Siirry suoraan sisältöön

Kestävä kehitys alkaa oman yritystoiminnan ymmärryksestä

Kestävä kehitys alkaa oman yritystoiminnan ymmärryksestä

Teollisuusyrityksissä mietitään yhä enemmän kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän ratkaisuja. Infrarakentamisen muovituotteita valmistava Meltex on panostanut yhä voimakkaammin kierrätettävyyteen ja kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen ja saanut GIA-hankkeesta (Green Industrial Areas) eväitä vastuullisuustyöhön. Kalundborgin teollisuusalueella Tanskassa puolestaan yritykset tekevät kiertotalousyhteistyötä.

Meltexin tavoitteena on ottaa käyttöön kierrätysperäisiä raaka-aineita, mutta asiassa on omat haasteensa. Esimerkiksi tuotestandardit voivat estää kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisen käyttövesiputkissa. Kierrätysmuovin tulisi olla myös tasalaatuista. Lisäksi raaka-aineesta käydään kovaa kilpailua.

Vaikka vesi-, jätevesi-, salaojaputkien, kaivojen ja pumppaamojen valmistuksessa syntyvät päästöt ovat verraten pieniä, muovituotteiden raaka-aineet ovat vielä vahvasti fossiiliperäisiä ja tulevat maista, joissa valmistusprosessit eivät välttämättä olekaan ympäristöystävällisiä.

- Meillä tiedostetaan, ettei fossiiliperäistä muovia voida käyttää loputtomiin, vaan kiertotalous tulee olla keskiössä ja suunnitelmissa, painottaa Meltexin ympäristöasiantuntija Johannes Hakala.

Meltex Hakala

Kiertotaloudessa tarvitaan laatua ja määrää

Teollisuusprosessissa syntyy hukkaa, ja Meltexillä on jo kauan hyödynnetty hukkamuovia uudelleen tuotannon raaka-aineena. Yritys on myös ollut mukana hankkeissa, joissa on selvitetty, millaista muovijätettä, esimerkiksi tasalaatuisia muoviputkia, saataisiin rakennustyömailta.  

- Tässäkin pitää miettiä toimitusketjua, paluulogistiikkaa ja syntyykö ylimääräisiä päästöjä kuljetuksista. Kustannukset voivat karata, jos volyymi ei ole tarpeeksi suuri, Hakala pohtii.

Ympäristöasiantuntijan tehtävänä on ollut saada kokonaiskuva yrityksen ja tuotteiden ympäristövaikutuksista, ja Meltexillä on samalla aloitettu vapaaehtoinen vastuullisuusraportointi. Tavoitteena on ymmärtää enemmän omaa toimintaa; millaisia vaikutuksia saamme aikaan, ja miten haittoja voidaan pienentää. On tehtävä myös valintoja.

- Tuotantomme laajuus heijastuu sähkönkulutuksessa, ja valitsimme muutamia vuosia sitten uusiutuvan energiamuodon, vesisähkön, Hakala kertoo.

Vastuullisuustyössä haasteena tiedonhallinta

Meltexillä vihreän siirtymän suurin haaste on Hakalan mukaan tiedonhallinta. Tietoa esimerkiksi päästöistä ja kuljetuksista on saatavilla paljon, mutta se on hajallaan.

- Euroopan unionista on tulossa ratkaisuksi digitaalinen tuotepassi, jolloin tiedot kulkevat ja passista voi nähdä helposti, onko tuote esimerkiksi kierrätettävä.

Vaikka Meltexillä ollaan edistyksellisiä, tekemistä on vielä esimerkiksi energianhallinnassa ja sen seurannassa. Tähän mennessä tehty vastuullisuustyö on kuitenkin tuonut yritykselle lisäarvoa.

- Työ näkyy positiivisesti omassa henkilöstössä, sidosryhmissä ja asiakkaissa. Meillä on tahtoa toimia vastuullisesti ja läpinäkyvästi, myös ymmärrys omasta toiminnasta on kasvanut. Olemme valveutuneempia ja osaamme vastata asiakkaiden ja sidosryhmien ympäristökysymyksiin.

Hakalan mukaan kestävässä kehitystyössä kannattaa ymmärtää yrityksen nykytilanne, eikä heti ole syytä vaatia täydellisyyttä.

- Hyvä alku voisi olla esimerkiksi, että yritys saa vähennettyä materiaalihävikkiä ja energiankulutusta, Hakala vinkkaa.

Meltex on saanut GIA-hankkeesta eväitä muun muassa kestävän liikkumisen ja biodiversiteetin huomioimiseen sekä ohjeita ulkovalaistuksen ympäristöystävällisyyden kehittämiseen. GIA-hankkeessa luodaan työkaluja ja rakennetaan monikansallinen sertifikaatti kestäville teollisuusalueille. Lisätietoja: GreenIndustrialAreas Interreg Baltic Sea Region.

Kalundborgissa teollisuusyritykset tekevät yhteistyötä

GIA-hankkeen edustajat Tanskasta tutustuivat viime syksynä Meltexin vastuullisuustyöhön. Kestävän kehityksen johtaja Søren Stensgaard ja vanhempi projektipäällikkö Johan Ib Hansen huomioivat, että vaikka Jyväskylässä teollisuusalueet eivät ole sitoutuneet uusiutuvaan energiaan, yritykset kuten Meltex, käyttävät paljon uusiutuvaa energiaa.

Kalundborg Symbiosis on lähes 20 teollisuusyrityksen yhteisö, joka keskittyy muun muassa energiaa säästäviin ja tehokkuutta lisääviin teknologioihin. Yhteisössä jaetaan yritysten kesken esimerkiksi ylijäämälämpöä, kaasua ja höyryä. Symbiosis on aktiivinen myös maailmanlaajuisissa hankkeissa.

- Kalundborgin lähestymistapa on yhteistyökykyisempi ja teollisen yhteisön kautta integroituvampi, kun taas Jyväskylässä toimenpiteet ovat yrityskohtaisempia, Stensgaard analysoi.

Rakenna luottamusta, aloita pienestä, kasvata asteittain

Steengard ja Hansen saivat Jyväskylän-vierailusta uusia oivalluksia sekä tietoa suomalaisista käytännöistä. Esimerkiksi Suomessa on yleiset ympäristönsuojelumääräykset, jotka koskevat esimerkiksi uhanalaisia lajeja sekä hulevesien käsittelyä. Toiseksi viranomaiset seuraavat yritysten ympäristösuojelua. Kotiin viemisiksi puolestaan lähti valaistuksen hallintaa tehostava malli sekä eläinystävällinen ja mukautuva valaistusjärjestelmä. Tanskalaisilla edustajilla on myös vinkkejä suomalaisille teollisuusyrityksille, kuinka aloittaa vastuullisuusyhteistyö.  

- On hyvä luoda vahvat suhteet ja luottamus teollisuuskumppaneiden välille, jotta yhteistyö onnistuu. Kannattaa myös aloittaa pienemmillä yhteisillä projekteilla, jotta luottamus kasvaa ja yhteistyön edut saadaan näkyviin. Vasta tämän jälkeen voidaan siirtyä suurempiin projekteihin, jotka vaativat investointeja ja monimutkaisempia prosesseja.

GreenIndustrialAreas_Logo_Standard_large-1

 

Tutustu muihin artikkeleihin