Siirry suoraan sisältöön

TE-uudistus tuo muutoksia työ- ja elinvoimapalveluihin vuodenvaihteessa

TE-uudistus tuo muutoksia työ- ja elinvoimapalveluihin vuodenvaihteessa

Työ- ja elinvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. TE-toimistojen lakkauttamisen myötä palvelut tarjotaan uusilla työllisyysalueilla, joita Keski-Suomessa on kolme. Vastuukuntina toimivat Jyväskylä, Jämsä ja Äänekoski. Yrittäjille ja työnantajille tämä tarkoittaa, että elinvoimapalvelut saa jatkossa omalta kotikunnalta tai omaan kotikuntaan palveluita tuottavalta vastuukunnalta.

Työnantaja- tai yritysasiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka työvoimapalveluiden palveluntarjoaja vaihtuu. Yrittäjien ja työnantajien kannattaa kuitenkin varautua pieneen viiveeseen palveluissa tammikuun ensimmäisinä viikkoina, kun muutos astuu voimaan. Vaikka oma yhteyshenkilö saattaa vaihtua, neuvontaa ja tukea rekrytointitarpeisiin saa jatkossakin helposti.

Palvelua voi edelleen hakea

Jyväskylän kaupungin työllisyysjohtaja Hanna Lähteelä painottaa, että uudistus tuo mahdollisuuden kehittää palveluita entistä paremmin yritysten tarpeita vastaaviksi. TE-palveluiden siirtyminen kuntien peruspalveluksi on mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla ja muotoilla palveluita työnhakijoille ja yrityksille paikalliseen tapaan sopivaksi. Esimerkiksi ammatillista koulutusta voidaan suunnata tukemaan alueen yritysten työvoimatarpeita.

Keski-Suomen kartta, johon merkitty väreillä työllisyysalueetJyväskylä ja Muurame muodostavat oman työllisyysalueensa. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat 13 kuntaa: Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski. Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueen muodostavat Joutsa, Keuruu, Luhanka, Multia, Mänttä-Vilppula, Petäjävesi, Toivakka ja Jämsä. 

Yritykset voivat lisäksi käyttää Työmarkkinatori-palvelua sähköisten elinvoimapalveluiden keskuksena. Työmarkkinatori tarjoaa yrityksille paikan, jossa voi ilmoittaa avoimista työpaikoista ja löytää työnhakijoita helposti ja nopeasti. Palvelu toimii rekrytoinnin tukena ja korvaa aiemmin käytetyt TE-toimistojen verkkosivut. Työmarkkinatorin Oma asiointi -palvelu säilyy yritysten keskeisenä kanavana hoitaa rekrytointiin liittyviä asioita.

Lisätietoja:

Hanna Lähteelä, työllisyysjohtaja, Jyväskylän kaupunki, hanna.lahteela@jyvaskyla.fi

Satu Soutolahti, työllisyysaluejohtaja, Jämsän kaupunki, satu.soutolahti@jamsa.fi

Riikka Hytönen, projektijohtaja, Äänekosken kaupunki, riikka.hytonen@aanekoski.fi

 

Tutustu muihin artikkeleihin