Unelman perässä toiselle puolelle maapalloa
Uusiseelantilaiselle tekstiiliteollisuuden asiantuntijalle Maree Hamiltonille työskentely Spinnovalla on tilaisuus, johon yksinkertaisesti piti tarttua.
Tekstiiliteollisuus on globaalisti yksi suurimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia. Paine ympäristön ja ilmaston kannalta kestävien ratkaisujen löytämiseen ja päästöjen vähentämiseen onkin tällä hetkellä erittäin kova.
Yli 30 vuotta tekstiiliteollisuuden tutkimus- ja kehitystehtävissä työskennellyt uusiseelantilainen Maree Hamilton tuntee alaan liittyvät ympäristöongelmat. Hän toimii puukuidusta lankaa ja tekstiilejä kehittävän jyväskyläläisen Spinnovan kaupallistamistiimissä tekstiiliasiantuntijana. Monipuoliseen toimenkuvaan kuuluu mm. uusien mahdollisuuksien tunnistaminen Spinnova-materiaaleille sekä kuidun, langan ja kankaan kehittäminen erilaisiksi tekstiilimateriaaleiksi esimerkiksi vaatteissa, asusteissa ja sisustustekstiileissä. Lisäksi Maree hoitaa kansainvälisten brändien kanssa esikaupallisessa vaiheessa tehtäviä kohdennettuja tutkimus- ja kehitysprojekteja.
Spinnovaan hän törmäsi ensimmäisen kerran hakukoneen kautta noin kaksi ja puoli vuotta sitten.
– Vaikutuin Spinnovasta ja heidän ainutlaatuisesta innovaatiostaan, missä selluloosa muutetaan kuiduksi ilman haitallisia kemikaaleja. Minua myös inspiroi ajatus siitä, että olisi mahdollista parantaa tekstiiliteollisuuden ympäristöystävällisyyttä ja rakentaa alallemme uusi tarina, joka on aidosti vastuullinen ja kestävä, Maree kuvailee.
Tuolloin vielä kotimaassaan asunut ja New Zealand Merino Companyssä työskennellyt Maree otti Spinnovaan yhteyttä ja ryhtyi keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista yrityksen johdon kanssa.
– Yhtenä päivänä huomasin heidän uutiskirjeestään, että yritykseen haettiin tekstiiliasiantuntijaa. Tajusin, että tämä voisi olla poikkeuksellinen tilaisuus minulle itselleni.
“Seikkailu, joka muuttaa elämäni”
Uudenvuodenlupausten sijaan Mareella on tapana valita tulevalle vuodelle jokin teema. Koska vuoden 2019 teema oli “The year to be brave” – olla rohkea – Maree päätti hakea avoinna ollutta työpaikkaa, jonka hän myös sai.
– Uskon vahvasti, että elämä on liian lyhyt siihen, ettei koskaan ota riskejä tai haasta itseään. Työskentely Spinnovalla on ainutlaatuinen mahdollisuus olla osa muutosta – olla mukana muuttamassa maailmaa paremmaksi, ympäristön hyväksi. Spinnovan innovaatio, kulttuuri ja ihmiset ovat täysin linjassa kaiken sen kanssa, mikä minulle on tekstiiliteollisuudessa tärkeää ja puhuttelevaa – vastuullinen, kiertotalouteen kytkeytyvä kokonaan uudenlainen menetelmä. Saan työskennellä parhaiden asiantuntijoiden ja ihmisten kanssa, jotka tekevät työtä sydämellään ja joiden kanssa meillä on yhteinen, merkityksellinen tavoite. On yksinkertaisesti mahtavaa olla mukana, Maree hehkuttaa.
Omia arvoja vastaavaan unelmaduuniin hakeutuminen tarkoitti muuttoa konkreettisesti maapallon toiselle puolelle. Suomesta Maree ei tiennyt etukäteen mitään.
– Ystäväni googlettivat kaikkia omituisia Suomi-juttuja, kuten pimeys, sosiaalinen etäisyys ja kalsarikännit. Kun saavuin tänne, tajusin että ne kaikki olivat totta, Maree nauraa.
