillä on myös pitkä kokemus opinnäytetöiden ohjaamisesta, ja olemme siinä taitavia, hän kehaisee.

Nuutti Rantanen ja Antti Sauvamäki AtostekNuutti Rantanen ja Antti Sauvamäki ovat Atostekin työntekijöitä Jyväskylässä.

Myös Sauvamäki itse on kulkenut Atostekin polun opiskelijasta asiantuntijaksi ja työskennellyt yrityksessä jo lähes 15 vuotta.

– Viihdyn Atostekilla todella hyvin. Toimintaa kehitetään henkilöstö edellä – ihmiset otetaan vastaan yksilöinä ja heidän hyvinvointiinsa kiinnitetään huomiota. Tiiminvanhimman rooli on tuntea tiimiläiset ja tukea jokaisen polkua kehittyä roolissaan tai tehtäviin, joita he haluavat tehdä, hän kertoo.

Atostek haluaa kasvaa myös Jyväskylässä.

– Tavoitteena on kasvattaa yksikköämme muutaman vuoden sisällä noin 10–20 hengen kokoiseksi, Sauvamäki arvioi.

– Etsimme riveihimme luonnollisesti myös kokeneita ohjelmistokehittäjiä, hän korostaa.

Yrityksen asiakaskunta koostuu teollisuudesta, sotealan organisaatioista ja julkisen sektorin it-konsultoinnista. 

– Projektit ovat hyvin monipuolisia ja kiinnostavia myös kokeneille asiantuntijoille. Meillä on paljon osaamista esimerkiksi navigoinnista ja autonomisten laitteiden reitityksestä. Itse olen ollut mukana mm. Kalmarin konttiterminaalin automatisoinnissa – käytännössä siis suunnittelemassa, miten konttivirtaa hallitaan, Sauvamäki antaa esimerkin.

“Tuttu ja mukava kaupunki”

Antti Sauvamäki Atostek 2

Jyväskylän-yksikköä perustamaan tullut Sauvamäki on paluumuuttaja. Hän on kasvanut ja käynyt koulunsa Jyväskylässä ja muutti sen jälkeen puolisonsa kanssa opiskelemaan Tampereelle. Atostekille hän päätyi rekrytapahtuman kautta 2009 aluksi osa-aikaiseksi työntekijäksi opintojen ohella, ja on sen jälkeen toiminut niin ohjelmistosuunnittelijana, projektipäällikkönä kuin tiiminvanhimpana. 

Atostekin ilmoitus perustaa toimipiste Jyväskylään ja etsiä toimipisteelle vetäjä käynnisti Sauvamäen perheessä “lumipalloefektin”.
 
– Vaikka olimme puolison kanssa olleet tyytyväisiä Tampereella, olimme myös miettineet paluuta Jyväskylään. Kun kuulin, että toimipisteeseen haetaan vetäjää, niin aloimme selvittää mahdollisuutta muuttaa takaisin, Sauvamäki kertoo. 

– Jyväskylä on tuttu kaupunki, ja puolisolle järjestyi myös työpaikka. Tänne oli mukava muuttaa takaisin.

Oletko perustamassa toimipistettä Jyväskylään tai etsitkö uusia tiloja kaupungin sisällä? Tutustu sijoittumispalveluihimme.


Teksti: Annukka Ollitervo
Kuvat: Petteri Kivimäki

Tutustu muihin artikkeleihin