Siirry suoraan sisältöön

Starttirahan hakijan kannattaa olla yhteydessä oman työllisyysalueensa asiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä

Starttirahan hakijan kannattaa olla yhteydessä oman työllisyysalueensa asiantuntijaan ennen hakemuksen jättämistä

”Starttiraha helpottaa yritystoimintaa käynnistävän arkea”, sanoo asiantuntija Arja Rintanen Jyväskylän kaupungin elinkeino- ja työllisyyspalveluista.

Starttirahaan liittyvä neuvonta, päätöksenteko ja maksatus siirtyivät täysin TE-palveluista kunnille tämän vuoden alussa. Jyväskylän kaupungin starttiraha-asiantuntija Arja Rintanen kertoo, että taloudellinen tuki yrityksen alkuvaiheeseen kiinnostaa, sillä hakemuksia ja tiedusteluja on tullut Jyväskylä-Muuramen työllisyysalueelle tasaiseen tahtiin koko alkuvuoden ajan.

Starttirahan myöntämisen edellytykset, määrä ja enimmäiskesto on määritelty laissa (laki työvoimapalveluiden järjestämisestä 380/2023).

- Laista tulee linjauksia, joita joudumme starttirahahakemuksen käsittelyn aikana tarkastelemaan, Rintanen huomauttaa.

Asiantuntijat selvittävät muun muassa, onko suunnitteilla olevalla yritystoiminnalla jatkuvan kannattavan toiminnan edellytykset sekä millainen on työllisyysalueen kilpailutilanne toimialalla, jolle yritystoiminta on suuntautumassa.

Viranomaiset käyvät läpi sekä suunnitteilla olevaa liiketoimintaa että hakijan edellytyksiä. Joskus hakijan tilanteessa on selkeitä esteitä starttirahalle. Rahaa ei voida myöntää, jos hakija on jo yrittäjän asemassa tai päätoiminen opiskelija, jolla opinnot ovat vielä olennaisesti kesken.

- Starttirahan myöntämisen edellytyksenä on myös se, että esimerkiksi tarvittava rahoitus, toimitilat ja lupa-asiat ovat kunnossa. Niiden järjestämiseksi työvoimaviranomainen voi erillisestä pyynnöstä antaa luvan y-tunnuksen hankkimiselle ennen starttirahahakemuksen jättämistä. Hakijalla tulee olla niin ikään riittävät yrittäjävalmiudet.

Vuoden alusta voimaan astuneen lain myötä starttirahaan liittyviin käytäntöihin on tullut muutoksia aikaisempaan verrattuna.

- Merkittävin muutos lienee se, että yritystoiminnan saa aloittaa jätettyään starttirahahakemuksen työvoimaviranomaiselle. Ennen piti odottaa päätöstä rahasta. Aloittaessaan yritystoiminnan ennen starttirahapäätöstä yrittäjä toimii omalla riskillä, sillä päätös voi olla myös kielteinen.  

Kuka voi hakea starttirahaa?

Starttirahalla on helpotettu vuodesta 1984 lähtien yritystoiminnan alkuvaihetta. Starttirahaa voi hakea mistä tahansa elämäntilanteesta päätoimiseen jatkuvaan yritystoimintaan siirtyvä henkilö. Myös sivutoimista yritystoimintaa päätoimiseksi laajentava henkilö voi hakea tukea.

Starttirahan suuruus vuonna 2025 on 37,21 euroa päivässä eli noin 740 euroa kuukaudessa. Tukea maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa ja se on veronalaista tuloa. Starttirahaa voidaan myöntää enintään 12 kuukautta ja sitä haetaan kuuden kuukauden jaksoissa.

Starttiraha-asiantuntija Arja Rintanen

”Starttiraha tuo helpotusta arkeen yritystoiminnan alkutaipaleella”, sanoo asiantuntija Arja Rintanen.

- Jos yrittäjä jättää ensimmäisen kuuden kuukauden jälkeen jatkohakemuksen, tarkastelemme silloin, miten yritystoiminta on käynnistynyt ja onko starttirahan jatkolle edellytyksiä, Rintanen tarkentaa.

Starttirahaa haetaan sähköisesti Työmarkkinatorin henkilöasiakkaan asiointipalvelussa. Asiakkaaseen ollaan aina yhteydessä, kun hakemus on otettu käsittelyyn.

Rintasen mukaan toisinaan viranomaisilta kysytään myös sitä, voiko starttirahaa saada henkilö, jolla on jo aikaisemmin ollut yritystoimintaa.

- Aiempi yritystoiminta ei ole este, mutta tällaisessa tapauksessa selvitämme muun muassa sitä, kuinka kauan yritystoiminnan päättymisestä on kulunut ja miten samankaltaista suunnitteilla oleva yritystoiminta on.

Starttirahan hakemista kaavailevan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa Jyväskylä-Muuramen työllisyysalueen starttiraha-asiantuntijaan.

- Siinä vaiheessa voimme käydä läpi liikeideaa sekä yrittäjäksi suuntaavan nykytilannetta, Rintanen toteaa.

Neuvontaa ja ohjausta

Työllisyysalueen starttiraha-asiantuntijat tekevät tiivistä yhteistyötä yrityksen perustamisneuvontaa tarjoavan Keski-Suomen Yritysidean kanssa.

- Ohjaamme tarvittaessa starttirahan hakijan K-S Yritysidean perustamisneuvontaan liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien viimeistelemiseksi. Myös muita K-S Yritysidean tarjoamia palveluita hyödynnetään tarpeen mukaan.

Rintasen työnkuvaan kuuluu myös realiteettien esille tuominen.

 - On tilanteita, joissa hakijan yrittäjävalmiudet eivät riitä tai yritystoiminnalla ei suunnitteilla olevassa muodossa ole menestymisen edellytyksiä. Tällöin kannustamme ja ohjaamme asiakasta liikeidean kehittämiseen liittyvien palveluiden piiriin sekä omien yrittäjävalmiuksien kehittämiseen. Starttiraha voi kuitenkin olla mahdollista myöhemmin, kun hakija on kehittänyt omaa osaamistaan ja jalostanut liikeideaansa eteenpäin, Rintanen huomauttaa.

 
Lisätietoja starttirahasta Jyväskylä-Muurame työllisyysalueella:

Tutustu muihin artikkeleihin