– Lähdin kuitenkin sillä asenteella, että tämä on loistava ammatillinen ja henkilökohtainen mahdollisuus sekä seikkailu, joka muuttaa elämäni.
Uusi elämä puhtaalta pöydältä
Maree muistuttaa, että maan, kodin ja työn vaihtaminen sekä perheen ja ystävien jättäminen yhdellä kertaa on todella kokonaisvaltainen elämänmuutos. Uudessa-Seelannissa hän asui maaseudulla noin 400 000 asukkaan Christchurchin kupeessa. Jyväskylään muuttaessaan Mareelle oli selvää, ettei hän yritä tuoda mukanaan Uuden-Seelannin elämäänsä. Sen sijaan hän halusi aloittaa puhtaalta pöydältä ja omaksua suomalaisen kulttuurin ja elämäntavan.
– Päätin esimerkiksi, että haluan elää Suomessa ilman autoa. Uudessa-Seelannissa minulla oli niitä kolme, Maree nauraa.
Maree Hamiltonin vuoden 2021 teema on “let things go”. – Juuri nyt on paljon asioita, joihin en pysty itse vaikuttamaan. Opettelen tunnistamaan ja päästämään näistä asioista irti, hän sanoo.
Jyväskylässä koti löytyikin Lutakosta – läheltä luontoa ja järveä, mutta samalla juna- ja bussiyhteyksien viereltä.
– Minulle sijainti on täydellinen, hän kehuu.
Haasteina suomalainen byrokratia, kulttuurierot ja ystäväpiirin rakentaminen
Täysin ongelmatonta ei Jyväskylään muuttaminen ole ollut. Päänvaivaa on aiheuttanut erityisesti suomalainen byrokratia, kieli ja ystäväpiirin rakentaminen.
– Esimerkiksi suomalaisen pankkitilin avaaminen edellytti henkilökohtaista käyntiä poliisin puheilla, Maree ihmettelee.
– Kaikki dokumentit olivat suomeksi, joten tarvitsin tulkin mukaan sekä poliisille että pankkiin.
Yksin Jyväskylään muuttavalle aikuiselle on ollut haastavaa löytää uusia ystäviä, kun luontevia verkostoja esimerkiksi lasten tai puolison ystäväpiirin kautta ei synny. Maree kehuu kaikkea ystävällisiltä työkavereiltaan saamaansa tukea ja apua, mutta kokee tärkeäksi rakentaa myös yksityiselämässään oma ystäväpiiri.
– Facebookin kautta olen löytänyt jonkin verran uusia tuttavia, joita tapaan säännöllisesti.
Kielen opiskelu on ollut hidasta lähinnä siksi, että pelkästään englantia puhuvalla ”Kiwillä” ei ole kokemusta kieltenopiskelusta eikä omasta mielestään varsinaista kielikorvaa.
– Useimmat suomen kielen kurssit edellyttävät kokopäiväistä opiskelua, mihin minulla ei luonnollisestikaan ole mahdollisuutta tai aikaa. Olen kuitenkin siinä mielessä hyvin onnekas, että Suomessa monessa yrityksessä, kuten Spinnovalla, liiketoimintaa hoidetaan englanniksi ja kaikki kollegani puhuvat hyvää englantia, Maree kiittelee.
– Ainoa ongelma on aksenttini, joka on joskus aiheuttanut noloja ja hassuja väärinkäsityksiä, hän nauraa.
Omalaatuinen kulttuuri ja luonto yhdistävät
Vaikka Suomi järvineen ja metsineen on monella tapaa Mareelle eksoottinen maa, hän näkee myös yhtymäkohtia asukasluvultaan ja pinta-alaltaan suurin piirtein Suomen kokoiseen Uuteen-Seelantiin.
– Minusta on mahtavaa, että meitä yhdistää uskomattoman kauniin ja karun luonnon lisäksi myös omalaatuinen kulttuuri ja huumorintaju, Maree kiteyttää.