Siirry suoraan sisältöön

Teollisuusyritysten innovaatiotoiminta Jyväskylän ekosysteemityön kärki

Modernin tehtaan automatisoitu linjasto
Modernin tehtaan automatisoitu linjasto

Automated production line in modern factoryJyväskylän kaupunki on solminut 1.12.2021 uudistuvan teollisuuden ekosysteemiyhteistyösopimuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Sopimuksen tavoitteena on vahvistaa ja sujuvoittaa yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välistä liiketoimintalähtöistä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä.

Jyväskylän kaupunki ja ammattikorkeakoulu ovat sitoutuneet kehittämään teollisuuden tutkimus- ja innovaatiotyötä, jolla pyritään vauhdittamaan kansallista 4 % TKI-investointien tavoitetta BKT:stä. Ekosysteemiin luodaan toimintamalli, joka vahvistaa Jyväskylän seudun elinvoimaista teollisuuden keskittymää alueen vahvuuksiin perustuen.

Yritysten liiketoimintatarpeisiin vastaavan yhteiskehittämisen lisäksi ekosysteemi tarjoaa kansallisen ja kansainvälisen tason yhteyksiä, rahoitushakuja sekä edistää uusien verkostojen luomista.

Suunnitteilla rahoitushakuja ja TKI-investointien kiihdyttämistä tutkimuksen avulla

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja kaupungin välinen yhteistyö tukee yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaa edistämällä muun muassa TKI-palvelumallin kehittämistä ja tuotekehitysyksiköiden vakiinnuttamista Jyväskylän alueelle.

Yhtenä ekosysteemiyhteistyön toimenpiteenä on edesauttaa tutkimus- ja kehitystoimintaa tukevien kansallisten ja kansainvälisten rahoitusten – kuten Horisontti Eurooppa -ohjelman ja RRF-rahoitusten – hakemista ja yhteisten hankkeiden muotoilua.

Lisäksi ekosysteemiyhteistyö luo keskisuomalaisille uudistuvan teollisuuden yrityksille ja muille toimijoille uusia kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä ja verkostoja sekä mahdollisuuksia allianssiyhteistyöhön.

- JAMKilla on kansainvälisenä korkeakouluna kotimaisten opiskelijoiden lisäksi ulkomaisia opiskelijoita 75 maasta. Nämä yhdessä JAMKin eurooppalaisen yhteistyöverkosto RISENin kanssa tarjoavat mahdollisuuksia kansainväliseen T&K-toimintaan, pääsyn kumppaneiden tutkimusympäristöihin ja viennin tukemiseen. JAMK on kuluvan vuoden aikana hyväksytty myös Euroopan teknologia- ja innovaatioinstituutin EIT InnoEnergyn jäseneksi, mikä tukee erinomaisesti oman ekosysteemimme toimintaa, kertoo Heikki Malinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Jyväskylään tavoitellaan älykkään ja digitalisoituvan valmistusteknologian huippuosaamiskeskusta

Innovaatioekosysteemityön yhtenä tavoitteena on perustaa ja kehittää älykkään ja digitalisoituvan valmistusteknologian huippuosaamiskeskus Jyväskylään. Osaamiskeskus tulee toimimaan keskeisenä T&K-alustana erityisesti materiaaliteknologian ja valmistuksen alalla vahvistaen alueen huippuosaamiskärkien kehittymistä sekä yhtymäpintana kansallisen ja kansainvälisen tason TKI-yhteistyölle. Keskus tulee pitkällä aikavälillä tarjoamaan myös fyysiset puitteet ja fyysisen infrastruktuurin tutkimus-, kehitys- ja pilotointitoiminnalle.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun soveltavan materiaalitutkimuksen huippukeskus CAMSin, robotiikan Robotics by JAMK -osaamiskeskittymän ja kyberturvallisuuskeskus JYVSECTECin osaamispääoma luovat pohjan uudistuvan teollisuuden ekosysteemin ainutlaatuisille vahvuuksille. Osaamista tukevat ja laajentavat Jyväskylän yliopiston kärkiyksiköt Nano Science Center NSC ja kiihdytinlaboratorio JYFL-ACCLAB.

Muita tavoitteita ekosysteemiyhteistyölle ovat data ja dataliiketoiminnan kehittäminen teollisuuden alalla. Datan hyödyntämis- ja jakamismahdollisuuksien edistäminen tuotannon ja materiaalitiedon osalta on keskeinen osa-alue uudistuvassa teollisuudessa.

- Teollisuuden nykyinen toimintaympäristö ei suosi syvälle poteroihinsa kaivautuvia toimijoita, vaan rohkeita ja rajoja rikkovia yhteistyömalleja. Ilmastonmuutos, digitalisaatio ja muut toimintaympäristön murrokset asettavat yrityksille eteen haasteita, joihin kukaan ei pysty vastaamaan yksin. Siksi kutsumme toimijoita yhteisen kehittämisen äärelle, kertoo projektipäällikkö Timo Harju Business Jyväskylästä.

Innovaatioekosysteemiyhteistyön tavoitteet lyhyesti

  • Vahvistaa toimintaedellytyksiä sekä luoda uusia ideoita, yhteyksiä, verkostoja ja toimintamalleja ekosysteemitoimijoille.
  • Edistää merkittävien kansallisten ja kansainvälisten rahoitusten saamista alueelle.
  • Kehittää ja edesauttaa uudistuvan teollisuuden dataliiketoimintaan ja analytiikkaan liittyvien alustojen ja työkalujen hyödyntämistä.
  • Edistää kansallista TKI-toiminnan neljän prosentin BKT-tavoitetta.
  • Pyrkiä kansainväliseen edelläkävijyyteen teema-alueen erikoistumisosaamisissa ja luoda yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin innovaatioverkostoihin ja ekosysteemeihin.
  • Luoda foorumi yhteistyölle, vuorovaikutukselle ja ekosysteemin teema-alueiden yhteiselle viestinnälle.

Jyväskylän kaupungin koordinoimaan uudistuvan teollisuuden innovaatioekosysteemiin ovat tervetulleita kaikki teollisuuden alan ja teollisia innovaatiota tukevien alojen yritykset ja organisaatiot. Jätä meille yhteydenottopyyntö oheisella lomakkeella.

Ota yhteyttä

Lisätietoja saat myös suoraan projektipäällikkö Timo Harjulta: p. 050 595 9198, timo.harju[at]jyvaskyla.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän kaupungin välinen ekosysteemiosasopimus liittyy Jyväskylän kaupungin aiemmin työ- ja elinkeinoministeriön kanssa solmimaan ekosysteemisopimukseen. Uudistuva teollisuus on toinen ekosysteemisopimuksen kärkialoista. Lue sopimuksesta lisää täältä.

 

Tutustu muihin artikkeleihin